Skriv under - stoppa överexploateringen av Svinninge!

Kontakta namninsamlingens skapare

Uppdatering 3 - Byggnadsnämnden eniga m oss - vidtar vissa åtgärder

2020-09-07 06:33:32

Glädjande nyheter!

I protokollet från Byggnadsnämndens sammanträde den 25 augusti står att bland annat att läsa:

”Nämnden konstaterar vid sin överläggning att en kollision kan ha sägas uppstått, genom att kommunen i ett tidigt skede (långt innan de s.k attefallsreglerna tillkom) i planeringen av Svinninge tillåtit additionsbostäder om högst 50 kvm i detaljplan. När sedan attefallsreglerna tillkom, utöver vad som kan kallas ”generösa” planbestämmelser, innebär detta i många fall att enskilda fastigheter helt överbelastats – att de helt enkelt överexploaterats på ett sätt som inte kan anses förenligt med plan- och bygglagen”.

Vidare står det: ”….I områden benämnda Jaktvägen, Nanteshusen samt Lindgårdsvägen bör startbesked kunna lämnas för inredande av ytterligare en lägenhet i huvudbyggnad. Startbesked för fristående komplementbostadshus bör däremot inte kunna lämnas.”

Enligt vår tolkning borde det innebära att husen på 50 kvm (de sk. additionsbostäderna) INTE kommer att få byggas!

Vi går vidare och tar reda på mer kring detta.

Mot bakgrund av att det pågår en ÖVEREXPLOATERING som vi tydligen nu är enliga med Byggnadsnämnden om (!) i hela Svinninge, så borde samma regler tillämpas överallt ( i den mån de ska tillåtas bygga överhuvudtaget). Kan man tycka.  

Bästa hälsningar

Helena Wänerstrand och Margareta Olofsson

 

 

 

 

 


Helena Wänerstrand

Uppdatering 2 - svar från politiker - hur gå vidare

2020-06-24 13:52:36

Hej alla ni 188 personer som hittills skrivit på vårt upprop om att stoppa överexploateringen av Svinninge!

Vi skrev till kommunen inför deras möten i Kommunstyrelsen den 15/6 respektive Byggnadsnämnden den 16/6. Innan mötet fick vi ett svar från Byggnadsnämnndens ordförande, Conny Ling (M). Hans svar väckte bara fler frågor.

Vi skickade därför ett nytt mail till honom och alla andra i KS och Byggnadsnämnden. Igår (23/6) fick vi ett svar från förvaltningsjuristen på Österåkers kommun, Robert Blomdahl och Åsa Hellqvist (Samordnare – bygglovhandläggare/inspektör) som vi väntat på.
Dessförinnan har vi också fått svar från Björn Molin & Roger Johansson (Roslagspartiet), Francisco Contreras (Västerpartiet) och Lars Rutgersson (Centern). Alla mail finns att läsa i sin helhet nedan.

Tyvärr är svaren inte tillfredsställande. Därför skulle vi vilja gå vidare och se om det går att bemöta kommunens svar och hitta infallsvinklar som gör att vi kan få stopp på överexploateringen.

Du som är juridiskt kunnig inom området, eller kan tipsa någon som är det, hör av dig till mig!

Vi funderar annars på att anlita experthjälp. För att bekosta det skulle vi behöva göra en ”crowdfunding” och skramla ihop en slant. Återkommer om det blir aktuellt!  

Bästa hälsningar Helena Wänerstrand och Margareta Olofsson

* Mailkonversation i tidsordning
1. RP – Björn Molin
2. Västerpartiet – Francisco Contreras
3. Moderaterna - Ordf. i byggnadsnämnden – Conny Ling
4. Följdfrågor från Margareta Olofsson och Helena Wänerstrand
5. Roslagspartiet – Roger Johansson
6. Centern - Lars Rutgersson
7. Jurist Roger Blomdahl och Åsa Hellqvist, Österåkers kommun

1. Svar från Björn Molin (RP) – 11 juni Tack för ditt mail Helena. Roslagspartiet delar på många sätt er uppfattning om att bevara Roslagsnaturen i vår fina kommun och förhindra överexploatering. Vi anser att den som äger mark måste få använda den men inte på det sätt som sker nu. Att förtäta och förändra vår kommun till en stad är helt felaktigt enligt oss. Jag har aldrig träffat någon medborgare som tycker att målet att fördubbla antalet invånare till 2040 är någonting bra, förutom en handfull politiker och byggbolag. Men så länge Moderaterna och deras stödpartier Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet med stöd från Socialdemokraterna är eniga så är det svårt, faktiskt omöjligt, att förändra den destruktiva inriktningen. Vill ni kämpa för en förändring och ett bevarande av vår fina miljö så går detta bara att genomföra i valet 2022. Rösta inte på partier som vill hårdexploatera vår kommun och har ni vänner som är medlemmar i de partier jag nämnt ovan så kan de som steg 1 lämna sitt medlemskap. Det finns ingen annan väg i en demokrati. Bra att ni reagerar. Skicka tydliga frågor till alla ledamöter i kommunfullmäktige och publicera sedan svaren i tidningen Kanalen. Ni kan lita på Roslagspartiet och ni är välkomna att bli medlemmar hos oss. Björn Molin Ps det ska bli intressant att få veta hur många av dem ni skrivit till som orkar, eller vågar besvara ert upprop. Ds

2. Svar från Francisco Contreras (V), 12 juni Hej Tack för information och underlaget. Vi kommer att anmäla punkten till både Kommunstyrelsen och till Byggnadsnämnden Francisco Contreras Gruppledare Vänsterpartiet i Österåker -- Francisco Contreras tel 070 7953842 twitter.com/frassecontreras www.frasse.blogspot.com instagram/frassecontreras

3. Svar från Conny Ling (M), Ordförande i Byggnadsnämnden i Österåker, 13 juni Hej Helena! Jag vill förtydliga en sak om detta, och det är att hela er argumentation bygger på detaljplanernas utformning. Det ni inte verkar vara helt medvetna om, är att gällande lagar är överordnade kommunens detaljplaner. Ett exempel är Plan- och bygglagen, som kom till före Attefallsreglerna. Dessa medför att det är dessa regler som gäller. Inte detaljplanerna! Ett annat exempel är strandskyddslagarna, som ofta omöjliggör för oss att följa tydliga detaljplaner. Det vore därför olagligt av kommunen att neka fastighetsägare/byggherrar att vidta Attefallsåtgärder. Att byggherrar i vissa fall försöker gena i kurvorna är något som vi aktivt motverkar, men så länge lagen följs är våra händer bakbundna. Jag bifogar en länk för mer info. Vänliga hälsningar Conny Ling, ordförande i byggnadsnämnden.   Frågan behandlades i tidningen Kanalen 2017.   http://www.e-magin.se/paper/trxj7qf5/paper/9#/paper/trxj7qf5/9  

4. Följdfrågor från Margareta Olofsson och Helena Wänerstrand, 15 juni Hej Conny! Tack för ditt snabba mejlsvar! Det framgår av skrivelsen med vårt upprop på Facebook att frågan utesluter Attefallshusen. Det är självklart att lagen innebär att dessa är undantagna från bygglov och bara kräver en anmälan till byggnadsnämnden. Mejlsvaret väcker nya frågor. Här kommer två av dessa: 1. Vi utgår ifrån att detaljplanerna måste ha någon form av roll att spela som styrdokument i bygglovsprocessen, eftersom dessa har utarbetats noggrant under demokratiska former av flera typer av experter under lång tid och i samråd med lokalbefolkningen och de lokala organisationerna.

Detaljplanerna torde ha sin grund i lagstiftning. Vi ber dig förklara hur det förhållandet ser ut. 2. Vi önskar få besked om vilka kapitel och paragrafer i Plan-och bygglagen som tvingar byggnadsnämnden att tillåta följande:

1. enbostadshus (heter det i bygglovsprotokollen) som byggs som parhus *)

2. komplementhus som byggs för att utgöra permanenta enbostadshus (s.k. mini-villor) om mer än 50 kvm (förutom de självskrivna attefalls-/bolundhusen)

3. enbostadshusen förses med upp till 3 våningar alt. 3:e våningen med inredningsbar vind

4. tomtstorlek förekommer ända ned till 250 kvm

5. avvikelser från detaljplanerna med mer än 10 % överyta i byggnaderna

6. upp till fyra enbostadshus, varav endast två kan anses sanktionerade av detaljplanen, där det tidigare fanns ett enbostadshus

I bilagan till mejlet Detaljplan för Svartgarn, Svinninge, Österåkers kommun, Stockholms län Upprättad den 10 september 2013 på Samhällsbyggnadsförvaltningen Reviderad 2014-12-10 finns markeringar i gult på sidorna 7 och 8 som ger jämförelser till de ovanstående punkterna.  Denna detaljplan är vald som exempel eftersom det inom detta område nyligen uppförts bl.a. 24 enbostadshus på två gamla tomter och flera nya bygglov givits för liknande projekt.      *) Förklara gärna hur bygglovsprocessen går till när enbostadshusen förvandlas till parhus! Vi behöver också få paragraferna i Plan- och bygglagen som tillåter detta angivna i ditt svar. Bygglovsprocessen är en för oss viktig demokratifråga. Alla de 179 personerna som till dags dato har skrivit under uppropet Stoppa överexploateringen av Svinninge ser fram emot dina svar med stort intresse. Vi tackar på förhand.   Med vänliga hälsningar Helena Wänerstrand och Margareta Olofsson  

 

5. Roslagspartiet – Roger Johansson (17 juni) Hej igen, (vi hade haft ett telefonsamtal) Som jag lovade så tog jag upp frågan/frågorna om de pågående exploateringarna. Det fanns ingen beredning varför ärendet inte blev en beslutsfråga. Tjänstemännen och ordf beskrev återigen ärendegången och deras slutsats, så här långt, är att kommunen måste rätta sig efter de nya beslutade lagrummen och den lokala BN har små möjligheter att agera. Det bärande argumentet är att Plan & Bygglagen är överordnad detaljplaner.  Alla verkar vara överens om att de nya lagarna avseende komplement-, additions- och Atterfall/Bolundarebyggnader har utnyttjats på sätt som nog inte var lagstiftarens avsikter. Jag har också idag träffat samhällsbyggnadschefen Kent Gullberg och bett honom att återigen ta tag i frågan och sammanställa och förklara för alla berörda vad som ev kan göras. Många har hört av sig och jag förstår att många är besvikna och upprörda men just nu så har jag svårt att komma längre i frågan. Hör gärna av dig om du har uppgifter som tillför sakfrågan. (Gärna mail. Det är lättare att vidarebefordra till ev berörda) Hälsningar, Roslagspartiet, Roger Johansson Ord ledamot i Byggnadsnämnden

6. Centern – Lars Rutgersson, 19 juni Hej Helena   Vill med detta svar bekräfta att jag har mottagit ert mail med bifogade underskrifter. Jag har full förståelse för er frustration och irritation i denna fråga och  som ledamot i byggnadsnämnden (BN) hade jag önskat att vi hade kunnat påverka situationen. Men när det gäller attefallsåtgärder så är BN möjligheter att neka/ förhindra startbesked i huvudsak obefintliga så som lagrummet ser ut idag. Vill man påverka detta lagrum så blir frågan en fråga för rikspolitiken och här verkar tyvärr vindarna blåsa för att det ska kunna bli ännu enklare samt man ska kunna bygga ännu större "Attefallare".   Jag uppfattar situationen som sådan att BN kopplat till ert namnskriftsunderlag  har lämnat lov för nybyggnad av enbostadshus i samtliga ärenden och i några även bygglov för en komplementbyggnad med additionsbostad i enlighet med gällande detaljplan.   Vidare har jag uppfattat det som att det finns områden ex Nantes Dp468 där hela området är kulturmiljö vilket förhindrar Attefall, Inom detaljplan Svinngeudd Dp 458, är området närmast vattnet kulturmiljö och där kan inga attefallsåtgärder nyttjas. Inom detaljplan Svinningehöjden Dp 450 finns någon k1-betecknad byggnad där inga attefallsåtgärder får nyttjas på fastigheten.    Ovan återgivet är så har jag uppfattat läget och jag har förståelse för att det är ett svar ni inte vill ha. Men om man vill påverka lagrummet avseende attefallare är det en fråga som behöver drivas på riksplanet. BN är tyvärr såsom omständigheterna är nu med gällande detaljplaner bakbundna i dessa frågor.   Med vänlig hälsning Lars Rutgersson Ledamot för Centerpartiet i Byggnadsmämnden  

7. Jurist Roger Blomdahl och samordnare Åsa Hellqvist, Österåkers kommun, 23 juni Hej. Byggnadsnämndens ordförande har bett oss att svara på ditt mail från 2020-06-15. Vi (förvaltningsjuristen Robert Blomdahl och jag enligt nedan) har sammanställt svaren under frågorna som är ett utdrag från ditt mail.   Mejlsvaret väcker nya frågor. Här kommer två av dessa: 1.      Vi utgår ifrån att detaljplanerna måste ha någon form av roll att spela som styrdokument i bygglovsprocessen, eftersom dessa har utarbetats noggrant under demokratiska former av flera typer av experter under lång tid och i samråd med lokalbefolkningen och de lokala organisationerna. Detaljplanerna torde ha sin grund i lagstiftning. Vi ber dig förklara hur det förhållandet ser ut.

SVAR: Detaljplanerna styr när prövning sker av en ansökan om bygglov. Därutöver finns  Attefallsreglerna i plan och bygglagens 9 kap. som kan sägas övertrumfa kommunernas detaljplaner. Attefallsreglerna ger möjlighet att både inreda ytterligare en lägenhet och även uppföra en fristående attefallsbostad. Se nedan utdrag från Boverkets hemsida, www.boverket.se.  

2. Vi önskar få besked om vilka kapitel och paragrafer i Plan-och Bygglagen som tvingar byggnadsnämnden att tillåta följande: 1. enbostadshus (heter det i bygglovsprotokollen) som byggs som parhus *) SVAR: som nämnts under fråga 1 så kan attefallsreglerna tillåta att en ytterligare lägenhet inreds i ett enbostadshus. Attefallsreglerna finns i 9 kap. 4 § PBL (plan- och bygglagen)  

2.      komplementhus som byggs för att utgöra permanenta enbostadshus (s.k. mini-villor) om mer än 50 kvm (förutom de självskrivna attefalls-/bolundhusen)  

SVAR: detaljplanen medger att en additionsbostad får inredas i enbostadshuset eller i en komplementbyggnad. Additionsbostad ska inte förväxlas med attefallsbostad.  

3.      enbostadshusen förses med upp till 3 våningar alt. 3:e våningen med inredningsbar vind  

SVAR: enligt detaljplanen får vinden utöver tillåtet antal våningar inte inredas, i exempelvis husen som byggs på Lindgårdsvägen är de lovgivna som planenliga tvåvåningshus med vind. Att exploatören valt att sätta in fönster på vinden gör inte att den får inredas.  

4.      tomtstorlek förekommer ända ned till 250 kvm

SVAR: detaljplanen reglerar fastighetsstorlek vilket inte ska förväxlas med tomtstorlek, vilket kan innebära att det finns två tomter på en fastighet.

  5.      avvikelser från detaljplanerna med mer än 10 % överyta i byggnaderna

SVAR: inga avvikelser från tillåten yta har medgetts inom de nyare detaljplanerna i Svinninge/Svartgarn  

6.      upp till fyra enbostadshus, varav endast två kan anses sanktionerade av detaljplanen, där det tidigare fanns ett enbostadshus

SVAR: kan det vara så att en stor fastighet har styckats av planenligt? Som frågan får förstås hänvisar vi till svar ovan, att attefallsreglerna har använts utöver vad detaljplanen medger.  

 

Hoppas att svaren rätade ut frågetecknen.   Med vänlig hälsning Åsa Hellqvist Samordnare – bygglovhandläggare/inspektör Österåkers kommun, bygglovenheten _________________________________________________ Österåker - skärgårdskommunen Tel bygglovenheten 08-540 811 01 kl 8-12 E-post bygglov@osteraker.se Besök Hackstavägen 22, 184 31 Åkersberga Post 184 86 Åkersberga    


Helena Wänerstrand

Uppdatering! - Preliminärt resultat sammanställs ikväll 11/6 - ska skickas till politiker o tjänstemän

2020-06-11 06:26:09

Hej!

Först och främst, stort tack för er stora respons!

Nu är vi uppe i 141 bekräftade underskrifter. Det finns dessutom ytterligare över 30 personer som skrivit på men som inte bekräftat sin underskrift. Kolla i era mailboxar, det borde ligga ett mail från skrivunder.com där de ber om er bekräftelse.

Både Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen har möte den 15 juni, och Byggnadsnämnden den 16 juni. Det är sista mötena innan sommarlovet.
Jag tänkte därför ta ut en preliminär lista ikväll och maila till politiker och tjänstemän. Hjälp mej gärna "jaga in" fler underskrifter innan dess! (Det går bra att skriva under senare också - de kommer få slutliga resultatet efter sommaren).

Bästa hälsningar

Helena


Helena Wänerstrand



Dela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.



Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...