Sveriges Radio - svik inte döva och hörselskadade!

Kontakta namninsamlingens skapare

Sveriges Radio gör tester med transkribering under hösten

2020-09-02 07:09:43

Hej!

Här kommer en uppdatering om läget kring denna namninsamling. Frågan lever vidare i allra högsta grad, men har ändrat karaktär lite grand.

Under sommaren har många frivilliga jobbat hårt för att översätta och transkribera Sommar i P1:s sommarpratare till teckenspråk och skriven svenska. Som en del i det arbetet har vi haft en löpande dialog med Sveriges Radio. Det har medfört att Sveriges Radio öppnar upp för tester av transkribering under hösten 2020! Målet är att kunna erbjuda transkribering av Vinter i P1:s program under vintern 2020.

Läs mer här: https://sverigesradio.se/artikel/7511977

 

Och sedan då? Ja - vem vet! Beroende på vad en digital transkribering skulle kunna klara av, är det inte helt otänkbart att många fler radioprogram i framtiden kan göras tillgängliga via text.

Jag kommer att ta upp frågan med Sveriges Radio under hösten, och håller er uppdaterade så småningom. Är det någon som undrar något - kontakta mig!

 

Med vänlig hälsning,

Conny


Conny Norén

Vad säger 26 kanalchefer? En sammanställning av de som kontaktats.

2020-04-24 20:45:43

Jag har kontaktat cheferna för de 26 lokala P4-stationerna som Sveriges Radio har. Dessa stationer täcker hela Sverige, och cheferna är de som styr arbetet som redaktionerna utför.

Av 26 stycken kontaktade, var det 9 stycken som svarade. Deras svar varierade lite, men generellt sett kan man säga så här:

* Många förstår problemet med att döva och hörselskadade inte kan ta till sig nyheter lika bra när textmängden vid artiklarna minskar
* Beslutet kommer "uppifrån", och de lokala cheferna har i uppgift att implementera och följa de nya rutinerna
* Man hoppas att automatisk transkribering så småningom kan lösa problemet, men hittills är kvaliteten på de tjänsterna inte tillräckligt bra för att Sveriges Radio skall använda dem

Läs gärna mitt mail till kanalcheferna som finns publicerat på min blogg. Där finns också en lista på vilka kanaler som finns, och vilka chefer som svarat.

http://www.babito.se/2020/04/24/nar-sveriges-radio-minskar-texten-till-sina-artiklar-vad-sager-kanalcheferna/

Nästa steg skulle jag hoppas är att så småningom kunna lämna över namninsamlingen till någon chef på Sveriges Radio. Jag håller er uppdaterade om det!


Conny Norén

Status på namninsamlingen 23 mars 2020

2020-03-23 08:34:12

Hej!

Hoppas att du och dina anhöriga mår bra och att ni håller er friska under den här svåra tid. Coronapandemin har påverkat allt och alla, även denna namninsamling. Men det står inte still! Jag ville ge dig en uppdatering om vad som händer, och vad jag planerar med detta.

När jag lanserade namninsamlingen så kontaktade jag även alla kanalchefer för Sveriges Radios lokala P4-stationer. Det var totalt 26 stycken. Snart kommer jag att göra en sammanställning av detta och publicera på min blogg (www.babito.se). På bloggen kan du också läsa om andra uppdateringar som rör Sveriges Radios nedkortning av texterna.

Min förhoppning är att kunna lämna över namninsamlingen till någon lämplig chef på Sveriges Radio. Med tanke på hur allting är med coronaviruset just nu, får det nog vänta ett par månader. Men arbetet kommer att fortsätta för att påverka Sveriges Radio i rätt riktning när det gäller tillgänglighet och en möjlighet för döva och hörselskadade att ta del av nyheterna fullt ut.

Fortsätt gärna att sprida namninsamlingen till de som du tror kan vara intresserade att skriva under. Tillsammans kan vi göra stor skillnad!

- Conny Norén


Conny NorénDela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...