Prioritera inte bort patienter med cochleaimplantat i sjukvården!

Kontakta namninsamlingens skapare

Sjukvården öppnade plånboken på glänt för cochleaimplantat-vården

2020-02-13 12:00:22

Mer pengar från sjukvården?

Strax innan årsskiftet kom det glädjande beskedet att sjukvården i VGR skjuter till 5 Mkr till uppgraderingar till nyare CI-teknik för patienter bosatta i Västra Götaland, som HÖR med cochleaimplantat. Det är naturligtvis glädjande efter år av kamp från Barnplantorna och enskilda patienter, föräldrar till barn som HÖR med CI samt vuxna med CI. Skall vi då vara glada och tacksamma? Kanske inte!

Barnplantorna har under flera år påpekat det ohållbara att bedriva offentligfinansierad behandling inom ramen för gemensam välfärd om inga finansieringsplaner eller konsekvensanalyser görs. Behandling med cochleaimplantat är ett extremt tydligt exempel på den handfallenhet som existerar när vårdpolitiker styr vården. Behandling med cochleaimplantat är synnerligen kostnadseffektiv utifrån ett samhällsperspektiv.

Nu har sjukvården gläntat på plånboken och skjutit till 5 Mkr, men vad innebär det rent konkret? Följande konsekvensanalys kommer från Koncernkontoret/VGR och den tål att upprepas 

Det finns behov att inom rimlig tid byta ut äldre processorer efter sju år mot nya processorer. Nuvarande behov av processorsbyten är 200 st under 2019. Från 2020 och de närmaste 7 åren är behovet 110 processorsbyten per år. Kostnaden per år för 110 processorsbyten är 7 150 000 kr.

Var är konsekvensanalys och handlingsplan?

Sjukvården gläntar på plånboken, men hur ser de på sitt patientansvar – en del i det s.k. samhällsansvaret? 5 Mkr räcker inte för att förse alla de som borde erhållit uppgradering under 2019 med processorer med ny streamingteknik för större delaktighet att HÖRA och HÖRA TILL.

Det är dags att sjukvården ser till det allra bästa för patienterna istället för utifrån politiskt kortsiktiga beslut. Behovet av ärlighet från politiker som styr sjukvården uttrycktes tydligt av  Dr Mats Reimer nyligen i en debattartikel i Dagens Samhälle. Han sa

.. troligen kommer vi behöva betala mer, antingen via skattsedeln eller ur egen ficka, direkt eller indirekt via försäkringar.  Man önskar att politikerna blir mer ärliga kring detta.  I retoriken lovas befolkningen en Rolls-Royce men vården får bara pengar som räcker till en begagnad folkvagn.

Å Patienternas vägnar TACKAR Barnplantorna för tillskottet på 5 Mkr till uppgradering för ett fåtal patienter med CI vid Sahlgrenska Universitetssjukhusets CI-verksamhet. Nu är det upp till SU/CI-enheten att välja ut de som erhåller en uppgradering till ny CI-teknik med möjligheter till s.k. streaming för ökad livskvalitet och möjligheter att HÖRA och HÖRA TILL.

Barnplantorna inväntar fortsatt långsiktig handlingsplan och konsekvensanalys för behandlingen med cochleaimplantat vid Sahlgrenska Universitetssjuhuset. Vård kan aldrig, får aldrig bedrivas utifrån att personal i verksamheten och patienter "hoppas" på mer pengar.

Barnplantorna "hoppas" inte på mer pengar utan tänker fortsätta att på alla sätt verka för patienter (barn, vuxna) med CI och att VGR/SU tar fram en handlingsplan som säkerställer fortsatt behandling med cochleaimplantat vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

BARNPLANTORNAFOTO_SKRIV_UNDER1.jpg


BARNPLANTORNA www.barnplantorna.se Ordförande: Ann-Charlotte GyllenramDela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...