Fyrverkeriuppror

Kontakta namninsamlingens skapare

BLY I FYRVERKERIER

2012-01-04 01:18:36

Flera i diskussionen har nämnt att det skulle vara förbjudet att använda bly i fyrverkerier. Det stämmer inte. Däremot är det en rekommendation att det inte ska vara blyoxid i dem.

Blyinnehållet i fyrverkerierna har minskat, men det avfyras en hel del raketer med tungmetallen och därför en del bly som släpps ut pga fyrverkerier. Bly byts oftare ut mot Vismut nu för tiden, men det är oklart om alla leverantörer kontrollerar att det verkligen åtföljs om man får tro källorna.

**

"Bly (Pb) I vissa fyrverkeripjäser för professionellt bruk kan det förekomma små mängder blyoxider för att ge fyrverkeriet en särskild sprakeffekt. Blyoxider kan, om de förtärs eller inandas i höga halter eller under lång tid, orsaka skador på centrala nervsystemet, njurar och blodbildning samt störa spermieproduktionen. Foster och ammande barn är särskilt känsliga. Bly har också en tendens att upplagras i kroppen. Även i miljön har blyoxider negativa effekter. Ett intensivt arbete för att fasa ut bly och dess föreningar har därför pågått under de senaste decennierna, både inom fyrverkeribranschen och inom andra områden. Fyrverkerier för konsumentbruk är numera så gott som helt fria från bly" Källa: http://www.fyrverkerier.se/docs/Fyrverkerier-och-miljon.pdf

***

2002 släpptes mer bly ut från fyrverkerier än från flyg och industri tillsammans http://miljobarometern.stockholm.se/key.asp?mo=6&dm=3&nt=7

***

Här finns det mer att läsa om bly och annat om pyroteknik som är värt att veta: https://www.msb.se/sv/Forebyggande/Sakerhet-hem--fritid/Fyrverkerier/Fragor-och-svar/


Veronica

Förtydligande

2012-01-03 14:21:23

2012-01-03

Då jag emottagit kommentarer där folk varit upprörda kring formuleringen avseende mentalt funktionshindrade personer har jag ändrat lite i texten för att det inte ska finnas några frågetecken kvar. Andemeningen var alltså INTE att vara nedlåtande kring mentalt funktionshämmade eller krigsoffer.

Det enda som behöver påpekas är att många av dem inte har möjlighet att uttrycka sin åsikt eller förstå vad som händer när det smäller kring dem. (Det finns många vuxna och barn som faktiskt förstår vad som händer och ändå är rädda.)

Vidare kan meddelas att alla typer av kränkningar i form av könsord, rashat eller annat som inte hör till debatten kommer att raderas.

 


Veronica

5153 påskrifter

2012-01-02 03:34:16

5153 personer (på endast 4 dygn) har till denna timme skrivit på petitionen. Nästan 10% av alla som har skrivit på har lämnat kommentarer och berättar sin mening. Siffror som talar för sig själv.

Det måste göras något. Nu.

Hoppas att vi kan få in fler påskrifter så fortsätt gärna att dela på olika sociala medier för att öka medvetandet hos folk.

Många har dessvärre åsikten att denna debatt bara handlar om att hundägare inte har skott-tränat sina hundar och att hundfolk får skylla sig själva som inte "lär" sina hundar att tåla fyrverkerier.

Det är viktigt att dessa personer begriper att fyrverkerier ej hör ihop med; alla vilda djur, de flesta tama djur, krigsoffer, dementa och diverse andra som inte har möjlighet att välja själva och inte förstår.

Vidare tillkommer; de människor som skadas varje år, de djur som omkommer till följd av flykt pga fyrverkerier, skador på egendom och inte minst den onödiga miljöpåverkan detta är.

Stort tack till alla som skrivit på!


Veronica BacheDela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.