SVT sänd Doctor Who

Doctor Who är ett världsfenomen som snart fyller 50 år. Denna science fiction-serie är en av BBCs största genom tiderna. Under senaste åren har serien även vuxit explosionsartat i bl.a. USA. Det är en banbrytande TV-serie som inspirerat många av dagens filmskapare som Peter Jackson och Rian Johnson som båda uttryckt ett intresse för att regissera avsnitt. Doctor Who är en av få serier som trollbinder både barn och vuxna, därför bör SVT sända serien med start nu den 23 November med jubileumsavsnittet.

Serien handlar om en tidresenär som kallar sig The Doctor som med hjälp av sin tidsmaskin och sina kompanjoner löser gåtor och problem. Själva tonen är science fiction med inslag av mörk saga. Den något fåniga premissen är där för att manusförfattarna och regissörer ska ha så mycket frihet att berätta vad de vill. Huvudförfattare för serien de senaste åren är Steven Moffat som även skapat den hyllade moderna tolkningen av Sherlock Holmes med Benedict Cumberbatch som SVT sänt i Sverige. 
Förutom Moffat så har många kända manusförfattare skrivit avsnitt till serien som Neil Cross (Luther), Richard Curtis (Love Actually), Russell T. Davies (Queer as Folk), Neil Gaiman (Coraline),  Toby Whithouse (Being Human) m.flera. Doctor Who har mer eller mindre blivit en plantskola för brittisk filmindustri. Dessutom har många av Storbritaniens främsta skådespelare haft gästroller i serien.

Snart kommer vi även få en ny skådespelare i den legendariska huvudrollen som Doktorn. Detta är möjligt tackvare att reinkarnation av doktorn är inbyggt i själva handlingen. Peter Capaldi som är en av Storbritanniens främsta skådespelare kommer bli den tolfte doktorn i Doctor Who. Redan innan det så kommer seriens jubileumsavsnitt sändas över hela världen samtidigt på dagen 50 år efter första avsnittet "An Unearthly Child" sändes. Detta är något som Svenska fans sett fram emot hela året och hoppats kunna ordna tittarfester kring. Hittills är det ca 80 länder som kommer sända avsnittet samtidigt. I avsnittet medverkar förutom den nuvarande doktorn Matt Smith förra doktorn David Tennant och giganten John Hurt.

Som Svensk finns det få lagliga vägar att se serien:

1. Importera dyra DVD/Blueray-utgåvor

2. Resa till England eller annat land som sänder serien

Detta har fått många som inom rimlig tid vill se avsnitt att ladda ner dem illegalt eller kringgå BBCs regionskydd på deras internetspelare.

Det vi som skrivit under denna namninsamling vill är att SVT hjälper oss svenska fans av Doctor Who att ta del av serien på ett smidigt och bra sätt. Dessutom så tror vi fler i Sverige kommer upptäcka denna underbara serie.

http://www.bbcwpressroom.com/content/themes/bbcwpress/lib/download.php?file=/var/www/vhosts/www.bbcwpressroom.com/current/content/uploads/sites/2/2013/10/DO88B21.jpg

I bilden från Jubileumsavsnittet Matt Smith, David Tennant och John Hurt.

Trailer för Jubileumsavsnittet