Sveriges regering och Migrationsverket: Stoppa utvisningen av 17-åriga Sowdo till Somalia NU!!!!!

Sowdo är en tjej på 17 år som kom till Sverige ensam för två år sedan. Hon har sedan dess bott hos sin moster, som bott här i 20 år, och sina kusiner som är födda här. Hon bor i Göteborg och går i språkintroduktionsklassen på Donnergymnasiet i Göteborg. Här har hon skaffat kompisar, lärt sig språket och även att läsa, skriva och räkna, saker hon inte kunnat innan. I Somalia har hon nämligen aldrig gått i skolan, precis som många andra tjejer där har hon aldrig fått möjligheten att utbilda sig. Men sedan kom hon hit, och allt förändrades. Nu har hon ett liv som alla tjejer i världen borde ha möjlighet att ha. Ett liv med skola, fotboll, musik och vänner. 

Ett liv som Migrationsverket nu vill ta ifrån henne.

Jag träffade Sowdo i skolan idag och kramade henne som vanligt och frågade hur hon mår. Andra gånger har hon alltid lett brett och svarat "Jag mår bra. Och hur mår du?" Men idag var allting annorlunda. Hon var helt sönder. Hon berättade gråtande att hon hade fått ett besked från Migrationsverket den 28 november om att hon ska utvisas. Varför? Det har hon inte fått förklarat för sig, förmodligen för att det här inte GÅR att förklara. Det är TOTALT ONÖDIGT att utvisa den här tjejen till Somalia. Alla vet det. Till och med Migrationsverket bör fatta det. Men de lyder blint order och kommer med sina töntiga bortförklaringar, som vanligt.

"De sa till mig att Somalia är ett bra land" sa Sowdo medan tårarna strömmade ur hennes ögon. "De vet ingenting. I Somalia får tjejer ingen respekt. Det är bara killar som får respekt. Tjejer får inte gå i skolan. I Somalia har jag aldrig gått i skolan. Tjejerna där får bara gifta sig och skaffa barn och städa huset. Jag har ingen i Somalia. Min pappa är död, han dödades innan han kom hit. Min storebror är också död. Min mamma och mina småbröder vet jag inte ens var de bor. Men Migrationsverket bryr sig inte, för de sitter och läser tidningar och tror att Somalia är ett bra land."

Somalia är ett område utan någon fungerande auktoritär makt som behövs för att det ska få kallas ett land. "Landet" har länge präglats av bråk och klankrig. Samhället är inte organiserat. 90%-98% av Somalias kvinnor är könsstympade. Ingreppet görs oftast helt utan bedövning och utförs på flickor mellan 4-11 år. Somalia är också ett av de "länder" som inte släpper in några turister på grund av oroligheterna.

Men Somalia är ett bra land. Det har Migrationsverket bestämt. I alla fall tillräckligt bra för att skicka dit en 17-årig flicka ENSAM, utan att hon har några som helst kontakter där. Här i Sverige har Sowdo allt. Hon älskar musik, särskilt att spela trummor, vilket hon ofta gör i skolan. På fritiden spelar hon fotboll, vilket hon inte heller fått göra i Somalia, eftersom endast pojkar där får hålla på med idrott. Hon älskar skolan och pluggar hårt. Hennes dröm är att jobba med ekonomi. Under endast två år har hon lärt sig lika mycket som svenska elever får lära sig under 9 år. Hon är en väldigt intelligent, snäll och hårt arbetande tjej, som uppskattar att få vara här och vill bli en del av och bidra till det svenska samhället.

Det går att överklaga beslutet två gånger till. Den här namninsamlingen kommer att skickas in med nästa överklagan. De måste lyssna på oss! 

Vi som skrivit på den här namninsamlingen KRÄVER att Migrationsverket omvärderar sitt beslut och ger Sowdo uppehållstillstånd, så att hon ska få stanna här i Sverige med sin moster och kusiner och alla vänner!! Kasta inte ut henne, förstör inte hennes liv. Hon älskar Sverige och hennes lärare och vänner älskar henne, nu är det dags för Sveriges myndigheter att ge henne det hon förtjänar - ett tryggt liv i ett tryggt land med garantin om en bra framtid!!

 


Milou Ohánovits och Nicolina Borg, Sowdas vänner från Donnergymnasiet i Göteborg.    Kontakta namninsamlingens skapare