Stoppa myndigheternas galenskap – låt Emil bo kvar!

Blixtnamninsamling för Emil Hellkvist i Kalmar som idag vräks på grund av att han fått nej och åter nej till hjälp från Kalmar kommuns socialtjänst, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Idag blir Emil hemlös om myndigheterna och kommunen inte går samman och löser situationen. Han har ingenstans att ta vägen.

Nu kräver vi att myndigheterna och Kalmar kommun akut samarbetar och löser situationen!

Emil lever med ett rörelsehinder och använder rullstol. Han vill och kan arbeta men Arbetsförmedlingen stämplar honom som icke arbetsför och vägrar att hjälpa honom hitta ett jobb. Kalmar kommun ger avslag på avslag kring ekonomiskt bistånd med hänvisning till att de anser att han inte ansöker om rätt medel men vägrar samtidigt att berätta vilka medel som Emil kan ansöka om. Försäkringskassan lägger i sin tur ansvaret på kommunen, så Emil har helt hamnat mellan stolarna.

Myndigheterna och kommunen finns till för att hjälpa oss medborgare men Emil har inte blivit behandlad som en medborgare. Trots att han har bett om hjälp har de inte gjort sina jobb. För det första är kommunen skyldiga att tala om vilka bidrag som Emil kan söka och hur, en handläggare ska kunna hjälpa till under ansökningsprocessen. För det andra har Sverige i över tio år lovat att följa FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Där finns det en artikel, nummer 27, som säger att våra myndigheter ska främja rätten till arbete genom bland annat lika tillgång till arbetsförmedling.

Emil är en ung person som vill och kan arbeta, han vill framåt i livet och vill kunna försörja sig själv som vem som helst. Men han får ingen chans av samhället. Istället för att bemötas som en tillgång bemöts han som en last.

Emil har gjort allt han kan. Nu ligger bollen på kommunens, Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans bord. De behöver samarbeta för att lösa detta, vilket de också är skyldiga till. Kalmar kommuns, Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens uppgift är att göra allt som krävs för att ingen ska hamna i ekonomiskt och socialt utanförskap.

Namninsamlingen lämnas skyndsamt över till Kalmar kommuns socialtjänst. Skriv under – backa Emil!

Emils situation har lyfts av Sveriges Radio P4 Kalmar...:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=7150170&fbclid=IwAR0nVFL3lW3vhSseult3t2FVQydZMQOnU9UARbDPtqJj7Vw_K3o3GQHPtz4

...och 24 Kalmar:

https://24kalmar.se/rullstolsburne-emil-kan-bli-hemlos-kanner-mig-hjalplos_5f47e3f5


Nora Eklöv, Förbundet Unga Rörelsehindrade    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva under godkänner jag att Nora Eklöv, Förbundet Unga Rörelsehindrade överlämnar min underskrift till dem som har makt över frågan.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din underskrift. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.

Observera att du inte kan bekräfta din underskrift genom att svara på detta meddelande.
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...

Facebook