Stöd medborgarförslag i Härryda kommun för syskons rätt till förskola

I skrivande stund följer Härryda kommun skollagen genom att endast erbjuda syskon15 timmar per vecka på förskolan oberoende av föräldrarnas sysselsättning. Det finns dock inget hinder för kommunen att erbjuda fler timmar för att tillgodose barns behov av utveckling och lärande. Med anledning av detta så föreslår detta medborgarförslag att kommunen utökar rätten till förskolan för barn med mindre syskon där en förälder är föräldraledig till minst 6 h per dag fem dagar i veckan under ordinarie förskoleterminer mot gällande förskoleavgift. (Inte avgiftsfri).
Många barn finner sitt sammanhang i förskolans verksamhet. Ett sammanhang där de får utvecklas och lära precis som det är tänkt. När barn får syskon så berättigas inte barnen att delta i förskolans pedagogiska verksamhet alla dagar i veckan såsom innan. Barnens rutiner och sammanhang för lärande prioriteras bort till förmån för en förlegad syn att barn har det bäst med sina föräldrar. Vi är flera med barn som står bakom detta förslag som sett baksidan av hur kommunen idag beslutar om extra tid på förskolan utöver de 15 h/v. Det talas hellre om hänvisning till familjestödsenheten/socialtjänsten än om att utöka barns tid på förskolan där föräldrarna anser att det finns en behov av detta för barnets lärande och utveckling.

 

Härryda kommun arbetar mot att få Sveriges bästa skola. Ett projekt där förskolan verkar ha lämnats utanför. För att få Sveriges bästa skola behöver kommunens barn få full rätt till sin utbildning även i förskolan. Enligt barn konventionen har barn rätt till att gå i skolan. Förskolan lyder under skolverkets läroplan för förskolan och är inte någon socialverksamhet eller barnpassning. Därmed bör just barnens möjlighet till lärande och utveckling prioriteras där föräldern beslutar kring barnets behov av tid på förskolan. Barn utan syskon får en fördel gentemot de barn som får syskon. Det skall vara en självklarhet att kunna delta i förskolans pedagogiska verksamhet må-fre. Man vet att en bra förskola ger en god grund till lärande längre fram i skolgången.

Skriv på denna namninsamling

Genom att underteckna godkänner jag att Jennie Schäfer lämnar över informationen som jag tillhandahåller i det här formuläret till dem som bestämmer i frågan.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din underskrift. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.

Observera att du inte kan bekräfta din underskrift genom att svara på detta meddelande.
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )