Stäng inte Asta

Jag skriver under här för att jag vill att folkvalda politiker ska stoppa avvecklingen av Asta-mottagningen i Umeå, en av landets få specialistmottagningar som vänder sig till personer som varit utsatta för sexuella övergrepp. Jag vill också att regioner, kommuner, riksdag och regering ser till att våldsutsatta i Sverige kan erbjudas adekvat och patientsäker behandling.

I april 2020 beslutade tjänstemännen i Region Västerbotten att stänga den 24 år gamla Asta-mottagningen under hösten 2020. Den 4 maj fick allmänheten tillgång till en knapphänt inblick i planerna. Den 13 maj ska regionpolitiker ta ställning i frågan. Asta-mottagningen har lyfts fram under #metoo rörelsen som en förebild då de erbjuder specialistbehandling för vuxna som utsatts för våldtäkt, sexuella övergrepp i barndomen, hedersrelaterat våld samt våld i partnerrelation.

Våldsutsatthet är ett folkhälsoproblem som ofta osynliggörs och möjligheten att få specialiserad behandling är redan starkt begränsad runt om i landet. Sveriges kommuner och regioner (SKR) har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur mottagningar för personer som utsatts för sexuella övergrepp fungerar och kan utvecklas. Jämställdhetsministern var därför på besök på Asta-mottagningen i höstas och var mycket positiv till verksamheten. Nu behöver vi att politiker går till handling för att skydda Asta-mottagningen och Asta-teamets arbete som bygger på lång erfarenhet och specialistkompetens. 

Vi kräver att

  • politiker i Region Västerbotten stoppar stängningen av Asta-mottagningen
  • Region, kommun, riksdag och regering säkrar tillgång till adekvat och specialiserad behandling för de som utsatts för sexualiserat våld, oavsett var i landet en bor. 

Nätverket Stäng inte Asta    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva under godkänner jag att Nätverket Stäng inte Asta överlämnar min underskrift till dem som har makt över frågan.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din underskrift. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.

Observera att du inte kan bekräfta din underskrift genom att svara på detta meddelande.
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...