Inför SMS-livräddare i Gävleborg

Uppdaterad 2023-05-04

Nu är det dags att Region Gävleborg tar sitt ansvar och ansluter sig till systemet SMS-livräddare!

SMS-livräddare räddar massor med liv varje år (till i princip ingen kostnad alls) så varför tvekar Region Gävleborg?

Hjälp till att ge din röst för att detta ska implementeras snarast - det kan vara du eller någon anhörig som drabbas nästa gång och då kan chansen till överlevnad hänga på att det finns en SMS-livräddare i din närhet!

Det sker ca. 6 000 hjärtstopp utanför sjukhus varje år och av de överlever ca 11%. Den siffran kan definitivt bli bättre.

En av de viktigaste faktorerna för att rädda liv är en snabb insats eftersom chansen att överleva ett hjärtstopp minskar med 10% för varje minut som går. Ju snabbare insatsen sker desto större chans att överleva helt enkelt. Om tiden från hjärtstopp till påbörjad HLR (Hjärt- Lungräddning) är max 1 minut och tiden till användandet av hjärtstartare är max 3 minter ökar chansen för överlevnad till 75%

Om vi sedan lägger till att endast ca 400 hjärtstartare av Sveriges totalt 55 000 hjärtstartare finns i hemmiljö där 2/3 av hjärtstoppen utanför sjukhus sker (4 000).

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 Vad är SMS-livräddare?

SMS-livräddare innebär att alla personer som har utbildning i HLR kan registrera sig som SMS-livräddare och sedan installera en app på sin smartphone. Vid ett larm om hjärtstopp till SOS 112 kan SOS-operatören med hjälp av de installerade telefonapparna se på en karta vilka SMS-livräddare som befinner sig i närheten och därigenom skicka ett meddelande till 40 SMS-livräddare som befinner sig inom 10 km radie. I appen på deras telefoner dyker det upp instruktioner om vad dom kan hjälpa till med och de har en möjlighet att tack aja eller nej. Det kan t.ex. vara att bege sig till olycksplatsen och påbörja HLR eller hämta en hjärtstartare på en viss adress för att sedan bege sig till olycksplatsen och hjälpa till.

Just när det gäller snabb insats har systemet SMS-livräddare visat sig vara otroligt framgångsrikt och så effektivt att en SMS-livräddare ofta är på plats dubbelt så fort som ambulansen.

Var finns SMS-livräddare idag?

SMS-livräddare är ett fullt fungerande system har funnits i test sedan 2011 och i fullt bruk sedan 2016.

I Danmark används SMS-livräddare i hela landet och i Sverige har det funnit i full drift sedan 2010.

Av Sveriges 20 regioner är 12 anslutna idag och Gävleborg är INTE en av dom. De regioner som är anslutna är: Blekinge, Halland, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland.

Det finns ett stort problem bara, Region Gävleborg har beslutat att inte implementera SMS-livräddare?!?!

Det finns ca. 3 000 000 personer i Sverige som är utbildade i HLR och med SMS-livräddare får vi tillgång till de personernas kunskap och andra delar av samhällets resurser. Varför säga ner till det?

Att implementera systemet i Region Gävleborg skulle innebära en engångskostnad på ca 700 000 SEK vilket i runda slängar motsvarar ca 2,5 SEK per invånare. Driftskostnaden ligger sedan på ca. 2 SEK per invånare och år.

För att ge ett räkneexempel innebär det alltså en totalkostnad på ca. 23 SEK per invånare för 10 års anslutning!

Om vi bara lycka rädda ett liv med det här systemet är det värt varenda krona. Så varför har inte region Gävleborg anslutit sig än?

Har du förresten sett Region Gävleborgs inlägg på deras Facebooksida där dom uppmanar till att man ska våga använda hjärtstartare? (https://fb.watch/kjqidpFmJ8/) Det är ju bra men varför tackar man då nej till att införa SMS-livräddare?

Vad har jag (Jonas) gjort för att försöka få in hjärtstartare i regionen?

  • Jag har startat en namninsamling (denna).
  • Jag har skrivit ett medborgarförslag som dom tingats hantera i kommunfullmäktige.
  • Jag har varit med i radion för att prata om det. Regionen tackade nej till att deltaga. (Lyssna här)
  • Jag har försökt att påverka individer inom Region Gävleborg direkt.
  • Jag sprider budskapet på mina kurser och vid andra tillfällen.
  • ...och mycket mer.

Varför har Region Gävleborg tackat nej?

Några argument dom ger är följande:

  • Det går inte att verifiera utbildningsnivån på de som registrerar sig i appen. En person helt utan kunskap i HLR skulle därmed kunna registrera sig i appen och springa ut till en pågående krissituation. Med andra ord, de ser det som en risk att det kan finnas personer som registrerar sig som inte kan HLR eller använda hjärtstartare!
  • Det finns andra system som funkar bättre!

Ja, döm själv vad du tycker om dessa argument. Kom ihåg att 12 av 20 regioner har det idag och Stockholm har haft det sedan 2010...

I Gävleborg är tusentals personer registrerade och redo att hjälpa till. Vad väntar Regionen på?

SKRIV PÅ NAMNINSAMLINGEN FÖR ATT FÅ IN SMS-LIVRÄDDARE I GÄVLEBORG

Jag kommer inte att ge mig förrän detta är infört i Region Gävleborg. Skriv på listan så ökar chanserna att systemet införs.

Din namnunderskrift kan rädda liv.

Länk till namninsamlingen: https://www.skrivunder.com/smsliv-gavleborg

Länk till SMS-livräddare: https://www.smslivraddare.se/

Jonas Sundquist / Xpozed    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att underteckna godkänner jag att Jonas Sundquist / Xpozed lämnar över informationen som jag tillhandahåller i det här formuläret till dem som bestämmer i frågan.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte ditt telefonnummer på nätet.Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...