Rätten till våra kroppar

Jag vill skriva på detta öppna brev till statsministern Stefan Löfven!

 

Från muslimska kvinnoorganisationer och Svenska muslimska kvinnoaktivister      

Till: Statsminister Stefan Löfven

Vi, de undertecknande, har med stor oro sett hur hatet mot svenska muslimer under de senaste veckorna omvandlats till en uttalad ordning som utesluter svenska troende  muslimer från politiskt deltagande.

Att vara en praktiserande svensk muslimsk kvinna är idag något som kräver stort mod, och en stark tilltro till att det demokratiska systemet skall fungera. För att kunna utöva sin religionsfrihet utan att ständigt behöva försvara sig, bli påhoppad eller misstänkliggjord är vi i behov av en regering som lever upp till religionsfriheten och internationella konventioner om de mänskliga rättigheterna. Det finns en starkt växande opinion som driver tesen om att att svenska muslimer är ett hot mot demokratiska värderingar. Dessa grupper blir allt starkare och mer inflytelserika, och de finns i alla politiska partier inte minst hos Sverigedemokraterna.

Vi har de senaste veckorna bevittnat hur man utifrån islamofobiska konspirationsteorier startat ett mediedrev mot Mehmet Kaplan, det muslimska civilsamhället i synnerhet och mot den muslimska gruppen i allmänhet. Vi saknar ett ställningstagande från statsministern som signalerar att representation av den muslimska befolkningen i Sverige inte bara är välkommet utan dessutom nödvändigt för att skapa jämlikhet och inkludering.Drevet slutade inte med Mehmet Kaplan utan det blev istället det startskottet för en klappjakt på svenska muslimer i politiken där politiskt engagerade muslimer fått lämna sina poster för att de utnyttjat sin grundlagsskyddade rätt att hälsa med respekt för sin kroppsliga integritet.

I den senaste tidens drev mot svenska muslimer i politiska partier har vi inte hört statsministern uttala sig om att muslimer är en viktig del av samhället och ska ha samma rättigheter och lika möjligheter att engagera sig partipolitisk utan att behövas misstänkliggöras och beskrivas som en grupp med ”dolda agendor”.Svenska muslimer har också förklarats vara "islamister" som vill införa sharia lagar i Sverige och den för många kvinnor viktiga frågan om enskilda badtider för män och kvinnor ses som det yttersta tecken på islamisering.

Under de senaste åren har vi även bevittnat hur situationen för svenska muslimska kvinnor försämrats där vi inte har lika möjligheter till ekonomisk, politisk och social rättvisa.Våra kroppar är dessutom föremål för hatbrott där fysiska och verbala påhopp, trakasserier och våld har blivit ett alltmer vanligare inslag i vardagen.Nu kan vi även lägga till att politiskt aktiva svenska muslimska kvinnor inte får plats i politiken utan blir ifrågasatta och misstänkliggjorda och stämplade som ”islamister” med dolda agendor.Vi har istället fått en situation där statsministern nu etablerat ett prejudikat där vi muslimska kvinnor måste göra avkall på vår personliga och kroppsliga integritet då män bör, enligt Statsministern, tvinga oss till kroppsberöring mot vår vilja.

Vi tänker aldrig acceptera att Sverige går samma väg som andra Europeiska länder, där muslimska kvinnor som väljer en viss klädsel eller väljer att inte skaka hand kastas ut ur det offentliga rummet.

Vi är trötta på att bli tilltalade som andra klassens medborgare och bli föremål för en politik som inte arbetar för att skapa ett jämlikt samhälle där ekonomiska, sociala och politiska rättigheter även ska gälla oss, svenska muslimska kvinnor.

Vi kräver ett svar från statsministern och ett tydliggörande om huruvida muslimska kvinnor är välkomna att engagera sig i svensk politik och vem som äger rätten till våra kroppar?

Muslimska Kvinnoföreningen, Zainab Marrakchi

Hayat Kvinnorörelse, Aftab Soltani

Pantrarna i Göteborg, Sabrine Jaja

Voice of Hijabis, Aiman Kayani

@svartmuslimskkvinna, Khadra Abdirashid

@svartmuslimskkvinna, Ayaan Egeh

Sveriges Unga Muslimer, Radia al-Masri

Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, Maimuna Abdullahi

Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, Fatima Doubakil

Amina Jama Mahmud, Forskare Uppsala universitet & projektledare Somali Information and Business Centre

Aroma Abrashi, engagerad i frågor som rör islamofobi och mänskliga rättigheter

Ebru Dogan, egenföretagare

Idil Suleiman, student och aktivist

Nimo Bashir, student och aktivist

Ragia Abdullahi, aktivist

Sveriges Unga Muslimer, Radia al-Masri

Kaoula Channnoufi - socionomstuderande

Zaynab Ouahabi, språkvetare och aktivist

Vid frågor kontakta Zainab Marrakchi på zainab@mkforeningen.nu eller Fatima Doubakil påfatima.doubakil@mmrk.org, 0735506883

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva under godkänner jag att Zainab Marrakchi överlämnar min underskrift till dem som har makt över frågan.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din underskrift. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.

Observera att du inte kan bekräfta din underskrift genom att svara på detta meddelande.
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...