Rädda Wiks folkhögskola och de estetiska kurserna

Wiks framtid hotad!

Under veckan skrev UNT att de estetiska kurserna på Wiks folkhögskola ska pausas från och med i höst (2020). Ett beslut som väntas fattas av Kulturnämnden i Region Uppsala den 26 maj. Det innebär att hela Wik och dess verksamheter och framtid är hotade.

Under snart 100 år har folkhögskolan varit aktiv på Wik och de estetiska inriktningarna har varit populära samt viktiga och betydelsefulla för såväl privatpersoner som lokala och externa aktörer. Kultur är nödvändigt för Wiks överlevnad och ett utmärkande drag för Wiks historia.

Vi behöver i detta läge tänka på Wik som helhet. Det viktigaste att belysa är att Wiks slott, Wiks folkhögskola, arrangörer från Balingsta samt Uppsala och externa aktörer - är alla beroende av varandras verksamheter. Vi är många som undrar hur planerna för Wik ser ut och som inte vill att de estetiska kurserna skall pausas. 

Låt oss nu tillsammans rädda Wik och förhoppningsvis skapa ett hejdundrande 100-års jubileum för Wiks folkhögskolas verksamhet år 2026.

Sprid detta i sociala medier med hashtaggen: #wiksframtid och skriv gärna under denna protestlista.

Bakom initiativet står privatpersoner, artister, kulturutövare, lärare, rektorer, personal, elever och fd elever.

#Wiksframtid

slott.jpg

 

------- UPPDATERING -------

För en vecka sedan beslutade tyvärr Kulturnämnden Region Uppsala att ej fortsätta med de estetiska kurserna på Wiks folkhögskola

2020-06-04 12:07:58 

Många av er har säkert hört Kulturnämndens version på det hela genom media men det finns en hel del som talar för att det finns mycket mer att berätta samt flera frågor att få svar på.

Kulturnämnden valde att lägga ned de populära estetiska utbildningarna med sina professionella lärare trots att det fanns starka indikationer på en god samarbetsvilja hos personalen och att goda resultat uppnåtts - och det även i coronatider.

Hur kunde det gå såhär långt? Vad hände på Wik under det senaste året? Vilka bär ansvaret? Vad innebar "konflikten" egentligen som Kulturnämnden hänvisar till? Vilka beslut tog rektor? Vilka beslut tog fd Kulturdirektör Kajsa Ravin? Hur länge var de anställda för uppdraget? Vilka roller hade dom? Frågorna är många och tillsammans kan vi driva detta framåt så att sanningen kommer fram. 

Namninsamlingen pågår fortfarande och är nu uppe i 3333 underskrifter. Tack till alla som skriver på! Många är engagerade i frågan och gemensamt kan vi hitta andra vägar att gå för de estetiska kurserna och #wiksframtid

Vad kan du göra för att hjälpa till?

1. Skriva under denna namninsamling

2. DELA länken vidare så att den når många!

3. Använd hashtaggen #wiksframtid i sociala medier.

 

Vi behöver din hjälp! Maila mig gärna vid frågor: kristina.nordell@gmail.com

Skriv på denna namninsamling

Genom att underteckna godkänner jag att Kristina Nordell lämnar över informationen som jag tillhandahåller i det här formuläret till dem som bestämmer i frågan.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte ditt telefonnummer på nätet.Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...