Rädda Tänndalens Fjällgård!

5BD2B9BD-137E-490F-ABD3-F20DAE834D3D.jpeg

Tänndalens Fjällgård var i 70 års tid hjärtat och mötesplatsen för hela Funäsfjällen. Gården byggdes på 1940-talet i vacker härjedalsk stil, av äldre stugor från området. Ornament inuti och runt husen är gjorda av den världsberömda skulptören Bror Marklund, som då bodde i Funäsdalen.

Fjällgården har drivits med stor framgång av olika ägare ända fram till för ett par år sedan, med hotellverksamhet och en restaurang rekommenderad av White Guide. En ny köpare visade dock direkt att inget intresse fanns att föra traditionen vidare, och fjällgården övergavs för att förfalla.

Nu behandlas en rivningsansökan av hela fjällgården från ägaren hos Härjedalens kommun, samt planer på att istället upprätta ett 11 meter högt lyxlägenhetshus på platsen. Beslut tas i början av februari.

Vi menar att det kulturhistoriska värdet av fjällgården gör det oförsvarbart att riva. Försvinner gården så försvinner även en stor del av Tänndalens identitet och historia. En expert med lokalkännedom menar att fjällgårdens arkitektur och kulturhistoriska värde gör att det kvalificerar för K- eller Q-märkning. Detta skulle innebära lagskydd så att fjällgården inte får rivas eller förändras på sådant sätt att det kulturhistoriska värdet minskar.

Vi kräver att en ny bedömning som tar hänsyn till fjällgårdens kulturhistoriska värde och kriterier för K- eller Q-märkning görs på detaljplanerna innan slutgiltigt beslut tas i rivningsansökan.

Skriv på för att visa ditt stöd för Tänndalens lokala kulturarv!

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva på godkänner jag att Emil Svensson kan se all information jag lämnar i detta formulär.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.


Jag godkänner att informationen som jag anger på det här formuläret behandlas i följande syften:
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...