Rädda Laholms Ryttarförening

I Laholm finns allt..

Allt ifrån strand och hav till skog och berg. Det finns aktiviteter för alla årstider. Allt från sol och bad på sommaren till längdskidåkning och slalom på vinter. Det finns blomstrande företag, turism och föreningsliv. Det finns sport- och fritidsaktiviteter från bredd till elit.

Att få vara folkvald och politiker i Laholms Kommun måste vara ett privilegium men också en utmaning och framförallt ett stort ansvar. Man måste vara kunnig på många områden, vara påläst och kunna ta beslut som säkrar kommunens, d.v.s. invånarnas, intressen på lång sikt. Ibland tar man fel beslut och då får man ta nya beslut för att rätta till det som blev fel. Gör om - gör rätt!
Vi är engagerade inom ridsporten och brinner för ett aktivt föreningsliv där både bredd som elit och barn som vuxen får plats. Ridsporten är fantastisk. Man kan hålla på med den hela livet och man tävlar på lika villkor ung som gammal, man som kvinna. Oftast är hela familjen engagerad i och omkring hästen. Ridsporten har flera gånger blivit myntad till att vara den bästa ledarskapsutbildningen man kan få. Många kvinnliga företagsledare har en gång varit stalltjejer och ryttare.

”Intresset för hästar och hästsport i olika former ökar stadigt i Sverige. För den hästintresserade i Laholms kommun finns många möjligheter. Det finns aktiva ryttarföreningar med dressyr, hoppning, körning och voltige på programmet, privata företagare med hästinriktning samt den sydligaste delen av ridleden genom Halland.”   Citat från Laholms Kommuns hemsida.

Laholms Kommun kan ståta med ett av Sveriges största ridhus i Ahla och en av de vackraste utomhusbanorna i Våxtorp. I Ahla/Lejeby på Ekbanksgården har Laholmsortens Lantliga Ryttarförening sin bas och där finns möjlighet att som ridsportsintresserad utöva från gräsrotsnivå till elit ett flertalet discipliner, däribland dressyr, hoppning, körning och voltige. Förutom den dagliga verksamheten erbjuds fantastiska tävlingar som är vida kända i Sverige men även i våra grannländer. Svenska Ridsportsförbundet samt deras underavdelning Hallands Ridsportsförbund har stort förtroende för Laholmsortens Lantliga Ryttarförening och har vid flertal tillfällen delegerat till klubben att arrangera speciella tävlingar däribland SM i Voltige 2013. Tävlingsorganisationen är kunnig och rutinerad. Ekipage/lag kommer från hela Sverige för att tävla på anläggningen. Föreningen har under åren fått väldigt fint renommé och har även fått utmärkelser som tävlingsarrangör. Många tävlanden har sommarbostäder eller hyr boende i och omkring Laholm för att kunna tävla i södra Halland och norra Skåne sommartid. Många vill vara på plats när det drar ihop sig till sommarens tävlingar och som någon uttryckte det ”Laholm är som Falsterbo Horse Show men för oss vanliga”.

Man känner sig alltid välkommen till Ekbanksgården. De har verkligen lyckats att i god föreningsanda skapa en gemytlig miljö både för två- och fyrbenta medlemmar samt gäster. Och de tänker på allt och då menar vi allt. Dessutom samarbetar de med sina ridsportsgrannar i Våxtorp, Björbäcks Ryttarförening och Caprifolens Voltigeklubb, samt klubbar utanför distriktet. Däribland bör nämnas Falkenbergsortens Ryttarförening, som precis som Laholm och Björbäck är riktigt stora tävlingsarrangörer. Laholmsortens Lantliga Ryttarförening startades 1952.

Hur var det nu igen – från början ägde föreningen gården i Lejeby och finns det inte ett gåvobrev från föreningen till Laholms Kommun som upprättades i samband med ridhusplanerna/bygget? Kommunen fick alltså gården av ryttarföreningen vid 2001. Sedan har vi överenskommelsen mellan klubben och kommunen gällande verksamheten. Kommunen ville att föreningen skulle fortsätta driva ridskola eller liknande verksamhet. Vilket gjordes men då ridskoleverksamheten inte bar sig knackade ryttarföreningen på hos kommunen och bad om hjälp, en förhållandevis liten peng, för att kunna fortsätta bedriva ridskolan. Då det fanns två andra ridskolor i kommunen sköts inga pengar till utan kommunen godkände att ridskoleverksamheten på Ekbanksgården avvecklades. Detta var 2007. Idag bedrivs en väl fungerande voltigeskola för barn och ungdom. Från nybörjare till elit. Detta torde klassas som liknande verksamhet.

Enligt uppgifter har Varbergs kommun, bara några mil norrut, ökat bidragen till alla klubbar oavsett om de bedriver ridskola eller inte, och dessutom pratar man om ett framtida bygge av en ren tävlings- och träningsanläggning. Borde inte detta vara en sporre för kommunpolitikerna – Laholm ligger ju före!

Vissa saker måste få kosta. Vad värderar man en välfungerande förening till? En förening som är som en fritidsgård både för barn och vuxna? En plats att samlas på och evenemang att samlas kring?

Många fler än de som dagligen kommer till Ekbanksgården i Ahla drar nytta av anläggningen och föreningen oavsett om man är medlem eller ej. Kanske har man som mål att förbereda sig själv/laget och hästen för att tävla i Ahla. Dagligen i ur och skur tar man hand om sin häst, rider och tränar för att komma i form. Engagerar hela sin familj och vänner. Hästar och ridsport innebär att många har en meningsfull fritid. Barn, ungdomar och vuxna kommer ut i friska luften, rör sig och fastnar inte framför tv, dator eller Ipad. Som förälder är man lyckligt lottad om ens barn är hästintresserade. Barnen och ungdomarna håller sig runt omkring stallet och hästen – inte ”ute på stan”. Ridsporten erbjuder så mycket trygghet. Man lär sig umgås med personer i alla åldrar, man som kvinna och oberoende av bakgrund. Man lär sig ta ansvar, får ett fint socialt nätverk och har fina förebilder. Heller ser man inga läktarhuliganer oavsett status på tävling eller storlek på arena. Hästar och ridsport förenar människor över alla gränser och borde klassas som friskvård.

Just i fallet Laholmsortens Lantliga Ryttarförening kan tyckas att kommunen borde vara extra stolt. Här aktiveras/sysselsätts flertalet människor, som ”kommit på sned” i samhället eller p.g.a. handikapp/funktionsnedsättningar ej fungerar på en vanlig arbetsplats, genom föreningens nära samarbete med LSS, Ungdomslotsen, Samhällstjänst och Servcenter. Detta borde väl ses som kommunal verksamhet – dessutom i dess framkant.

Det är en god kostnad för kommunen att göra en generös deal med Laholmsortens Lantliga Ryttarförening. Det finns så mycket nytta med föreningen inte bara för medlemmarna och gästande ekipage/lag utan för människor och företagare i området samt inte minst för kommunen själva. Föreningen är ett föredöme inom svensk ridsport, en riktig kronjuvel. Laholm har ju allt! Föreningen har genom sitt engagemang för medmänniskor och genom alla sina ideella timmar betalt av anläggningen med råge så se nu till att omvärdera ert beslut – överlåt anläggningen i Ahla/Lejeby till dess rättmätiga ägare, d.v.s. Laholmsortens Lantliga Ryttarförening.

 


Rädda Laholms Ryttarförening    Kontakta namninsamlingens skapare