Prioritera riskgrupper för covid-vaccin nu!

Vi vill att Folkhälsomyndighete ska prioritera riskgrupper för vaccin NU!

Varför?

Det är inte bara jag, en 43-åring under cancerbehandling med barn i skolåldern, som väntat länge på covid vaccin nu. Det är alla under 65 år som befinner sig i riskgrupper och som snällt väntat på sin tur ska komma i Fas 3. Vi förstår att det är komplext och att det är enklare administrativt att låta friska gå före efter ålder, men det är inte rätt att ändra systemet i sista stund och skjuta ner dem till Fas 4! Det är ett svek mot alla i riskgrupper men framförallt de yngre och dem som inte är under behandling och får vara kvar i Fas 3. Vi ber er tänka om och göra rätt!

- Det finns inga belägg för att ålder är större riskfaktor än riskgrupp när man kommer ner i åldrarna under 65 (eftersom studierna man hänvisar till endast är gjorda på äldre personer).

- Människor i riskgrupper riskerar inte bara att dö i covid vid smitta, de riskerar även att få svåra besvär och/eller dö i sin underliggande sjukdom.

- Människor i riskgrupper, med exempelvis barn i skolåldern, eller yrke som kräver exponering mot andra människor (exempelvis lärare) har inte möjlighet att skydda sig mot risken att bli smittad.

Hur?

Eftersom vissa regioner (tex Västra Götalandsregionen) öppet erkänner att det är på grund av administrativa svårigheter man prioriterat ner riskgrupperna, har vi tagit fram ett förslag på hur vi anser att ni kan hantera Prioriteringen, Fördelningen samt Tidsbokningen. Förslaget bygger på goda exempel som visat sig fungera. Var så goda!  

Prioritering

Vi vill att Folkhälsomyndigheten skall prioritera COVID-19 vaccinationer enligt samma modell som UK ( se referens 1), istället för att flytta ner riskgrupper till Fas 4. På detta sätt når man 99% av mortaliteten pga covid redan i början på Fas 4 (när de friska 50-åringarna vaccinerats). I praktiken innebär innebär det att:

I fas 3: vi INTE ska dra ner några riskgrupper från Fas 3 till Fas 4. Ändra istället ordning inom fasen så att riskgrupper i alla åldrar prioriteras först och därefter friska från 60-64 år.

I fas 4: vi fortsätter att vaccinera friska personer under 60 med de äldsta först.  

Fördelning av vaccin mellan regioner

Fortsatt fördelningen av vaccin till regionerna ska beräknas på beräknat andel av befolkningen i åldern 18-64 i riskgrupper (inte som idag på andel över 65 år vilket leder till stora fördelningar).  

Vaccinationsbokning

Alla regioner ska hantera vaccinationsbokningar på samma sätt.

- För gruppen 18-64 år i riskgrupper tillämpas sk ”förtroendebokning” (som man idag använder i tex Värmland). Vid bokningstillfället uppger man riskgrupp samt intygar på heder och samvete att man talar sanning.

- Misstänker man att någon utanför riskgruppen bokat in sig ändå ligger bevisbördan att ta fram sin journal hos den som ska vaccineras.

- För överbliven vaccin för dagen på grund av uteblivna besök upprättas köer hos respektive vårdcentral där alla i Fas 3 kan sätta upp sig under Fas 3.  

Referenser:

1.   Prioritering av vaccin i UK:

Joint Committee on Vaccination and Immunisation: advice on priority groups for COVID-19 vaccination, 30 December 2020 - GOV.UK (www.gov.uk)

1.   residents in a care home for older adults and their carers

2.   all those 80 years of age and over and frontline health and social care workers

3.   all those 75 years of age and over

4.   all those 70 years of age and over and clinically extremely vulnerable individuals[footnote 1]

5.   all those 65 years of age and over

6.   all individuals aged 16 years[footnote 2] to 64 years with underlying health conditions which put them at higher risk of serious disease and mortality[footnote 3]

7.   all those 60 years of age and over

8.   all those 55 years of age and over

9.   all those 50 years of age and over

It is estimated that taken together, these groups represent around 99% of preventable mortality from COVID-19.  

2 Faser enligt vårt förlag i relation till punkter ovan:

Fas 1 och 2: Hanterade i punkt 1-5.

Fas 3: Punkt 6-7.

Fas 4: Från punkt 8.    


Elsy Hamrén Berggren    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva under godkänner jag att Elsy Hamrén Berggren överlämnar min underskrift till dem som har makt över frågan.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din underskrift. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.

Observera att du inte kan bekräfta din underskrift genom att svara på detta meddelande.
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...