Överklagan NKSE 20241113
Till NKSE-styrelsen
Vi är sjuksköterskestudenter som deltog i NKSE-tentamen den 13 november 2024, och vi vill framföra vårt missnöje med utformningen av tentamen. Denna tentamen kändes inte utformad för en allmänsjuksköterska, utan snarare för en specialistutbildning, då den fokuserade oproportionerligt mycket på specifika behandlingsområden, samt att ett flertal formuleringar gjorde det omöjligt som student att förstå vilket svar som efterfrågades.
Bakgrund till klagomålet:Tentamen bör reflektera kursmålen och den framtida yrkesrollen, vilket inte var fallet i detta fall. Gällande frågorna om MI-samtalets "faser". Efter att ha granskat aktuell och evidensbaserad litteratur kan vi konstatera att denna modell inte existerar som en vedertagen struktur inom motiverande samtal (MI). I standardverk om MI, såsom av Miller och Rollnick, talas det exempelvis om MI-andan, kärnkompetenser och fyra processer – inte om några "faser". Frågorna har därmed skapat förvirring och bristande rättvisa för oss studenter. Även frågan som rörde PVK (perifer venkateter) och infiltrat, skapade många funderingar då begreppet "infiltrat" inte används i Vårdhandboken i samband med PVK.
Ytterligare något som väckte förvirring var en önskan om förklaringen på förkortningen "PAD". Denna typ av förkortning används bara i sin specifika vårdkontext, och är omöjlig för oss sjuksköterskestudenter som inte har varit i kontakt med denna typ av förkortning på provsvar. Vidare uppmuntrar universitetet sjuksköterskestudenter att undvika förkortningar i både dokumentation och vardagligt tal, i syfte att minska risken för missförstånd och säkerställa att dokumentationen är begriplig för både patienter och vårdpersonal. Vidare ställdes även frågor om “färgen blå” eller “färgen blå och röd” används vid infärgning och analys av provsvar, en fråga som är omöjlig för en allmänsjuksköterska att besvara, än mindre en student som är ny i sin yrkesroll.
Sjuksköterskeprogrammet är en utbildning som förbereder oss för en bred roll som allmänsjuksköterskor, med fokus på omvårdnad i olika kliniska kontexter. Enligt den information vi fått inför tentamen skulle den spegla denna breda roll och inkludera centrala omvårdnadsområden. Den tentamen vi mötte var dock kraftigt snäv till några få medicinska diagnoser och behandlingsområden. Dessutom vill vi understryka att den tre år långa utbildning vi genomfört på universitetet inte har förberett oss på den typ av detaljerad och specialiserad kunskap som krävdes för denna tentamen. Detta ledde till att vi som studenter upplevde oss otillräckligt rustade trots våra förberedelser.
Krav:För att säkerställa rättvisa och kvalitet i utbildningen kräver vi följande:
Ett ytterligare tentamenstillfälle utöver det som redan är schemalagt den 13 december. Detta extra tentamenstillfälle bör förläggas innan examen den 17 januari, så att alla studenter ges möjlighet att uppnå godkänt och fullfölja sin utbildning i tid. Vi hoppas även att framtida tentor håller den nivån som passar för en allmän sjuksköterska. Vi hoppas att detta klagomål tas på största allvar, då det rör oss studenters möjlighet att rättvist bedömas utifrån kursmål och relevanta kunskapsområden.
Med vänliga hälsningar,
Sjuksköterskestudenter termin 6
Kalmar studenter Kontakta namninsamlingens skapare