Mot en mer jämställd ishockey

Vi vill i det långa loppet att SDHL ska vara en självförsörjande liga och att kvinnor i Sveriges högsta damhockeyliga ska kunna leva på sitt ishockeyspelande, det vill säga få en rimlig lön för att kunna försörja sig och satsa på sin hockey. Vi vill även att SDHL ska utvecklas och uppmärksammas på samma sätt som herrarnas motsvarighet SHL, till exempel genom att skapa evenemang och intresse kring matcher. Idag har SDHL ett publiksnitt på 236 personer per match jämfört med SHL:s 5536. Detta är en skillnad på 5300 personer. Om man jämför den genomsnittliga månadslönen för en kvinnlig toppspelare i ett topplag i SDHL är det 4 000 kr i månaden – att jämföra med den genomsnittliga lönen för en manlig toppspelare i ett topplag i SHL som är 110 000 kr.

Vi vill förändra detta genom att införa en lag som skulle innebära att en procentsats dras från varje SHL lags årliga omsättning (14 lag). Dessa pengar ska samlas i en pott, som sedan fördelas ut med lika stor summa till varje SDHL-lag (10 lag) och 200 000 ska gå till SDHL för att marknadsföra ligan. En procentsats på 3 procent skulle innebära cirka 3,6 miljoner från varje SHL lag. Den slutliga totala potten skulle då bli cirka 50,4 miljoner. Det fördelat på 10 lag i sdhl skulle innebära cirka 5 miljoner till varje lag. Planen är att år 1 och 2 ska procentsatsen vara 3 och sedan trappa ner för varje år. År 3 och 4, 2,5% sedan ska en analys ske där man utvärderar hur pengarna används och vad de har fått för påverkan på ligan och damhockeyn i helhet. Därefter gör man ett beslut om processen är fungerande och bör fortsätta. Med pengarna ska SDHL lagen först prioritera att skapa ett större intresse kring att folk ska gå på deras matcher och få fler samarbetspartners etc. Om denna process pågår i ett x antal år kommer intresset förhoppningsvis vara så stort att damlagen skulle kunna vara självförsörjande. Det vill säga inte vara beroende av herrhockeyn. Kort sagt tror vi att SDHL skulle få sig en ekonomisk knuff och att hela ligan kommer att utvecklas och på sikt bli självförsörjande. Eftersom att det skulle bli en positiv cirkel skulle det ena bra utlösa det andra.

Detta anser vi vara en viktig fråga eftersom att det är för stor skillnad mellan herr- och damhockey idag. Damhockeyn har inte samma möjligheter att t.ex. träna på dagtid, har tillgång sjukvårdare, ambulanspersonal på matcherna, inga heltidsanstsällda coacher, massörer eller fysioterpaeuter. För att få en ökad jämställdhet i framtiden är detta alldeles nödvändigt. 


Malou Berggren och Linnéa Johansson    Kontakta namninsamlingens skapare