Låt Ragnar vara Lucia

Ragnar Ark, 15, går i nian på Duveds skola i Åre. I år ville han vara med i luciatåget – som Lucia. Men då fick han tvärstopp från skolan. 

–  Det skulle vara kul för att det är det sista året. Det skulle betyda något för mig. Men skolan sa att det skulle vara en tjej, så jag fick inte, säger han till Metro . 

Beskedet gjorde honom förvånad och förvirrad. 

– Jag undrade varför och då sa de att det enligt tradition ska vara en tjej. Men eftersom vi lever i ett jämställt samhälle borde det inte spela någon roll tycker jag. Särskilt inte eftersom skolan jobbar med jämställdhet, men nu visar det motsatta.  Det blir förvirrande, säger han och fortsätter:

– Dessutom får ju tjejer vara tomtar. Så varför får inte jag vara Lucia? De tror att det är ett skämt och att det kommer att bli tramsigt men så är det verkligen inte.

Många av eleverna har backat upp Ragnar Ark i denna fråga och nu finns det en risk för att det inte blir något luciatåg. Och om det skulle bli ett skulle det i så fall vara ett väldigt litet ett. 

– Jag kommer inte att gå. Jag skulle gissa att ungefär halva klassen skulle vara med i  luciatåget, men inte fler.

 rektorn Börje Kristiansson,  , säger  dock att:

– Det ska vara en tjej. Vi ska följa traditionen.

Igenom att stödja Ragnar och hela hans skola som faktiskt har valt att ragnar ska få vara Lucia så var vänligen och skriv under  senast den 11 December 2014- då  det här kommer skickas till själva rektorn.

 om du vill vara extra snäll och hjälpa till lite ännu mer så kan du gära del och sprida den här namninsamlingen på din facebook och alla andra social medier som just du är aktiv på.

 

Stort Tack på förhand med vänlgien hälsningar

 

Robin Hellberg.