Höj straffen för våldtäkt!

Enligt den Nationella trygghetsundersökningen utsattes fler än 70 000 unga kvinnorna för sexualbrott under 2016.

Sammantaget har sexualbrotten ökat med 138 procent på två år.

Riksdagens partier är överens om att införa en våldtäktslagstiftning som bygger på samtycke. En sådan lagstiftning skickar en viktig signal om relevanta gränssättningar.

Den lagen fick vi. 

Nu återstår det att höja straffen. Att jobba brottsförebyggande , att kunna utbilda och hitta riskpersoner som begår dessa handlingar innan det sker! 

Varje dag utsätts uppskattningsvis 100 kvinnor för våldtäkt i Sverige! 

100 kvinnor som från den dagen rycker till när någon rör vid dem.

100 kvinnor som aldrig kommer glömma.

100 kvinnor per dag. Det är ganska svårt att förstå att var femtonde minut ärras en individ för resten av sitt liv för att en man ansåg sig ha rätten att förnedra och skada en kvinna på det sättet! 

Dagens straffskala för våldtäkter ger bilden av att våldtäkt är okej, och något som accepteras då man faktiskt knappt straffas för det.

Det har blivit en normalisering av våldtäkter och fokus läggs ofta på offret snarare än förövaren. Att hon inte sa nej på rätt sätt, eller att tröjan hon hade var för avslöjande.

Detta innebär alltså att lagen vi idag har tillåter att ungefär 50 kvinnor om dagen våldtas, som att det är vilken måndag som helst. Om denna våldtäktsnormalisering fortsätter som nu lär antalet våldtäkter öka. Snart kommer det snarare vara ovanligt att man som kvinna inte blivit våldtagen.

Sverige är ett till synes välfungerande land med bra ekonomi och trygghet. Men sprickorna i fasaden blir större, och vi är nu ett land som världen uppmärksammat som ett av länderna med flest ostraffade anmälda våldtäkter.

Bör ett land med så pass bra välfärd vara så usla på att straffa de som förstör så många kvinnors liv. Vi har alla förutsättningarna vi behöver för att stoppa normaliseringen som pågår men ändå låter vi den eskalera.

Man kan aldrig få de 100 kvinnor som varje dag våldtas att glömma vad som hänt, men vi kan få sexbrottslingarna att inse att våldtäkt aldrig är okej. Därför anser jag att vi måste agera och få dessa män att fatta – genom att bla höja straffen för sexbrott, nu!

 


Alexandra Vestberg    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva under godkänner jag att Alexandra Vestberg överlämnar min underskrift till dem som har makt över frågan.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din underskrift. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.

Observera att du inte kan bekräfta din underskrift genom att svara på detta meddelande.
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...

Facebook