Höj lönerna - Skrota industriavtalet!

Varför måste vi arbetare betala för krisens kostnader och prisökningarna?

Det är dags att sätta hårt mot hårt! Det räcker inte längre med att vi knyter näven i fickan och tittar på när våra förtroendevalda viker sig i avtalsrörelserna. Tillsammans kan vi visa att vi medlemmar inte finner oss i att få en försämrad levnadsstandard till följd av prisökningarna och räntehöjningarna. VI kräver skäliga löner i den kommande avtalsrörelsen.

Idag går LO-facken ut och förkunnar att man inte tänker bidra till en löne-inflationsspiral. Man hävdar att för stora löneökningar kommer att driva på inflationen.

Detta är samma förklaringsmodell som arbetsgivarna använt sig av i olika debattartiklar för att få fackföreningar att framstå som oansvariga i en eventuell krissituation när de kräver högre löner. Det finns flera förklaringsmodeller till varför inflationen rusade upp på 70- och 80-talen. Företag ökade till exempel priserna för att bestraffa arbetarna som i egenskap av låg arbetslöshet kunde förhandla upp sina löner kraftigt. Dagens inflation beror däremot inte på för höga löner, det har “märket” varit en försäkring mot.Dagens inflation kan bero på flera olika saker. Den avgående regeringen hänvisar till diktaturer i öst, vissa ekonomer till det fruktansvärda kriget i Ukraina och andra till sanktionerna mot förbrytarstaten Ryssland. Riksbanken lägger en del av skulden på livsmedelsbutiker som har höjt priserna på mat obefogat mycket. På bara några månader har den nuvarande inflationen sopat undan sju år av reallönehöjningar och det kommer att fortsätta.

Huruvida inflationen beror på rovgiriga företagare, kriget i Ukraina eller sanktionerna mot Ryssland är egentligen irrelevant. Det som faktiskt betyder något är att levnadsomkostnaderna för oss industriarbetare, och alla andra inom LO-kollektivet, kraftigt har ökat. Räntehöjningarna straffar de av oss som har kunnat och valt att äga vårt boende, och fastighetsägarna vill kväva oss otrygga hyresgäster med hyreshöjning på 10%. Skenande mat- och energipriser tömmer våra plånböcker och de ökande drivmedelspriserna slår ut oss på landsbygden. Varför ska vi behöva betala priset för krisen vi inte har skapat? Vi kräver högre löner.

Skriv på denna namninsamling

Genom att underteckna godkänner jag att Andreas Köhler lämnar över informationen som jag tillhandahåller i det här formuläret till dem som bestämmer i frågan.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...