Hjälp Våra Husdjur Hem

PowderHeader.PNG 

Alla djurägare har varit där eller oroar sig över om det skulle inträffa; Husdjuret försvinner. Men om det inte är en hund som saknas så är chansen att djuret kommer hem igen mycket låg. Är katten vilse eller på promenad? Är fågeln en rymling eller har den förvildats och har bott i parken i några år?
Jag är själv i den situationen just nu, och jag börjar känna mig maktlös nu när det har gått en tid och jag börjar få slut på idéer om vad jag kan göra för att öka chanserna att få se min familjemedlem igen.

Tyvärr, Polisen gör det svårt för oss att återförenas med våra försvunna husdjur. Därför har jag startat denna namninsamling för jag tycker att detta måste ändras.

Problem:

  • Det finns inget sätt för ägaren att hålla sig uppdaterad.
  • Man kan bara anmäla hittegods, det vill säga att man måste ha fångat in djuret. Detta skapar stora hinder då de allra flesta djur som aldrig kommer hem igen är de som är svåra att fånga. Både katter och tamfåglar kan vara extremt skygga, och skulle bara låta sig räddas av någon den känner.
  • Man kan alltså inte lämna observationer/ vittnesmål.
  • Polisen är underbemannade. Om informationen gällande hittegods och försvunna djur var mer tillgänglig, så skulle det både bli fler resurser på brottsbekämpning och väntetiden på 114 14 skulle bli betydligt kortare.
  • Trots social medias stora inflytande gällande spridning av information, så är det tyvärr inte alla som använder det. Alla använder olika plattformar också, särskilt beroende på vilken åldersgrupp man tillhör.
  • Djuret kan redan vara avlidet, och beroende på djurslag är det inte självklart att man skulle anmäla kvarlevor.

Försvunna djur lever på lånad tid, och det blir bara exponentiellt mer sannolikt att man aldrig återförenas. Tamfåglar är särskilt utsatta då de är bytesdjur och mycket känsliga för temperaturer de inte är vana vid. Men även med katter räknas varje minut. Olyckor, väder, rovdjur, ondsinta människor, svält, uttorkning, förgiftning och ev behov av medicin är alla faktorer som kan döda en kär familjemedlem.

Förslag på lösningar:

  • Gör det möjligt för målsman att själv kunna söka efter matchningar i register. Dels kan djuret ha lämnat länet, dels kanske hittare uppger fel information om art / felstavat och dels att det är lågpriroriterat ärende.
  • Gör det möjligt att anmäla observationer. Dels kanske djuret bara litar på en person och dels kommer ägaren känna mindre hopplöshet om hen kan agera proaktivt. Dessa tips kan vara mindre formella än en anmälan och kanske automatiskt försvinner efter en vecka eller två.
  • Polisen tar en aktiv roll att sprida informationen. Antingen genom Polisens hemsida, genom sociala medier och ställer ut anslagstavlor i deras kontor.

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva på godkänner jag att Avian Juric kan se all information jag lämnar i detta formulär.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.


Jag godkänner att informationen som jag anger på det här formuläret behandlas i följande syften:
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...