Hindra obehöriga från att folkbokföra sig i ditt hem!

Vi har i Sverige år 2017 en enorm byråkratisk lucka som är enkel för kriminella och illvilliga att utnyttja; vem som helst kan folkbokföra sig på vilken bostadsadress de vill.

Skatteverket har ett system där man som privatperson kan registrera sin identitet så att den blir skyddad; dvs. hindra andra från att folkbokföra din person någon annanstans. Du kan dock inte skydda din adress, och för den som vill adressändra är det fritt fram att skriva sig precis vart man vill.

SVT gjorde nyligen en granskning där journalist Samir Bezzazi  folkbokförde sig på Sven-Erik Alhems adress, och sedan enkelt anlitade en låssmed för att ta sig in i bostaden. Detta skedde hur lätt som helst utan bostadsinnehavarens kännedom. Det förekommer med jämna mellanrum att intet ont anande personer råkar ut för detta, och det finns i princip ingenting man kan göra för att skydda sig.

Om man ringer till Skatteverket och anmäler att någon otillbörligen folkbokfört sig på ens egen adress startar de en utredning. Den utredningen kan ta tid, och förutsätter att du ens upptäcker att någon faktiskt har folkbokfört sig i ditt hem - det är nämligen ingenting du bli meddelad om. Skulle personen istället för en främling vara någon du känner, en tidigare partner, en vän, en familjemedlem, som kanske vistats hemma hos dig mycket, utan att någonsin ha bott hos dig, kan det gravt försvåra Skatteverkets utredning. Som privatperson är du extremt utlämnad och riskerar att hamna i en siatuation där du rent juridiskt inte har ensamrätt till ditt eget hem. Det är ett mardrömsscenario.

Jag efterfrågar en förändring i Skatteverkets hantering av folkbokföringen så att det blir möjligt att skydda adressen till den bostad man äger eller hyr med förstahandskontrakt så att ingen annan kan folkbokföra sig på denna adress utan bostadsinnehavarens godkännande.

Jag ämnar överlämna denna namninsamling till Skatteverkets chef för folk- och fastighetsavdelningen, Karl-Johan Ekström, när jag har fått in ett betydande antal underskrifter.

Nedan följer länkar där man kan läsa om fenomentet:
https://www.svt.se/opinion/sven-erik-alhem-om-inbrott
http://www.lokaltidningen.se/2016-04-11/-Ok%C3%A4nd-person-folkbokf%C3%B6rd-p%C3%A5-Petras-adress-290130.html

http://www.unt.se/nyheter/uppsala/flera-drabbas-av-felaktig-folkbokforing-4559587.aspx
https://www.sydsvenskan.se/2015-06-16/olagligt--inte-straffbart

 


Josephine Nilsson    Kontakta namninsamlingens skapare