Nolltolerans mot våldtäkter i Sverige.

Quoted post


Gäst

#14

2016-06-19 17:42

Jag hoppas innerligt att alla som ser denna petition signerar den. Allt annat vore sorgligt. Vem önskar ha dessa våldtäktsmän omkring oss i samhället? Vem vill inte ha avskräckande straff som har effekt? Vem vill inte skydda sin moder, livspartner, syster, dotter eller sin näste från övergrepp? Vem vill inte få någon form av återupprättelse efter ett våldsbrott? Vem vill inte se en skärpning av rättspåföljderna? Jag bara undrar hur de i så fall resonerar?

Svar

Per lagman

#173 Re:

2016-06-20 11:16:31

#14: -  

 givetvis vill ingen ha våldtäktsmän eller andra kriminella på gatan. Problemet är bara hur man praktiskt ska lösa problemet. 

 

För att straffa fler brottslingar krävs att man sänker kraven på bevisning.  Det är ofta där sko klämmer. Det är svårt att bevisa brott. 

Så i så fall krävs lägre krav på bevisning, vilket ökar risken att oskyldiga straffas. Det är svår balans. I västvärlden är det också så att man hellre friar än fäller, vilket i sig är rimligt. Det finns ju länder där man vänder på det. 

Polisen griper och sedan ska man bevisa sin oskuld, att man är oskyldig. Vilket sällan är möjligt.ä när man sitter i häkte, således döms man. Det känns ju inte som ett system vi bör ha i Sverige? 

 

Det är mycket komplext,  frågan är hur lösningen ska se ut i praktiken.  För att döma fler gärningsmän krävs att kraven för bevisning sänks,  vilket ökar risken att oskyldiga straffas.  Detta gäller alla brottmål i så fall, alltså alla brott, inte bara sexualbrott.