Avkriminalisering

Jessica Arvidsson

/ #44 Genomför en legalisering av cannabis

2013-01-03 23:15

Oavsett om man är emot alla slags droger och helst skulle förinta dem alla så kommer majoriteten av befolkningen fortsätta att bruka. Att det är illegalt gör då mer skada än nytta för det samhälle vi lever i. Människan har i alla tider använt olika slags droger och det går inte att stoppa, lagligt eller ej.

En vanligt förekommande frågeställning är om inte kroppen kan ta skada av cannabis. Jag bemöter detta påstående med frågorna: ” Är alkohol farligt? Är det farligt med en dålig kost? Är koffein farligt? Är Alvedon farligt?”. Vid de sista frågorna börjar personen som har ifrågasatt att tvivla. Det jag gör då är att korta ned den framforskade listan över vad som listats som farligt. Det är nämligen så att cannabis ligger under både Alvedon och koffein. Så om det är farligt? Allt är ju relativt och inget är nyttigt i för stora mängder, dock finns det inte något farligt som direkt kan kopplas till cannabis. Dessutom finns det inte ett ända dödsfall som kan beskyllas på cannabis [Dr Lester Grindspoon, professor Emertius at Harvard medical school i dokumentären the bussniess behind getting high]. Cannabis fördel är att drogen inte går att bli fysiskt beroende av, till skillnad från de flesta andra droger.

En annan sak motståndarna brukar ta upp är det som kallas ”the gateway theory”, som syftar på att cannabis är en ingångsled till andra, tyngre droger. Teorin är väl snarare ett av de starkare argumenten för legalisering. Nu måste den brukande vända sig till en langare. En langare jobbar med att sälja droger och har betydligt mer än den ofarliga cannabisen. De farliga drogerna är dyrare och langaren kommer säkerligen ta till knep för att du ska vilja/behöva köpa.

För den icke påläste kan cannabis felaktigt jämföras med de andra narkotikaklassade drogerna. Detta kan vara mycket farligt för någon som helst undviker alkohol men vill testa runt lite. Det är fel att dessa mycket olika droger ska hamna i samma fack. Jag vill påstå att det gör att man inte inser allvaret i de andra, tyngre drogerna.

Genom att på ett ansvarsfullt sätt genomföra legaliseringen med, exempelvis, ett motsvarande systembolag för cannabis kan samhället tjäna in mycket pengar. Inte bara för alla pengar försäljningen skulle bidra med utan även genom indraget av de resurser som har sats in för att stoppa bruket. En tredjedel av polisarbetet som utförs i dagens samhälle läggs på att hitta brukarna.

Dessa pengar skulle kunna läggas på den nu bristande sjukvården, äldreomsorgen eller till och med till att stoppa andra, farliga, brott som begås. Med pengarna staten skulle få in kunde nya, miljövänliga alternativ genomföras som skulle bidra till en friskare och renare värld.

Jag hoppas att ni kan ta till er av min insändare och precis som jag stötta legaliseringen av cannabis. På så sätt kan vi tillsammans bidra till en lyckligare och hälsosammare planet.

M.v.h
Jessica Nicole Kelly Arvidsson.