solnaupproret

Primperan

/ #22 JAG MÅR OCKSÅ ILLA!!!

2012-11-14 14:35

Ett borgensåtagande innebär att alla ägare är solidarisk betalningsanvariga, kan någon av dessa inte betala får övriga ägare istället betala . Ett företag kan alltid gå i konkurs men det kan inte en kommun. Vill det sig illa kan Solnas skattebetalare ensamma lämnas med svarte Petter och behöva stå för hela multimiljardnotan själva. Det har redan börjat illa, kommunstyrelsen tigger nu om ytterligare 20 miljoner av kommunalbudgeten för att täcka fördyrningar av arenabygget. Man vill samtidigt också öka sitt borgensåtagande. Är nästa drag från kommunledningens sida att återinföra ättestupan för att få budgeten att gå ihop? Att Swedbank skänkt bort namnrättigheterna till Friends för att slippa förknippas med arenan säger väl allt.... Inte heller SVT vill förknippas med skandalen utan lägger istället Eurovisionsschlagerfestivalen i Malmö. 

Man tvingas redan nu gå ut erkänna att arenan kommer gå med förlust under de första åren. Att arenan någonsin kommer betala sig är mer än osannolikt. Redan innan bygget av Friends arenan hade Globen  svårt med lönsamheten, och nu när dessutom ytterligare en jättearena byggs på Globenområdet kommer överetableringen bli extrem. Det är därför mer än naivt att tro att underskottet kommer bli mindre i framtiden. Arenan kommer likt en Gökunge putta ut allt mer av den  kommunala kärnverksamhet ur boet.

Vi är en barnfamilj som inte längre känner någon glädje med att bo i Solna, vi värderar och värnar om barnkultur. En kommun som måste skära ner på just barnverksamheter är nog mycket desperat. Barn är framtiden och de kan inte välja sina föräldrars köpkraft. Att snåla in på just kommunal barn- och ungdomsversamhet är därför ett uttryck för en cynisk människosyn.

Solnas moderater uppfattas nog som en belastning av övriga moderater i Sverige inte minst på ideologiska grunder,  men också pga sin oskicklighet. Hela skandalen påminner mycket om de korruptionshärvor vi sett i "röda" kommuner ute på landsbyggden, bara med den skillnaden att det hela skett i en så oändligt mycket större skala. Ja, det är dags för Uppdrag granskning att inför nästa valrörelse göra ett återbesök i Solna stad.

Vägra använda våra skattepengar till arenan då affären kom till under olagliga förhållanden, där en tjänsteman mutatats och också blivit lagförd. En pikant omständighet är man alltså dömt en tjänsteman för tagande av muta men man har inte dömt någon för givande av muta. Det är bättre att Swedbank och Peab får ta smällen av oegentligheterna än att knäcka välfärden i en hel kommun. Strider inte affären mot kommunlagenens förbud mot att idka näringsverksamhet som #20 påpekar? Har man verkligen uttömt alla möjligheter att ogiltighetsförklara kommunens åtaganden?