Stöd SVT:s sändning av dokumentär om Ukraina


Gäst

/ #93

2016-04-29 16:11

Jag har tidigare varit i kontakt med Fredrik Wadström. Det enda märkliga med honom är att en så arrogant och obildad person kan vara anställd på SR och med sådan despotisk makt. Hans stora förtjänst är hans naivitet och aningslöshet. Efter Charlie Hebdo fick han "förtroendet" att göra en hel serie program om angrepp på yttrandefriheten från häxbränningarna fram till idag. Jag lyssnade och lyssnade. Men den i särklass värsta händelsen, inte bara ur svensk synvinkel, lyste förtvivlat med sin frånvaro, LULEÅ 40. Jag kastade mig på tangentbordet och fick följande svar från Fredrik:

Hej Nils,

Roligt att du lyssnat på hela serien men jag har lite svårt att

förstå dina invändningar. Jag kan inte se att någon information

som gått ut om programmen skulle ha antytt att vi skulle ta upp

Luleå 1940. Vi kan förstås göra en lista över hundra ämnen som

olika lyssnare tycker borde ha varit med men så är det ju alltid

med ett brett tema.

. . . . . . . . . . . . . . .

Mvh,

Fredrik

Det kan tilläggas att Luleå 40, attentatet mot Norrskensflamman, genomfördes av en del av statsapparaten, officerare från Boden, en journalist från Norrbottenskuriren och Luleås egen stadsfiskal (polischef och chefsåklagare) var ledare och organisatör. 5 människor dödades, 2 barn och 3 journalister och grafiker. Förövarna trodde, att det var någon sorts sanktionerad krigshandling för att få Sverige att gå med i kriget på Finlands och Tysklands sida. Därför kunde man inte undgå att gripa dom, och det blev för syns skull, symboliska straff för skadegörelse. Dom frikändes rättsvidrigt för mord och stadsfiskalen frikändes helt.
Detta var startskottet för en hel serie angrepp mot yttrandefriheten: Transportförbud av antinazistiska tidningar, censur av Karl Gerhards revyer, ingrepp mot Dramatenföreställningen av Vilhelm Mobergs "Rid i Natt" och slutligen en gruvlig hämnd på dom som inte höll med om att "Finlands sak är vår" - dom placerades i koncentrationsläger.

Det kan inte bli mycket värre och kan man bortse från detta, då kan man ta sig till med vad som helst i Ukraina.
Det hör till saken, att jag var 2 år och låg och sov inom hörhåll för smällen.