Purmo skolas kök


Gäst

/ #4

2015-02-19 12:22

Vårt samhälle utvecklas, vi blir mer och mer beroende av avancerad apparatur i vår vardag! Människan är dock ingen maskin! Kroppen behöver näringsämnen och ett bra bränsle, dvs. färsk och nyttig mat som är tillagad på färska råvaror!
Då vi kämpade mot skolkökscentraliseringen i Korsholm för x antal år sedan, förvånades jag över hur lite de som skulle ta beslut i frågan egentligen visste om vad som försiggick runt om i bygdens alla skolkök! Hur köksorna, utan att våga klaga, varje dag trollade fram god mat till våra elever och dagisbarn! Ibland ändrade de på menyn, eftersom de visste att det skulle bli stort svinn, att stora mängder mat skulle kastas bort ifall de serverade det som man bestämt "högre upp"! Ibland kokade de mer av något eftersom de visste att maten tar slut! Många gånger räckte inte maten! Enligt dåvarande kosthållschef i Korsholm rullade vissa skolor sina köttbullar själv! Icke!! Ingen tid och för liten peng!
Är det såhär vi satsar på barn och ungdomar, i denna teknikens underbara värld?! Skolmåltiden kan för många barn vara den enda "hemlagade" måltiden på dagen! Så vitt jag vet skall skolan fortfarande fostra barnen till sunda och friska samhällsmedborgare!
Nej, fram med plakaten! Stig upp på barrikaderna igen! Färsk mat tillagad i skolans eget kök till barnen!! /Marika