Stoppa Israels attacker mot Gaza!


Gäst

/ #20

2014-07-18 15:17

Jag kan bara citera Jan Guillou: Sedan staten Israels tillkomst 1947-48 har Israel målmedvetet och systematiskt genomfört en politik avsedd att fördriva och underkuva det palestinska folket. Med alla till buds stående medel har man saboterat varje försök att skapa en palestinsk stat vid sidan av Israel. Under de senaste decennierna är det viktigaste inslaget i denna politik att undan för undan bebygga och befolka den västra Jordanstranden så att det blir praktiskt taget omöjligt att skapa ett palestinskt territorium. Koloniseringsstrategin paras med systematiska trakasserier mot den ockuperade befolkningen.

Detta utdragna lågintensiva krig har underblåst extremism och fanatism på båda sidor. Hamas å ena sidan, och den israeliska religiösa högern å andra sidan, är varandras bästa medhjälpare. Det är en politik som leder mot evig konflikt. Varför då rikta kritiken mer mot Israel än mot palestinska extremister? Därför att Israel är ockupanten, den part som förbryter sig mot folkrätten och struntar i alla FN-resolutioner. Därför att Israel gör anspråk på att vara en demokratisk stat och således ingår i ett tänkt demokratiskt världssamfund och därför kan åläggas ett helt annat ansvar än religiösa galningar i Gaza.

Till detta kommer Palestinakonfliktens geopolitiska betydelse. Israels grymheter och cyniska ockupationspolitik har i hela arabvärlden blivit symbolen för västvärldens antiarabism. Därför skulle ingen enskild förändring betyda mer för fredliga relationer mellan Europa/USA och arabvärlden än en palestinsk-israelisk fred. En sådan fred skulle också bli slutet för Hamas. Och det är bara Israel som har makten att genomföra en sådan förändring. USA är handlingsförlamat på grund av den inhemska kristna fanatismen. Hamas har över huvud taget ingen makt i annat än att terrorisera sin egen befolkning.

Därför vilar ansvaret tyngre på Israel än någon annan part.