Stoppa vindkraft i Odensvi med omnejd!


Gäst

/ #5

2014-06-03 19:01

Vindkraft är ett mycket bra alternativ för el-produktion i Sverige, men alla platser är inte lämpliga för den typen av verksamhet. Vindkraftbolagens intressen gör att noggranna mätningar av vindflöden mm genomförs i syfte att få ut så mycket effekt per investerad krona som möjligt, men minst lika noggranna undersökningar behöver också göras för att bedöma inverkan på hälsa och miljö.

Området är ett av få i Mälardalen med ett avstånd till städer, industrier, större vägar mm som gör området i det närmaste helt befriat från det kontinuerliga buller, vars negativa hälsoeffekter blir tydligare och tydligare i takt med att vår kunskap om dessa ökar. Området är därför idag och kommer troligen att i framtiden bli ännu viktigare, som rekreationsområde för många boende inom någon timmes bilavstånd. En utbyggnad i denna skala skulle innebära kraftigt höjda bullernivåer i hela området och därmed också ta ifrån boende i närheten deras möjlighet att få uppleva tystnaden och förebygga ohälsa på rimligt avstånd från sina hem.

Det finns många alternativa platser att uppföra vindkraftverk på, som kanske inte vore lika ekonomiskt lönsamma som denna, men som har ett lägre pris för människor och miljö i dess närhet.