Ja till Gruva i Jokkmokk

Naturmupp (en hederstitel)

/ #19 Re: Re: Fakta angående skyddad mark

2013-09-05 22:29

#18: Anders - Re: Fakta angående skyddad mark

Anders

Här har du hårda fakta som visar att 50% av jokkmokks kommuns totala areal är skyddad.

Det är alla skydsformer och även nationalparker inkluderat.


http://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/hur-mycket-ar-skyddat/Pages/default.aspx

Ja en hel del fjällnära skog är skyddad. Detta är dock en helt annan naturtyp än den som finns nedanför de fjällnära skogarna (samma typ som i muddus, serri) av den finns extremt lite kvar.

Oavsett vad det beror på så finns det allt för lite skyddad skog av ovan nämda typ, vilket även länsstyrelsen kommit fram till.

Här blir åter frågan om hur mycket produktiv yta renbetsmark som finns kvar. Renarna vistas ju som bekant under vinterhalvåret i skogarna nedan fjällnära gränsen.

Nej det går inte att bedriva turism på hyggen och plantager, dels är det extremt fula utarmade och ointressanta miljöer, sedan vill markägaren inte få sina plantor nedtrampade heller.

 

Tungmetallhaltigt vatten kommer bli vanligare med gruvetableringar. I anslutning till kallak finns kopparfyndigheter som just nu prospekteras. Det ger en ökad sannolikhet att det även finns tungmetaller i kallakfyndigheten. Det ger en väldigt stor sannolikhet att även dessafyndigheter kommer att brytas då logistiken till kallakfyndigheten är på plats.