Låt Aspergerkillen få sitt liv tillbaka - och bra vård!

Johan

#26

2013-04-24 00:34

Chockerande att det fortfarande kan anses som vård att isolera en människa till den graden. För alla utom de absolut starkaste psykena är det nedbrytande och snarare närmare tortyr att hålla någon isolerad så där länge. Inte ens i fängelser isolerar man någon fånge till den där graden.

Mitt råd är att försöka hitta forskare som forskat i området autism och långvarig isolering och som är beredda på att stödja er. Jag kan inte tänka mig att det finns någon som helst forskning som tyder på att en sån här behandling skulle hjälpa, snarare lär all forskning tyda på det motsatta. Mer tyngd från ledande experter på området hoppas jag kan hjälpa i såna här fall, vården har en tendens att ignorera anhöriga.

Lycka till!

Gäst

#27

2013-04-25 04:39

Hemskt!

Gäst

#28

2013-04-25 04:51

Ingen blir bättre av isolering. Kommunikation är ett livsvilkor ända från bakterier till stora kulturer. När växelverkan / kommunikationen upphör, slutar även livet. Så slutade även den forna sovjetiska kulturen att axistera pga. att det inte fanns kommunikation varken inom systemt eller ut/in i det.

Gäst

#29

2013-04-25 06:44

Jämför med Skavlans gäst i sista vårprogrammet. Han blev ju i det närmaste blind,för att han satt instängd.

Gäst

#30

2013-04-25 11:46

Trodde att vi levde på 2000 talet ,men behandlingen av pojken påminner om medeltiden. Hemskt.

Gäst

#31

2013-04-25 17:12

Man tror knappt man lever på 2013 när man läser om detta. Låt pojken komma ut och få den vård han behöver, det får han inte med att vara instängd ensam!

mommo

#32 Re:

2013-04-25 17:20


Gäst

#33

2013-04-26 07:02

1. Läs idag i ÖT. Sven-Olof Jakobssons
insändare om kliniken i Torneå!
2. Starta gärna en penninginsamling så
Aspergerkillen kanske kunde få vård i Torneå!

Gäst

#34

2013-04-26 07:09

Omänsklig behandling!
Sven-Olof Jakobsson

#35

2013-04-26 11:38

Psykiatrin har redan i över ett århundrade fumlat med olika slags tortyrliknande "vårdformer", men ingen av dem har haft någon speciell botande effekt på patienten, utan snarare tvärtom. Däremot har många alternativa behandlingsformer gett uppmuntrande resultat för mentalt störda människor.
En sådan är Keroputaas sjukhus i Torneå, där en grupp innovativa familjeterapeuter förvandlat den traditionella psykiatrin, som tidigare gav dåliga resultat bland annat vid schizofreni, till något som nu för svårt psykiskt störda personer ger de bästa resultaten i världen. Metoden kallas för Öppen Dialog. Principerna för vården är förvånansvärt enkla, om än radikala, jämfört med den traditionella psykiatrin, där psykosen avbryts med psykiska droger och man förhåller sig avvärjande till patientens psykotiska
tal.
Öppen Dialog innebär, att patientens familj och sociala nätverk inkluderas i behandlingen. Man undviker sjukhusvård, eftersom man anser att detta stigmatiserar patienten, utan föredrar att träffa och vårda patienterna i deras hem. Man undviker i möjligaste mån psykiatriska läkemedel. Inga diskussioner förs utan patientens närvaro. Familjemedlemmarna deltar i dialogerna och känner därigenom till allt som händer. De arbetar i grupp, eftersom de anser att en psykos är ett problem som innehåller relationer. Metoden innebär dessutom, att man sätter värde på allas åsikter, och allra
mest patientens.
Med denna enkla metod har man alltså blivit bäst i världen på att bota svåra psykoser. Detta har bland annat gjort att schizofreni så gott som försvunnit i området där vården ges, eftersom patienternas psykoser inte upprepas, de blir ej heller kroniska. Även ungas ätstörningar har i praktiken försvunnit
från samma område, då man tar itu med dem genast innan de hinner utveckla till anorexi eller bulimi.
Vårdformen Öppen Dialog har uppmärksammats på många håll utomlands, men varför inte på andra ställen i Finland? Gästande utländska grupper besöker Torneå allt som oftast. Amerikanska psykoterapeuten Daniel Mackler har gjort en film med titeln Open Dialouge - An alternative, som visas i USA för begeistrad publik. I filmen intervjuas flera läkare, psykologer och sjuksköterskor som arbetar på Torneå-kliniken. Anspråkslöst anser de, att de inte sitter inne med några patenlösningar, men genom att tala med och lyssna på patienterna och deras anhöriga hittar man lösningar som passar varje
enskild person.
Man har hållit på med behandlingsformen redan i över 20 års tid och den är mycket väl dokumenterad. Resultaten talar för sig självt - 85 procent av patienterna blir friska och kan återvända till arbetslivet. Värdet av mänsklig kontakt och kommunikation kan bota även de allvarligt störda. Öppen Dialog-modellen lämpar sig för alla former av psykiska störningar – även Aspergers syndrom.



Britt-Marie Stenberg

#36 Re:

2013-04-26 12:39

#35: Sven-Olof Jakobsson -

Det låter ju alldeles fantastiskt, understödes! Hur man man lättast starta en insamling? Vad kan vi göra?


Gäst

#37

2013-04-26 12:44

Jag berördes starkt av den här berättelsen. I dagens välfärdssamhälle borde det ju finnas en lämpligare vårdplats för den här killen. Som förälder och medmänniska hoppas jag att det i framtiden(snarast möjligt) planeras boenden för just honom och många andra med speciella vårdbehov. Tyvärr tror jag det finns många som inte har den rätta vårdplatsen. Alla behöver trygghet.

Gäst

#38

2013-04-26 15:40

Det liv denna kille lever nu är inte värdigt en människa. Om inte en adekvat vård kan ges till honom måste den kunna finnas, ingen människa ska få vara isolerad på detta sätt.

Gäst

#39

2013-04-26 15:42

Kan man ens låsa in en våldsam dömd brottsling så här? Så hur kan man göra det med en oskyldig patient? I mina öron låter detta ofattbart.

Gäst

#40

2013-04-27 15:42

Ingen ska behöva sitta inlåst i Finland
Aspergerförälder

#41

2013-04-27 19:27

Professor Christopher Gillberg, en av de internationellt kända experterna på Asperger Syndrom, skriver i sin bok Barn, ungdomar och vuxna med Asperger Syndrom, att en person det för en person med AS bryter samman vid stark psykisk belastning, stress som andra personer kan uppfatta som lindrig. Flera sammantagna mindre stressmoment kan också utlösa akut förvirring men det brukar, i efterförloppet, vara möjligt att föra ett verklighetsförankrat resonemang med den drabbade om det delvis orimliga innehållet i dessa idéer. Tyvärr är denna kunskap inte spridd inom vuxenpsykiatrin, där diagnosen akut psykos och schizofreni ofta ges istället. Akut psykos behöver inte vara felaktig i sig, men den kan leda till onödig behandling med neuroleptika. Typiskt är att förvirringen släpper ganska snabbt, så snart personen ifråga hamnar i en lugn och rutinpräglad miljö. Flertalet med AS är på det hela taget fridsamma personer men kan dock provoceras till extrema - ibland mycket skrämmande - vredesutbrott. Professor Gillberg skriver också att antipsykotiska läkemedel (neuroleptika) medför en betydande risk för obehagliga och i enstaka fall, eventuellt bestående biverkningar, och bör inte användas vid Asperger syndrom. Till och med vid akuta förvirringstillstånd som annars kan kräva neuroleptikabehandling kan det, vid Asperger syndrom, finnas skäl att avvakta, eftersom patienten ofta förbättras markant bara genom miljöombyte, eventuell kortvarig inläggning på en lugn sjukhusavdelning och reduktion av yttre stressmoment. Enligt Gillberg kan vid svåra fall hos vuxna, med dålig psykosocial prognos "atypiska" neuroleptika prövas, men enbart under överinseende av psyikater som är väl förtrogen med Aspergerproblematik.

Jag beklagar djupt den situation familjen befinner sig i! Pojken har rätt till en vård som är anpassad till hans behov och ges av personal som är kunniga på just detta område.
Dr. F

#42 Re:

2013-04-27 22:18

#35: Sven-Olof Jakobsson -

Var finns all den dokumentationen om öppen dialog behandlingsformen? Hittar bara nåt svammel som låter alldeles för idiotiskt för att kunna vara sant...vilket stöds av att nästan ingen annan tagit exempel av metoden trots att den funnits under många år. Måste ställa sig VÄLDIGT kritisk till sådana här "undermetoder" som vanligtvis förstör mer än hjälper. Det där låter farligt i ärlighetens namn, i största allmänhet, inte för detta specifika fall menar ja.


Gäst

#43 Re: Gillar stort :D

2013-04-28 05:50

Sven-Olof Jakobsson

#44 Re: Re:

2013-04-29 13:09

#42: Dr. F - Re:

Svårt att veta var Dr F. försökte hitta fakta om Öppen Dialog, utan att finna, men bra i alla fall att han/hon försökt. Svaret på hans/hennes fråga varför ingen annan tagit exempel av metoden, trots att den funnits under många år, är tyvärr mycket enkelt. För det första uppfattas metoden som en konkurrent för den härskande biologiska psykiatrin, och så är budskapet om Öppen Dialog också alldeles för svår för den att tas emot, eller att tas i användning. Den passar inte alls in i psykiatrins tydliga, vetenskapliga och biomedicinska natur. Dessutom ifrågasätter den så gott som alla psykiatrins principer. Speciellt då läkemedlen och anstaltsvården avlägsnas. Någon ”undermetod” är det heller inte fråga om, utan om mänskliga psykosociala insatser, som familjeterapi och självhjälpsgrupper som byr sig om. Öppen Dialog-metoden belastar inte heller samhällsekonomin lika tungt som det gängse systemet med sina dyra droger gör.

Se Daniel Macklers film om Open Dialogue på adressen: www.youtube.com/watch?v=aBjIvnRFja4

 

anilin

#45

2013-05-02 12:19

Med en sådan vård blir man ju bara värre, inte bättre--den som används med Asperger killen leder ingenstans--var finns bondförnuftet?--anstalten som sköter killen borde tvingas stänga dörrarna.
Sänd killen till Torneå!

Gäst

#46

2013-05-07 05:49

Asiallista ja inhimmistä hoitoa riippumatta mikä sairaus ihmisellä on!
7 dagar

#47

2013-05-07 10:48

Taas hyvä esimerkki siitä ettei kannata uskoa kaikkea mitä lehdessä kirjoitetaan. Ikävää että VasaBladet lähtee tekemään 7 päivää tason uutisointia. Tiedänpähän vaan että artikkeli oli täynnä valheita ja olettamuksia. Samaa tasoa kun Venäjän lapsiasia valtuutetun syytökset Suomen lasten suojelun vaarallisuudesta Venäläisperheille. Viranomainen ei voi kommentoida vaikka uutisointi olisi kuinka virheellistä.
Jokainen psyk. Alalla työskentelevä tietää että ihmisen eristäminen on viimeinen keino väkivallan hallinnassa. Eristämistä käytetään kun mikään muu keino ei auta.
Eritystilastot antavat siinämielessä väärän kuvan todellisuudesta että ihminen voi kävellä kaupungilla sinua vastaan vaikka tilastot kertoo että hän on ollut sen vuorokauden eristyksessä. Tilasto kertoo että ihminen on ollut eristettynä vaikka hän olisi käytännössä vain esimerkiksi yön suljetun oven takana.
Eristyksiä ja muita niin sanottuja pakkotoimia ohjaa ja valvoo Suomessa tarkka lainsäädäntö. Eristyksen tarve on arvioitava kahdesti vuorokaudessa ja sen jatkaminen täytyy olla tarkkaan perusteltua. Kaikista pakkotoimista voi valittaa hallinto-oikeudelle ja hoitavien lääkäreiden on pystyttävä perustelemaan päätöksensä oikeudelle.
Vielä Valtion mielisairaalasta sen verran että ne eivät ole käsitteeltään oikeuspsykiatrisia laitoksia,vaan sairaaloita joissa hoidetaan niin oikeuspsykiatrisia kuin kuntien sairaaloille liian vaarallisia potilaita. Eli ihmisen ei tarvitse tehdä mitään rikollista joutuakseen sinne. Vaikeahoitoisen/vaarallisen potilaan kunnatlähettävät valtion sairaalaan kun omat resurssit on käytetty ja kun kaikki on yritetty. Valitettavasti psykoottisten ja väkivaltaisten ihmisten hoitaminen on useissa kunnissa haastavaa kokoajan huononevien resurssien takia.

Gäst

#48

2013-05-09 07:17

Det är nödvändigt att reagera i dylika fall. Tack för initiativet.
Britt-Marie Stenberg, startare av namnlistan

#49 Re:

2013-05-12 20:12

#47: 7 dagar -

Uskon siihen mitä olet kirjoittanut. Että potilas voi olla "hankala" tai "epätoivoinen" ja muita keinoja ei löydy. Mutta miten se voi edes olla mahdollista että ihminen pidetään siellä VUODEN!? En taju. En ollenkaan. Vaikka olisi väkävaltainen. Sä et tiedä paljon oireyhtymästä, jos näin väität.

Miten joku voi päättää että otetaan se ihminen sinne vaan, vasten vanhempien tahtoaan, niille oli LUVATTU että he eivät laita poika eristyshoitoon ja silti näin tapahtu. En usku että se parantaa, vaan pahentaa.

7

#50 Re: Re:

2013-05-13 04:26

#49: Britt-Marie Stenberg, startare av namnlistan - Re:  

 

Tottakai on ymmärrettävää että ihmiset huolestuvat noin sensaatio hakuisesta uutisesta, mutta edelleen kehoitan suhtautumaan terveellä kritiikillä lehtien kirjoituksiin. Jotkut ihmiset tekevät ja puhuvat mitä tahansa että saavat itsensä ja niinsanotun asiansa esille.(kannattaa tutustua persoonallisuus häiriöihin etenkin psykopatiaan ja narsismiin); ) Valtionsairaaloista vielä todettakoon että niissä työskentelee erittäin motivoituneita ja hyvin koulutettuja ihmisiä jotka ihan varmasti tietävät paljon autismin hoitamisesta. Miksi ihmeessä lähetteen tehnyt kunta tai Vvs haluaisi "kiusata" potilaita lehdessä väitetyllä tavalla. Kyllä Suomessa sairaalat aivan oikeasti tekevät parhaansa ihmisten auttamiseksi. Täytyy myös muistaa että viranomaisten pitää hoitaa ja ajatella potilasta eikä aikuisen miehen vanhempia. Usein omaisten ja hoitavien laitosten näkemykset diagnooseista ja hoidosta poikkeavat paljon toisistaan. Varsinkin aikuistumassa olevan nuoren vanhemmilla voi olla vaikeaa käsittää sitä että heidän lapsensa on muuttumassa pikku pojasta mieheksi ja laki kohtelee häntä aikuisena. Vanhempien kontrollin menetys nuoren elämään voi toki olla traumaattinen kokemus ja mikäs sen parempi tapa purkaa omaa pahaa oloa kuin syyttää viranomaisia valehtelemalla. Tottakai omaisia ja perheitä pitää yrittää tukea tässä trumaattisessa kriisissä ja omaisilla on aina varmasti paljon arvokasta tietoa,mutta omaiset eivät voi päättää aikuisen ihmisen hoitamisesta. Sen on tehtävä amattilaisten. Lopuksi kertaan vielä että valtion sairaaloissa on tämän maan ehkä parhaiten koulutettu henkilökunta ja lääkärit ja sen lisäksi resurssit maan/maailman parhaisiin kouluttajiin ja ohjaajiin joten sairaaloiden potilaat saavat varmasti parhaan mahdollisen hoidon OIKEALLE DIAGNOOSILLEEN.