Det gäller Gotland!

 

Medborgarmanifest

 

Det gäller Gotland! - Vi vill ha bättre levnadsvillkor!

 

Detta manifest är inte riktat specifikt mot någon enskild person, något parti eller organisation. Inte heller kommer detta manifest från någon organisation eller något parti. Det uttrycker folkets vilja och behov för öns bästa, vår miljö och överlevnad.

 


Medborgarna på Gotland ställs dagligen inför företeelser man inte förstår. Vi betalar avgifter vi inte förstår. De som tar betalt och försöker argumentera för avgifterna förstår inte heller, eller kan förklara avgifterna. Än mindre vad det är vi betalar för.

 


Regionen menar sig inte ha råd att underhålla vägar som förr. Inte heller att underhålla gatubelysningen på landsbygden.

 


Om du har eget hus kan du på din faktura från Region Gotland läsa att du skall betala för förbrukning, grundavgift, avgift per bostadsenhet 1-40, dagvattenavgift fastighet, dagvattenavgift allm. platsmark, grundavgift renhållning, fast hämtningsavgift för olika avfall samt kilotaxa och allt med moms... Alla betalar utan att veta vad man köper och utan att få en förklaring till varför avgifterna finns.

 


Har du småbarn straffas du direkt eftersom blöjor har hög vikt, du får heller inte bränna dem. Våra sopor som vi betalar dyrt för, dyrast i hela landet, för att de skall tas om hand, skeppas för hög kostnad till fastlandet för förbränning där de blir värme. Cementa som förut mot betalning tog emot soporna här på ön skeppar sopor från andra länder till Gotland.

 

GEAB med sin vinstmarginal på över 20 procent, fjärrvärmepriset är näst högst i landet, anser sig inte ha råd att bygga om sina fjärrvärmepannor för att elda med sopor. Istället skeppar man hit flis från Baltikum. GEAB ägs av statligt ägda Vattenfall och Region Gotland.

 


Vi har inga tåg som kollektivtrafik utan förlitar oss på bussar. Det kollektiva åkandet har sedan tågen försvann på Gotland varit lågt och är i sjunkande. Om man har bil så är det för stunden alltid billigare att köra själv jämfört med buss.
Våra vägar är ålderdomligt dragna. Rådjursstammen är i stark tillväxt och på vintern förekommer blidväder i öns klimatzon. Olycksrisken är stor.

Samtidigt som dricksvatten på Gotland är en bristvara tillåter man enorma stenbrott, att jämföra med gigantiska grundvattenbrunnar, som dygnet runt pumpar stora mängder dricksvatten ut i havet.
Man talar om att för stora kostnader rena havsvatten för att användas till dricksvatten.

 

Länsstyrelsen vill höja vattenpriset för att reglera förbrukningen – annars uppstår brist. Detta trots att det är reglerat i lag att vattentaxan endast får stå emot den faktiska kostnad man har för vatten och distribution över tid. Ingen vet vad det kostar idag eller i morgon. Taxan används som styrmedel för att minska förbrukningen vilket är lagbrott.

 


En gång om året får du betala fordonskatt om du har bil. För Gotland blir den samlade skatten minst 50-60 miljoner kronor. Varje gång man tankar bensin är mer än hälften av literpriset avgifter och skatter. Moms lades på bensin först 1990. Ändå kan man inte underhålla vägar som förr och behålla gatubelysning på landsbygden.

Över hela Gotland breder rådjursstammen ut sig med ökat antal trafikolyckor, cirka en om dagen.
Vi vet att rådjur är inblandade i minst 75 procent av alla viltolyckor i Sverige till en kostnad av runt en miljard kronor per år. Rådjuret är illegalt inplanterat på Gotland och Länsstyrelsen har ansvar för skyddsjakt - men har valt att inte agera.

 


Vi på Gotland är de enda som tvingas betala, och oftast dyrt, för att nå någon annan del av Sverige med båt eller flyg. Vi måste betala för varje person, bil och släp för att komma till närmaste län. Vi tvingas acceptera att vänner och släktingar i övriga delar av landet är avskurna från oss då de inte kan betala den för fastlänningar ännu högre kostnaden för att ta sig till Gotland.

 


Antalet självmord på Gotland har under lång tid varit bland de högsta i Sverige. 2013 var det 12 personer som valde att ta sina liv, flera var unga. Professor Lars Jacobsson har konstaterat: ”På Gotland verkar det tidvis råda ett slags kollektiv depression i samhället”.

 


Vi kräver en vettig levnadsmiljö till skillnad mot ovanstående beskrivning av oförnuft, okunnighet och inkonsekvens.

 


Hitta lösningar som kan förstås och som är förnuftiga. Minska GEAB:s vinstuttag för att istället bygga om värmepannorna till att bränna våra sopor. Sätt press på Cementa att ta emot öns sopor. 2010 eldade Cementa upp 49 000 ton köpta sopor från Irland, Holland och Tyskland. Rimligen bör de kunna betala för att elda våra sopor och rimligen bör Region Gotland och  Länsstyrelsen kunna utöva påtryckningar. Reglera taxan för sopor till rimliga nivåer sett till hela landet. Ingen förstår varför våra sopor skall brännas till dyr kostnad på annan plats i landet.
Ordna återvinningstationer för blöjpåsar så att småbarnsföräldrar inte straffas för att ett barn kommer till.

 


Det drickbara grundvatten som pumpas ut i havet från stenbrotten måste kunna pumpas in i vattenreservoar för bruk på ön istället. Ingen förstår varför vi skall tillåta utpumpning av grundvatten för att sedan utvinna dricksvatten av havsvatten.

 

Se till att fakturan gällande vatten/avlopp blir begriplig och redovisa öppet vad kostnaden bakom avgifterna. Om kostnaden är högre än avgifterna så förklarar det till viss del vårt höga skatteläge men ger även en frågeställning mer konkret vad vi måste göra för att det inte skall skena ytterligare.

 

Kostnaden för vatten/avlopp som är högst i hela landet måste bli rimligt. Står avgifterna inte i proportion till kostnader, utan ger en vinst skall detta regleras. Lagen påbjuder att det skall gå jämt ut över tid.

 


Utred möjlighet för mer effektiv kollektivtrafik med garanterade avgångar året runt. Anpassa inte all trafik så att den är funktionell endast på sommaren - vi bor här året runt. Sänk prisnivån på buss så att det verkligen blir ekonomiskt vettigt att ta bussen eller undersök om man kan ha gratis buss för alla, inte bara för vissa grupper. Än bättre - undersök möjligheten till tågtrafik på Gotland som skulle ge större trygghet.

 


Hitta en modell som fungerar för landsbygdsbelysningen istället för att plocka ner den.

 


Utred möjligheten att i hela landet införa vägpriser på samtliga färjelinjer som är statliga. Nyttja samma system för detta som vägtullar med kamera på färjor och faktura vid viss uppnådd summa.

 


Övervaka och förhandla aktivt för att hålla hushållens kostnader för basnödvändigheter som värme, el, sophämtning, vatten/avlopp, transport och liknande på en rimlig nivå jämfört med övriga riket.

 


Förstå att visioner om att få inflyttning till Gotland för större befolkningsunderlag på ön står i kontrast till det som Gotland är på prispall för:
- Landets högsta avgift för sopor

 

  • Landets högsta avgift för vatten/avlopp.
    - Landets näst högsta pris på fjärrvärme i monopolsituation.
    -Hög skatt.
    -Topplaceringar när det gäller självmord
    -Lägsta lönerna sedan länge
    -Brister och osäkerheter inom infrastruktur ger att företag som annars skulle kunna etablera sig på Gotland inte vågar lämna storstäderna

  •  

 

Många gotlänningar har frågor om Regionens ekonomi men det är svårt att få svar. Redovisa öppet på nätet det som är offentlig handling

 

Självklart vill vi gotlänningar veta vad det vi betalar för kostar, varför det blev dyrare än beräknat och vad prognosen är inför framtiden.