Rädda Gröndalsskolan från rivning!
Kontakta namninsamlingens skapare
Tack alla för engagemanget!
2025-03-13 08:38:04Onsdagen den 5 mars lämnades 1 014 namnunderskrifter med kommentarer över till Stockholms skolborgarråd för att utveckla Gröndalsskolans kvarvarande byggnader.
Tack till alla som skrivit på, som formulerat kloka kommentarer och som engagerat sig i en demokratisk process för klimat, kultur och gemenskap!
Vi fick, två dagar innan mötet i Stadshuset information från en borgarrådssekreterare om att SISABs styrelse (där skolborgarrådet är ordförande) planerade att fatta ett beslut om att riva Gröndalsskolans kvarvarande byggnader nästkommande dag. Med hänsyn till den pågående namninsamlingen med 1 000 namnunderskrifter samt vårt inbokade möte med skolborgarrådet nästkommande dag, bad vi att man skulle lyssna in medborgarna innan beslut fattades och skjuta upp punkten om en eventuell rivning. Något man inte hörsammande. Den 4 mars tog SISABs styrelse beslutet att riva Gröndalsskolans byggnader.
Trots rivningsbeslutet önskade vi fortsatt att träffaskolborgarrådet den 5 mars. Under mötet redogjorde vi för Gröndals unika miljö och arkitektur och kvalitéerna i Gröndalsskolans kvarvarande byggnader från 1954 och 1964. Vi delade ett utlåtande från en professor i betongbyggnad om att Gröndalsskolans stomme och bjälklag har 100 år kvar i livslängd samt pratade om dagens möjligheter med att sanera och renovera för kunna ta tillvara äldre byggnader. Vi visade på inspirerande exempel där man skapat nya verksamheter i byggnader som stått övergivna i 35 år (!) och vi pratade om den negativa klimatpåverkan det innebär att riva jämfört med att renovera. Till sist redogjorde vi för gröndalsbornas omedelbara behov av en mötesplats istället för den grusplan med vandaliserade byggnader som skolområdet nu är. I Gröndal bor 2 000 barn, varav 98 % i lägenhet. När skolan försvann, försvann också en mötesplats.
Ta del av presentationen vi visade för skolborgarrådet genom att klicka här.
Under mötet ställde vi också en rad frågor som vi ävenombads maila. På frågan om det blir en ny skola för 900 elever på området någon gång mellan 2035-2038, svarade skolborgarrådet:
”Om jag tar på mig skolborgarådshatten så ser vi att det blir färre och färre barn och skolorna fylls inte. Så jag har svårt att se att en skola kommer stå där 2035. Allt beror på byggnationen av Lövholmen. Men det är inte realistiskt med en stor skola på berget”
Efter mötet bad vi än en gång att man tar fram en plan för vad som ska hända med platsen de närmaste åren innan man river byggnader som man eventuellt kan komma att behöva. Som svar på detta skriver skolborgarrådets sekreterare:
”Vad som ska ske på platsen nu är också avhängigt av utbildningsförvaltningens lokalplanering och nya befolkningsprognoser för området. Vi får alltså återkomma med en plan kring när en ny skola behövs. Först därefter kan vi ta ställning till vad som ska ske på platsen under tiden”.
|
Gröndalsskolans byggnader som har stått varmställda, planeras att rivas under Q2 2025 till en
uppskattad kostnad om 12,6 mkr. Vad det skulle kosta att renovera byggnaderna istället har inte utretts.
För oss som har organiserat namninsamlingen känns det oerhört ledsamt att man i en pågående klimatkris river byggnader som skulle kunna tas tillvara och användas till ändamål som kan komma samhället till gagn. Gröndalsskolan utrymdes 20/21 och fortfarande är det oklart vad som ska ske på platsen bortsett från rivning. Vi är också förvånade över att politikerna valde att ta ett beslut i frågan innan man lyssnadein medborgarna.
Samtidigt ser vi i och med namninsamlingen att det finns en enorm kraft i Gröndal och en fin gemenskap. Vi hoppas att vi i och med detta initiativ satt fingret på frågor som är viktiga för samhällets utveckling och att platsen på Ormbergets topp får det omhändertagande den behöver.
Linnea Dicksen, Tove Södersten och Erika Vegerfors
Tack
2025-02-26 07:08:19Linnea Dicksen och Tove Södersten
Tack
2025-02-14 09:31:42Linnea Dicksen och Tove Södersten