Trafiksituationen kring Bergaskolan i Limhamn

Kontakta namninsamlingens skapare

Tack för mig och ert engagemang

2021-03-17 09:26:17

Hej alla!

 

nu har det gått en tid och efter flertalet påtryckningar från min sida är responsen från Bergaskolans ledning och Malmö stad låg eller till och med nära noll. Jag lägger därmed ner vidare aktiviteter i frågan från min sida tills vidare. Hoppas att någon annnan har energi och större framgång.

Tack för ert engagemang i frågan och ledsen att jag inte kommer längre!

// Filip


Filip Alderin

Uppföljning på ärendet 13/1 2021

2021-01-13 10:41:28

Jag har fortsatt inte hört något från Skolledningen på mitt senaste mail, så nedan en uppföljning från min sida till dem idag 13/1 2021:

Hej Rikard!
 
God fortsättning!
 
Följer upp på nedan mail där vi hade en dialog innan juluppehållet.
 
Jag har idag varit i kontakt med Parkeringsövervakning Malmö (som har Grönalundsgatan bla) och Parkering Malmö (som har parkeringen in mot Limhamns sporthall) och de ska göra kontroller i dagarna.
 
Skolan är ju igång nu igen och redan de första dagarna har det varit samma intensiva trafik utanför skolområdet, med samma problem som beskrivits tidigare i dessa mail. Vad är nästa steg och finns det något vi kan göra tillsammans?
 
En tanke är att försöka få till ett möte med representanter från gatukontoret, vad tror du om det?
 
Kan vi skapa en projektgrupp med elever, lärare och vårdnadshavare?
 
Kan vi få stöd från polisen med hastighetskontroller?
 
Kan vi gå ut med information till alla vårdnadshavare?
 
En grupp som jag tror ni bättre kommer i kontakt med är taxi/skolskjuts, som dels inte håller hastighetsbegränsningarna men som även stannar och vänder på väldigt utsatta platser (ex vid de stora ingångarna till skolområdet).
 
Tack!
 
// Filip
0728-865419

Filip Alderin

Mitt svar 9/12 2020

2021-01-13 10:40:12

Och nedan mitt svar 9/12 2020 (inget svar på det mailet):

Hej igen,
 
Tack för svar.
 
Det var länge sen jag såg poliskontroller utanför Berga, men jag kanske missat detta. Dock viktigt att de står där under ”rusningstrafik”, dvs ca 7.50-8.15. Jag träffade ett par trafikpoliser i måndags som jag fick dit, men de kom då ”för sent” och var på plats först vid 9-tiden. Jag har även ringt polisen centralt och skapat ett ärende/förfrågan att få till kontroller.
 
Bommarna som är uppsatta är bra. Dock ser jag som sagt dagligen taxibilar vända framför bommen mellan era kontor och matsalen, och även ett par bilar som kör genom parkeringen och istället ställer sig utanför dagis/förskolan.
 
Bra med en kampanj kring ljus och reflexer. Tror inte att man inser (framförallt inte barn, men inte heller vuxna) hur stor skillnad det är på hur mycket man ser i mörker när man sitter i en bil vs när man är på cykel/till fots, vid det senare ser man ju absolut cyklar och fotgängare utan ljus/reflex, det är inte fallet när man istället befinner sig i en bil.
 
Så något behöver göras som du också konstaterar och vi är båda öppna för att hjälpas åt (och många fler föräldrar med mig). Vad innebär detta konkret? Vad gör vi som nästa steg och när? Kan vi exempelvis få till ett möte med representanter från gatukontoret på plats för att diskutera igenom situationen och eventuella åtgärder? Kanske även polisen kan delta? 
 
Ber till viss del om ursäkt för att jag ligger på så, men har stort engagemang i frågan. Var med om likvärdig situation när jag själv gick i lågstadiet, likvärdiga argument och resonemang som nu. Och så gick tiden utan förändring, tills en dag då en kille i en parallellklass blev påkörd och tyvärr inte klarade sig. Då kom förändringarna, farthinder, separat av/påstigningsplats för bla bussar, separata cykelbanor etc. Inget annat än en olycka som helt plötsligt förändrade hela situationen. Det vill jag förekomma. Väldigt många föräldrar känner samma sak kring detta. (Mina föräldrar bor kvar och så här ca 30 år senare så har fortsatt ingen allvarlig olycka skett efter åtgärderna)
 
Så låt oss agera innan och inte efter.
 
Tack och önskar en fortsatt bra dag.
 
// Filip
0728-865419

Filip Alderin

Svar från Skolledningen

2021-01-13 10:39:12

Hej Alla!

Fick nedan svar från skolledningen på mitt mail den 8/12 2020:

Hej Fiilp och stort TACK för Ditt engagemang!

 

Vi har själva fått till lite bättre flöde i trafiken kring skolan i och med att det nu finns bommar uppsatta så att bilar inte kan köra in och vända varken på parkeringen eller i infarten till skolgården samt att vi faktiskt fått Polisen att stå och kontrollera hastighet vid ett par tillfällen – men det finns mycket kvar att göra!

 

När det gäller reflexer och ljus på cyklar så tänker jag att vi kan ta det med både elever och föräldrar – ha en informationskampanj helt enkelt.

 

Jag tänker att Du slår huvudet på spiken när Du tar upp farten som är för hög men också övergångställen och cykelövergångar – särskilt över Sunnanväg/Västanväg som nu med trafikljuset vid Kalkbrottet blivit en helt tokig genomfartsled. Här passerar numera allt för många bilar för att det skall kännas säkert – här behöver något göras!

 

 

Än en gång tack för hjälpen! Låt oss fortsätta hjälpas åt!

 

Vänliga hälsningar

 

Rikard


Filip Alderin

Email till skolledningen på Bergaskolan

2020-12-08 07:45:34

Som uppföljning till tidigare email till skolledningen på Bergaskolan, skickade jag idag in nedan email till dem:

 

Hej Rikard!
 
Hoppas allt är bra!
 
Följer upp detta ärende och ser om ni har kommit vidare i er undersökning?
 
Vi fick in drygt 130 namnunderskrifter på ett par dagar i den insamling vi initierade, sen avtog det i och med att vi inte längre "marknadsförde" oss, men engagemanget var stort, likaså igenkännandet av den problematiska situationen, vilket du kan läsa om i kommentarerna till underskrifterna (se länk nedan i tidigare mail).
 
Mina observationer senaste tiden är:
- Majoriteten av barnen cyklar utan ljus, varken bak eller framtill.
 
- Majoriteten av barnen går utan reflexer eller annan utrsutning som gör dem synliga.
 
- En betydande del av bilisterna har bristfällig belysning.
 
- Allt för många bilar kommer med hög hastighet, uppskattningsvis över 50 km/h och flera även över det (hastighetsbegränsningen är 30 km/h som du säkert vet).
 
- Vid samtliga infarter norrifrån så saknas övergångsställen i direkt anslutning till "huvudinfarterna" till skolområdet, dvs gnällegraven, infarten vid er kontorsbyggnad/matsalen samt vid stora cykelparkeringen, vilket gör att det korsas vägar utan kontroll. (kommer man öster ifrån eller söderifrån så är det ju ett bättre "flow" in till skolan via Gnällegravens andra riktning).
 
- Skolskjuts såväl som bussar inhyrda av er (för ex transport till badhuset) överskrider också hastighetsbegränsningarna betydligt, och, i brist på vändplatser, gör även vändningar med buss/taxi som klart skymmer/stör övriga trafikanter i deras färväg (ex backar bussen in på Idrottsgatan och taxi svänger antingen runt vid övergångsstället RF Bergsgatan/Hyllie kyrkoväg eller svänger upp på trotoaren vid matsalen).
 
- Många cyklister använder trotoarerna i brist på cykelvägar.
 
- Avsaknad av naturlig av- och påstigning för bilar som skjutsar sina barn och lämnar av/hämtar upp gör att man stannar (och i flertalet fall lämnar sina bilar helt) längs med hela skolområdet trots förbudsskyltar (förbud mot parkering och/eller stanna).
 
- Då parkeringen i anslutning till Grönalundsgatan nu är reserverad under dagtid för personal (vilket i sak är bra), bidrar det dels till att fler bilar ställer sig (korttid) på gatan och i ett par fall att man till och med kör rakt igenom parkeringen och ställer sig utanför förskolan/gympasalen.
 
Det verkar vara svårt att göra sig hörd som privatperson gentemot kommunen, så mitt förslag är att vi gör gemensam sak av det hela och driver detta tillsammans.
 
Som inspiration ett intressant dokument från Trafikverket. Där kan man bla läsa om trafiken kring skolmiljön och ett projekt som gjordes i Smyge tillsammans med eleverna:
 
Jag ställer gärna upp och hjälper till om ett sådant projekt skulle initieras.
 
Tack och hoppas på en fortsatt bra dag!
 
// Filip Alderin
0728-865419

Filip Alderin

Sprid gärna!

2020-11-06 18:14:17

Hej alla!

sprid gärna denna länk till bekanta via sociala medier, ju fler namn vi kan få in desto mer tryck sätter vi på Malmö stad att agera.

Tack!

// Filip


Filip AlderinDela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...