Stoppa Ponnyakuten!

Stoppa genast Ponnyaktuten då dom använder oetiska metoder mot hästarna som saknar vetenskaplig grund och utsätter barnen för fara!

Då jag fick nyligen såg en episod från Ponnyakuten så måste jag reagera då det inte bara är djurplågeri utan är fruktansvärt att dom lär barn att använda våld mot ponnys! Utöver detta är flera situationer direkt farliga både för häst och människa. Deras (inlärnings) metoder bygger verken på vetenskap eller psykologi. Det är dessutom mycket oetiskt att använda dessa aversiva metoder!

Ni kan se några sekvenser i klippet här:

Jag listar här dom olika scenerna:

  1. Barn blir tillknuffad av häst (barn ska heller aldrig få negativa kommentarer om sitt utseende som i fallet med strumporna!). Hur hon utan vägledning och utan hjälm fick leda in hästen på detta inkorrekta vis kunde slutat mycket sämre än det gjorde. Barnet håller fel position och är för nära staketet som nämns i videon.
  2. Att ens prata om att respektera en ledare  mellan häst och människa är mycket omodernt sätt och stöds inte heller det av modern vetenskap. Att dessutom dra en ponny tajt efter sig, som gör det man ber den om (stanna), trots detta blir bestraffad med våld och slag inför barns ögon både live och på tv är skrämmande. 
  3. Häst som har fobi för vatten binds upp tajt i ett rep, hästar är naturligt klaustrofobiska och ju hårdare dom hålls och lämnas mindre kontroll för situationen desto mer panik får dom. Det är därför extremt olämpligt att binda upp dom framförallt i en situation som som är riktigt rädda för. Det finns då två stadier för hästen att gå in i ena är total panik där den är villig och offra sitt liv för att komma loss och den lätt kan hänga sig i grimman, andra är den dom pratar om i klippet dvs inlärd hjälplöshet dvs den måste bara stänga av men har panik inombords. Inte nog med att dom binder upp den utan dom fortsätter att utsätta att göra utmaningen svårare för hästen utan att den själv hunnit tycka första steget känts ok. Även om vi inte ska jämföra människor med hästar så kan vi använda logiken med en person med tex spindelfobi och binda fast denna personen och sedan fortsätta lägga spindlar i famnen och i handen eller liknande trots att människan skriker för sitt liv. Situationen blir ännu värre för ett flyktdjur som hästen och den kommer med största sannolikhet att avsky vatten ännu mer till nästa tillfälle.
  4. Ponny ska ledas i kort lina, barn har blivit tillsagd att hålla den så kort att den får panik igen av ovanstående anledningar. Man ser tidigt hur hästen känner sig trängd av korta repet och börjar skaka på huvudet men barnet ombeds fortsätta. Efter att den som väntat blivit så stressad att den börjar springa så faller barnet. Dörren står öppen ut, vilket den verkar göra flera ggr och är farligt. Hästen är "duktig" och stannar trots den stressade situationen och väntar lugnt, den blir då kraftigt bestraffad i efterhand vilket givetvis aldrig fungerar ur en psykologisk synpunkt. Hästen blir alltså bestraffad för att stanna lugnt i detta fallet så att chanserna att den inte kommer vilja bli fångad i framtiden och vilja vänta stilla kommer minska. Att man dessutom bestraffar med slag och bli uppbackad och ryckt i huvudet för något den faktiskt inte gjort fel för är rent djurplågeri och igen framför barns ögon. USCH! 
  5. Ponny rids av Daniel och tvingas och pressas fram trots tydlig stress och obehag. Daniel faller av och inte bara skyller på hästen, svär utan tar sig dessutom friheten igen att bestraffa hästen i efterhand som nämnt har detta ingen som helst positiv effekt utan blir mycket förvirrande för hästen. Denna bestraffning pågår under en lång stund när Daniel jagar hästen med piska runt sig som straff samtidigt som han håller emot hästen i munnen som har bett och därav kommer känna smärta och obehag på två ställen samtidigt. Den kommer känna smärta på rumpan om den stannar av piskan och drag och slit i munnen med smärta när den går framåt. Fy!

    Detta måste bort så fort som möjligt från era kanaler då inga barn får lov att se detta!

    Det finns idag flera riktigt duktiga tränare som använder sig av metoder som bygger på modern vetenskap, som är etiska och trevliga för både häst och barn och som dessutom fungerar otroligt effektivt utan att någon lider eller utsätts för fara. Jag hade gärna sett att dessa kommit fram i ett program som detta då jag fortfarande tycker det är viktigt att ett program finns för barn hur hästhantering bör fungera.

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva under godkänner jag att Camilla Jönsson överlämnar min underskrift till dem som har makt över frågan.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din underskrift. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.

Observera att du inte kan bekräfta din underskrift genom att svara på detta meddelande.
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...

Facebook