Skona hundarna ifrån mässorna

Under de förra två stora mässorna (Göteborg och Stockholm) reagerade jag ganska kraftigt på att folk hade med sina hundar in på mässan. För mig finns det ingen som helst anledning till varför man ska ta med hundarna in dit och utsätta de för den trängseln, stressen och värmen och den stora risken att bli trampad på eller omkringknuffad.

I förbudenstid skulle jag helst se att arrangörerna sätter ett stopp mot att ta med hundar (och andra djur) in på mässan men det är lite långt att gå plus att det är EU-regler som säger att hundar får tas med in, men jag skulle iaf se att arrangörerna skyltar med skyltar om "olämplig miljö för hundar". Det krävs ingen djurexpert för att se att hundarna inte trivs och är väldigt stressade av hela situationen. Såg ett par hundar som t.o.m försökte nafsa efter förbipasserande som kom för nära eller råkade stöta i de. Själv snubblade jag över en liten pluttevovve som inte syntes bland alla människor och påsar och andra grejer.

Mässor är kända för att vara toktrånga med hysteriskt shoppingsugna personer som kämpar med armbågar och tacklingar för att ta sig fram och först, de finns sällan platser att andas ut på eller kyla ner sig eller vila öronen. Allt går ständigt i ett rasande tempo inne på en mässa.

Så varför har man med sin hund in dit när man vet att man själv knappt får plats att ens andas?
Jag hittar ingen bra anledning men vissa kanske försvarar sig med:
  • Vi hittade ingen som kunde vakta hunden
  • Vi måste prova täckena, halsbanden osv
  • Han klarar sig inte utan mig
  • Han tycker det är roligt att träffa folk

Vilken anledningen nu är tycker jag de är ganska dåliga och inte alls godkända. 98% av de som har med sig hund in på mässan är ju hästfolk och inom hästvärlden finns det ju en oskriven regel att om man inte hittar någon som kan ta hand om sin häst, då får man stanna hemma. Hur kommer det sig att det inte gäller deras hundar i olämpliga situationer?
Om hunden inte klarar sig utan dig, då har det blivit något fel någonstans och då kanske det är bäst att stanna hemma med den istället för att stressa upp den bland andra människor är dig själv.
Många, många hundar är otroligt sociala men upplevelsen under en fullsmäckad mässa är inget socialt, bara massor av folk som snubblar och trampar på den och någon som drar runt den i kopplet eller bär runt på den som en bebis.

Att prova sakerna är en otroligt lam ursäkt, ingen tar med sig hästen dit för att prova sakerna?

Vad tycker ni?

Tycker ni som jag, sprid gärna detta vidare och skriv under HÄR. Visst finns det viktigare saker att kämpa för men man måste börja någonstans.

EDIT: Har förstått att man vill använda mässor till att utbilda hunden i att tåla folkmassor och det har jag full förståelse för och vissa hundar måste ju klara sånna situationer och jag är tacksam för upplysningen. Tyvärr tror inte jag att majoriteten av besökarna med hund har planerat att utbilda hunden i den professionella mening som det syftas på, speciellt inte de förarna med shoppingkassar i handen också. Det är främst till de som detta inlägget riktar sig mot och som jag skriver.

Att hålla sig i kanten och endast koncentrera sig på sin hun och att shoppa mitt i smeten är inte samma sak.

Men jag tycker även att man som hundförare får tänka på sina medmänniskor. Många människor är hundrädda och tycker det är riktigt obehagligt att möta hundar i så trånga utrymmen där man riktigt pressas mot varandra. Även om man är hundvan och inte är hundrädd kan denna trängsel vara obehaglig och känslan man får efter att ha trampat eller snubblat över en stackars liten hund är inte rolig, vet av egna erfarenheter och sånt händer så lätt i hetska folkmassor även om föraren har bra koll på sin hund pga att hunden helt enkelt är för liten och syns inte.

 


Camillahastskotare.blogg.se    Kontakta namninsamlingens skapare