Rättvisa för Kwaku

Under de senaste veckorna har media rapporterat om 16-åriga Kwaku Yankyera Annor, med ursprung i Ghana, som dog efter att han nekats ambulans. Den 21 juni 2020 tillkallade Kwakus familj 112 för ambulanshjälp efter att han på bara några timmar insjuknat i hemmet med hög feber och svåra smärtor.

I tron om att deras uppenbart allvarligt sjuka son skulle få åka med ambulanspersonalen till akutmottagningen i Lund blev Kwakus föräldrar istället avfärdade av ambulanspersonalen. Ambulanspersonalen ifrågasatte sonens vårdbehov och varför en ambulans hade tillkallats enbart på grund av feber som dessa ej bedömer vara akut. När både Kwakus föräldrar och äldre bror ifrågasatte beslutet fick de istället svaret att om familjen fortsatte att tjata så skulle ambulanspersonalen gå därifrån utan vidare åtgärder. Vilket de också gjorde.

På grund av att Kwakus familj själva fick transportera honom in till sjukhuset dröjde det ytterligare innan han blev inlagd på barnakuten och till sist intensivvården i Lund. Dessa timmar av fördröjd transport och väntan kan knappast anses ha varit annat än livsavgörande för diagnostisering och behandling av Kwaku som 24 timmar efter föräldrarnas samtal till 112 avled till följd av blodförgiftning.

Det som drabbat Kwaku och hans familj är inte bara fruktansvärt tragiskt men det ger även upphov till flera frågor som inte kan gå obemärkta och obesvarade. Att barn i Kwakus ålder dör i Sverige till följd blodförgiftning är ovanligt. Att sjukvården erbjuds på ojämlika villkor är en verklighet och vanligt förekommande i dagens Sverige där vi ser hur barns, vuxnas och äldres vårdbehov ifrågasätts och nekas. Afrosvenskar och andra minoritetsgrupper vittnar gång på gång om bemötande och strukturell diskriminering av och inom den svenska sjukvården. Därför kräver vi följande:

1) Ambulanspersonalen bör åtalas för vållande till annans död och tjänstefel 

2) Ambulanspersonalen ska tas ur tjänst i väntan på den interna utredningen

3) En statlig utredning om rasism och diskriminering inom sjukvården ska tillsättas

Skriv under och dela namninsamlingen för att stödja Kwakus familj i kampen för rättvisa!

Kwaku_och_hans_mamma.jpeg16-årige Kwaku med hans mamma, Vida. 


Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva under godkänner jag att Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa överlämnar min underskrift till dem som har makt över frågan.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din underskrift. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.

Observera att du inte kan bekräfta din underskrift genom att svara på detta meddelande.
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...