RÄDDA SKUTBERGET FRÅN STÄNGSEL OCH AVGIFTER

Vi uppmanar den styrande majoriteten och Socialdemokraterna i Karlstad att backa från förslaget att överlåta en stor del av Skutberget till Muuminmaailma Oy!

Vi uppmanar Muuminmaailma Oy att avstå från vår fritidsoas och vårt rekreationsområde, hjärtat av Skutberget!
Vi uppmanar Muuminmaailma Oy att accepetera något av de andra områden som Karlstad kommun erbjudit!


Gärna Mumin men INTE på Skutberget!

 

Företaget Muuminmaailma Oy vill öppna en temapark med Mumintroll enligt samma koncept som i Finland. Karlstad kommun har förberett ärendet länge i det fördolda och nu arbetar man för högtryck för att stycka upp Skutberget ytterligare (First Camp har redan en mycket stor del av Skutberget enligt ett 60-årigt tomträttsavtal). 

·Den sammanhängande strandlinjen med vackra och prisbelönade motionsspår längs vattnet styckas upp så löpspåren måste flyttas från stranden.

·Den barnvänliga, vindskyddade sandstranden som skyddas av en pir hamnar innanför Muminvärldens grindar.

·Motionscentralen med café, gym, dam- och herrbastu, året-runt pool och ett fantastiskt sjöläge försvinner. Så sent som 2010 installerades bergvärme och solceller för tre miljoner kr.

·Ytan som blir kvar till friluftsområdet blir för liten och trång för att bedriva verkliga friluftsaktiviteter. Ca 55 000 kvm ny parkering kommer att ersätta dagens öppna ytor.

·Stora tävlingar med Motionscentralen som bas måste flyttas från Karlstad: seglingens Mästarnas Mästare, Junior-SM, SM i OK-jolle, SM i Finnjolle m.fl.. Även löptävlingar försvinner.

·Skutberget blir hårt exploaterat med de hundratusentals Muminbesökare som kommunen hoppas på. 100 000 bilar under tre månader! Vår natursköna oas kommer att berövas sitt naturliga lugn och skattebetalarna får stå för infrastrukturkostnaderna.

Skutberget är unikt. Det är vårt stadsnära, gemensamma friluftsområde som många har en relation till - ett område för alla, oavsett bakgrund och ekonomi. Relationen till Skutberget är olika från person till person; allt från fina barndomsminnen till den dagliga motionen. Sköna bad under sommardagar och unikt vinterbad med bastu. Det var den tidigare markägarens avsikt att området skulle bli till glädje för alla när området en gång i tiden såldes förmånligt till kommunen. Eldsjälen Anders Forssell fick sedan förtroendet att forma det Skutberget som vi känner idag.

Möjligheterna att utveckla Skutberget är oändliga. Förutsättningarna finns redan på plats i det planprogram som kommunfullmäktige klubbade 2012. Där bestämde man att utvecklingen av området skulle ske med en temapark med fokus på motion och friluftsliv, med lokal karaktär och med året runt-verksamhet. Man slog också fast att en sådan utveckling inte fick innebära att området privatiserades eller att allmänhetens tillgång till naturen och stränderna begränsades. Säkert skulle ett samarbete med föreningslivet och med Karlstadsborna generera många och bättre idéer än vad de styrande i Karlstad kommun nu förespråkar.


Skutbergets Wenner i Karlstad    Kontakta namninsamlingens skapare