Namninsamling för idrottshall i Järna

2019 hölls en medborgardialog kring behovet av friskvårdsanläggningar i Järna. I en efterföljande utredning har kommunen kommit fram till att det inte finns ett behov för en ny idrottshall i Järna framförallt med hänvisning till ledig kapacitet i Tavestahallen och Enehallen.

 

Man behöver inte göra speciellt mycket efterforskning för att förstå hur felaktiga dessa slutsatser är. Och för de vuxna och barn som är engagerade i föreningsidrott i Järna är det helt uppenbart. Några av dessa anledningar är:

 • Den lediga kapacitet som anses i Enehallen är främst sena kvällar och helger. Barn i ålder 5-6 tränar redan fram till 19-20 på vardagkvällar vilket är orimligt.
  • Anledningen till att det finns lediga tider på helger är för att det inte går att arrangera matcher i Enehallen då det varken finns cafeteria eller läktare. Så samtliga sporter får arrangera i andra orter vilket är helt ohållbart.
  • Detta får dessutom många negativa följdeffekter i form av dålig support, återväxt och avsaknad av förebilder för yngre idrottare. Detta förstör mycket av det fina med föreningsidrotten.
 • Många lag har tröttnat på att de inte får tider i Enehallen och lägger därför samtliga träningar på andra orter. Väldigt många föräldrar/vårdnadshavare kör barn till grannorterna 2-3 gånger i veckan.
  • Detta är ohållbart i flera bemärkelser men också exkluderande för de som inte har råd att ha en eller flera bilar som möjliggör skjutsande flera dagar i veckan.
 • Det finns antagligen även flera idrotter som inte ens har en verksamhet idag i brist på plats vilket ger ett mörkertal i behovet.
 • Tavestahallen är så liten och sliten och nästan inga idrotter kan utövas där.
  • Men denna referens är även häpnadsväckande med tanke på att det också är brist i platserna för skolidrott och har varit så länge. Skolor har idrott ute mitt i vintern eller skickar barn i bussar ut på landsbygden.

 

Tittar man på tätorter av Järnas storlek i Sverige har de flesta inte EN fullstor hall med läktare utan FLERA. Att Järna inte har detta är orimligt, har behövt åtgärdas i säkert 10 år och måste åtgärdas omedelbart.

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva under godkänner jag att Mikael Blom överlämnar min underskrift till dem som har makt över frågan.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din underskrift. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.

Observera att du inte kan bekräfta din underskrift genom att svara på detta meddelande.
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...

Facebook