Låt familjen Kukaj stanna i Sverige!

 

Utvisningsbeslutet kom strax innan jul.

Efter sju år i Karlskrona ska familjen Kukaj skickas tillbaka till Kosovo trots två svårt sjuka barn och bristfällig vård i hemlandet.

 

Familjen kom till Karlskrona 2009. Bashkim hade fått jobb i Sverige som bagare, ett arbete som fick ett abrupt slut då företaget han jobbade för gick i konkurs för drygt tre år sedan. I dag är både mamman Resmije och Bashkim personliga assistenter åt sina barn.

Både nioårige Ardit som vilar i den breda bäddsoffan och den tre år äldre systern Ardita lider av Joubert syndrom. Detta har gjort familjen helt beroende av en stor vårdapparat med både läkare, habilitering, assistenter dygnet runt och en anpassad skolgång. Joubert syndrom är en medfödd missbildning i hjärnan med olika funktionsnedsättningar som följd. Värst är det för Ardit som varken kan gå, tala, sitta eller prata. Äta med munnen är uteslutet, men tack vare sondmatning får han sin livsviktiga näring. Han lider även av svår sömnapné och löper risk för dödliga andningsuppehåll under natten om ingen är nära honom. När Ardit kom till Sverige från Kosovo 3,5 år gammal var han svårt undernärd och vägde sju kilo – nu sex år senare har han betydligt mer kött på benen.

– Både Ardit och Ardita har blivit mycket bättre här, vi har fått väldigt mycket hjälp i Sverige. Även friska barn har det tufft i Kosovo, men för dessa barn finns ingen hjälp alls att få där. Allt har fallerat efter kriget 1999, berättar Bashkim.

– De sakerna som vi behöver där finns inte i Kosovo, det skulle bli hans död, säger mamman Resmije.

Familjen har sedan hösten 2014 haft ett utvisningshot hängande över sig. Men på grund av barnens tidvis försämrade hälsotillstånd med operationer som följd fick de tillfälliga uppehållstillstånd.

Arditas ena njure är helt död och den skulle ha tagits bort i mitten av januari men feber och hosta har skjutit det ingreppet på framtiden. Samtidigt kan polisen när som helst knacka på dörren.

 

Läs mer på: http://www.blt.se/karlskrona/det-har-inte-humant-det-har-ar-inte-sverige/?share=eyJkYXRhIjp7InVybCI6Imh0dHA6XC9cL3d3dy5ibHQuc2VcL2thcmxza3JvbmFcL2RldC1oYXItaW50ZS1odW1hbnQtZGV0LWhhci1hci1pbnRlLXN2ZXJpZ2VcLyIsInR0bCI6IjE0NTQxNzg5NDgiLCJ1c2VyX2lkIjoiNTQ3MzRjNzIxYTM1Y2U0YjI0MDA0OGQzIn0sInNpZ25hdHVyZSI6ImJtV0VxZjZhcU5BSEtSSlBRZ01nQXdRN21adlVRaWVmc1JWeTVmbXRhejA9In0=

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva under godkänner jag att Aisha Imeri överlämnar min underskrift till dem som har makt över frågan.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din underskrift. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.

Observera att du inte kan bekräfta din underskrift genom att svara på detta meddelande.
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...

kysytään!-- Large modal -->