Godkän dubbelgult anglag

Quoted post


Gäst

#6

2013-10-10 09:53

Tycker det är bra att det inte finns fler färger att välja på. Du och flera andra har valt häst just efter färg. Hade Vindus varit brun så hade du inte köpt honom. Finns det bara "tråkig brun" färg så väljer man inte häst efter färg. Ser att du har border collie. Försök och ändra på färgerna hos dom och du kommer inte vara populär inom border folket. Precis som dom vill vi ha ett djur som avlats på bruksegenskaper och inte för att visa upp sin annorlunda individ. Du får många kommentarer om hans färg men inte om hur han är som körhäst. Det som han är avlad för! Just därför ska inte färgen godkännas.

Svar

Sanna Evelina Törnqvist
Ansvarig för denna petition

#7 Re: Evelina

2013-10-10 18:46:45

#6: -

Så att pga att HAN inte visar hur duktig HAN är som körhäst eller får kommentarer om det så bör färgen inte godkännas? Han är inte den ända med denna färg och i alla fall en av de andra 3 jag vet med denna färg körs mycket och med i prinip allt bakom sig. Och att färgen inte skulle godkännas pga just VINDUS prestationer låter bara otroligt dumt.
Som att säga "nej den där färgen är skit, för just den hästen med den är ingen bra körhäst". Kan lova att det finns många bruna som inte körs eller passar som körhäst också.
Vindus är inkörd som 3åring men inte körd sedan dess,  tanken är att jag ska ta upp det igen men först och främst är han ridhäst för mig och planen är att vi ska försöka kvala in i ett tornerspelslag, så de går före körningen för mig. För mig handlar inte godkänndet av färgen om att MIN häst ska bli godkänd för avel eller liknande, hade det varit de hade vi nog lagt mer massa tid på körning då de är ett viktigt moment i godkännande för hingstarna i nordsvenska aveln, men som sagt har inte de varit inom planerna för oss. Så att vi inte får kommentarer om han körbarhet osv är inte konstigt eftersom vi inte lagt upp en ända grej om honom framför vagnen, ingen bild, inget utlåtande och ingen film.
Han är dock jäkligt fin att tömköra, till och med finare än i ridningen, så han har i alla fall visat mig vad han är avlad för, även om de inte är något jag fortsatt att utveckla, men det valet är endast mitt val.


Hos border collie är förresten alla färger som finns godkända så vitt jag vet. Och de bedöms inte pga färg eller utseende utan sin förmåga att valla. Liksom de bör hos nordsvensken, inte pga färgen utan sina egenskaper.


Låter som om det är Erik Broms bakom tangenterna men jag kan ha fel :) Och att jag bara skulle gå på hästar via färg kan jag ju tala om att min förra häst var en vanlig "tråkig brun" som du kallar det och hästen innan det var svart. Hästen som varit allra viktigast i mitt liv har också varit just BRUN. Sen tänker jag inte förneka att jag är väldigt förtjust i Vindus färg, mest efter av att lärt känna honom dock. Och gillar även hästar som ser speciella ut. Men skulle aldrig gå enbart på färgen, hade inte Vindus och jag passat, hade jag absolut inte gjort valet att köpa honom, så att de skulle vara anledningen är helt felaktigt.