Låt korna vara kvar på Välen!

Walter

/ #6 Det finns förebilder

2022-02-03 16:23

I samband med diskussionerna om korna i Välenområdet kan det vara värt att uppmärksamma att Estlands huvudstad Tallinn nyligen utsågs till Europas miljöhuvudstad 2023 av EU-kommissionen med motiveringen att staden visar stort miljöengagemang och har vidtagit konkreta åtgärder för att skapa en hälsosammare och bättre tillvaro för stadens medborgare. Belöningen är på €600 000.   

Vidsträckta grönområden, långa blomsterstråk för pollinerande insekter, omfattande nät av cykelbanor, fri kollektivtrafik och stadens satsning på betande boskap om 40 djur av rasen Highland Cattle lyfts fram som skäl till att staden fått utmärkelsen. 

Djuren har sina betesmarker vid Finska viken bara 6 km från centrum i en miljö som är väldigt lik den vid Välenviken. Här betraktas sådan drift inte som något udda egenintresse för en mindre grupp individer utan ett sätt att bevara samhällen som skapas av människan och naturen i samspel. Inom detta relativt begränsade område hittar man numera två tredjedelar av Estlands växtarter och mer än hälften av alla landets sällsynta växter men även många vilda djur och fåglar som t.ex. olika arter av tättningar som drar nytta av insekter som korna drar till sig samt djurens päls som används som material i deras bon.




Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...