Folkomröstning om EU utträde


Gäst

/ #101

2016-10-13 07:55

EU lockade kommissionärer med hög lön och stor makt. Med tanke på länders samarbete borde inriktningen varit en helt annan.

Om EU hade bestämt sig för samarbete mellan länderna ur ekonomisk-handel-politisk-humanitärt-socialt etc perspektiv hade jag uppskattat förhållandet. Då hade varje land fortsatt med sitt eget ansvar trots kommissionärers förflyttning, "högre upp".

Intresset har således förflyttats. Från nationalekonomins möjligheter i samarbete med andra. Till global ekonomins eller riskkapitalistens möjligheter i en konkurrerande herrevärld! Det blir fåtalsvälde! Diktatur om man så vill!

Det är inte särskilt svårt att förstå att "Herreväldet" kommer att försvåra det ekonomiskt för folken i länderna. I sin ensamhetsvälde som en "Gud" (mono) är det sannolikt inte alla folk som enväldet ens behöver bry sig om. I sin ensamhet är väldet sig själv nog.

Genom historien har vi haft en stark dragning till mono-(en) välde. Idag är den som exempel uppdelad i olika ekonomiska (parti) klasser. Det kallar vi demokrati.

Genom EU:s höga maktövertagande handlar det inte om länders eller nationers olika klasser längre. Det handlar, som jag ser det, om länderna i EU som olika ekonomiska klasser.

Många, många kommer att falla mellan stolarna. Vi ser hur Romerna har det idag!

Ibland måste man gå tillbaks i historien för att se tänkbar utveckling. Vi fick liberalism under 1700-talet. Kapital började växa genom gratis arbetskraft, produktion, kommers och handel.
En viss del av folket hade fördrivits från sina hem genom lagar. De tvingades till storbönder, storgodsägare och tvångsarbetshus som hade byggts för ändamålet. Makthavarnas tankar då var att Sverige skulle bli rikt i framtiden.

Under 17- och 18-00-talet hade vi misär och elände i Sverige. Särskilt i Stockholm. Alla som tvingats att vandra i landet fick inte arbete. Först med industrialiseringen sögs många "eländiga" upp i arbete.

Fortfarande görs människor arbetslösa vid lågkonjunktur. Många, många ger billig arbetskraft och bra ekonomiskt liv åt makthavare.

Idag har vi en förändrad liberalism då den ekonomiskt har växt till sig under flera hundra år och blivit global. Den står ännu i sin början och det ser inte ut som om vi går mot en ljusare värld idag.

Entreprenörer och kapital-företag har givits ekonomiska bidrag och gratis eller billig arbetskraft under historien.

Ekonomiska och politiska makthavare har fått lov att använda folket, utnyttja det, nyttja det osv i sina respektive länder. Folket är och har varit och objekt åt olika makthavare.

Det är kanske inte helt fel att vi börjar se på vår medmänniska som subjekt. De som arbetar för oss är det. Vi är alla både subjekt och objekt. Men objekt väljer vi själva att vara och så borde det få vara!