För en mer human vårdapparat


Gäst

/ #86

2011-05-11 03:19

"Resursbristen inom vården i Västra Götaland är direkt livsfarlig för patienterna. Det menar en läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som nu riktar massiv kritik mot ansvariga tjänstemän och politiker. Jakten på pengar och kortade köer har enligt honom fått katastrofala följder och lagom till regionvalet har han startat ett upprop mot nedskärningarna inom vården."
http://www.nyheterna.se/1.2131761/2011/05/10/vardupprop_pa_sahlgrenska
"Det är en grundbult för en bra strokevård och det kan översättas till att nästan 100 patienter dör eller far väldigt illa i onödan varje år, säger Bo Norrving, professor i neurologi och läkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund."
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bristerna-storst-pa-storsjukhus_6149403.svd

Just nu kämpar en anhörig för livet på ett sjukhus och jag hoppas livet inte förloras av brist på pengar, som många andra råkat ut för.

Det är tvivelsutan så att det fattas pengar, fast vården är relativt billig. 1/3 av vårdens kostnader beror på alkoholmissbruk. Asylmissbrukarna dricker mindre men kommer hit i desto sämre skick. Nu kan vi se alkoholreklam som var förbjudet förut, drickandet minskar nog inte av det. Asylmissbruks-lobbyisterna är också starka, så den politiska majoriteten fegar ur alltmer, när nästan bara ett parti vågar tala klarspråk numera.

Båda missbruken är ungefär lika dyra och resurserna behövs som synes bättre inom sjukvården mm. Vi får alltså dö av politisk feghet för onödiga missbruk, varav det ena verkar lättare att minska än det andra. Ingen vill ha missbruk men en majoritet vill inte vara utan alkohol, en majoritet vill dock vara utan asylmissbruket. Integration löser knappast det senare, då sannolikt miljarder hellre vill bo här.
Att dra ner på asylmissbruket bör vara enklast, kan vi även dra ner på alkoholskadorna?