För en mer human vårdapparat

SSK

/ #5 Är patienter konsumenter och kan man producera vård?

2011-05-05 12:46


Humanismens värden var tidigare rådande och patientvården var kvalitativt mycket god. Under slutet av 90-talet kommer det biologiska/naturvetenskapliga perspektivet att göra sitt intrång inom vården. Industrialismens värden och metoder implementeras. Dess begrepp och termer förändrar vår syn på människan från subjekt till objekt. Idag verkar vi i en tid då patienter inte är patienter utan kunder som konsumerar vård. Sjukhus och vårdinrättningar producerar vård.Det handlar om kvantitet! Vissa privata vårdbolag är nu börsnoterade och personal kan köpa aktier i dessa!

Jag anser att sjukvården havererat. Under ett antal år har dålig ekonomi lett till kraftiga nedskärningar av personalstyrkan, samtidigt som privata vårdbolag etablerat sig. Den kvarvarande fasta personalen är hårt pressad. Många tar till sig osunda överlevnadsstrategier som likgiltighet i patientarbetet. Många långtidssjukskrivs. Personalbrist löses kortsiktigt via bemanningsföretag. Detta dränerar vården. Detta drabbar patienten på så vis att det inte blir någon kontinuitet i vårdprocessen, när olika läkare, sjuksköterskor, undersköterskor ska vårda patienten. Det finns inte tid till att skapa sig den helhetsbild som är nödvändig för att god och säker vård ska bedrivas. På vårdcentraler kan patienten få träffa en ny läkare vid varje nytt besök. På sjukhus kan inneliggande patienter vårdas av nya ansikten var och varannan dag.Att läsa journalen för att skaffa sig en helhetbild är omöjligt för en för dagen inkallad bemanningssjuksköterska. Då återstår muntlig rapportering, kanske även den från en för dagen inkallad bemanningssköterska. Det säger sig självt att information tappas.Här är nyckel till de allvarliga fel som ökar inom vården! Detta är inte patientsäker vård!

Vården har specialiserats in absurdum idag. Exv. äldre mulitsjuka patienter (den vården är inte utbyggd ännu) vårdas för den aktuella åkomman på en specialistavdelning.Tillstöter komplikationer från någon av de andra sjukdomarna denne lider av flyttas patienten till nästa avdelnings specialite.Det kan bli många flyttar inom en vårdperiod.

3.Vad krävs för att komma tillrätta med det?
Ett förbud i lagen mot fortsatta nedskärningar i vården!
Vården ska verka i offentlig regi. Privata vårdbolag med vinstintressen ska inte få dränera vården. Vi vet att vinster med avancerad skatteplanering går direkt till utländska konton. Ingen bolagsskatt betalas i Sverige.I ledaren från senaste numret av Omvårdnadsmagasinet beskrivs detta.

Sjuksköterska som fått nog!