Asyllagen som tar livet av hbtq-personer.

Detta brev är skapat av Yrsa Hagström och gäller mål nr UM 4272-15, Andrew Nagbi, i samarbete med hans tränare och målsägarbiträde Stig-Åke Pettersson på RFSL som en motreaktion på migrationsverkets beslut att utvisa mittfältaren Andrew Nagbe till Liberia.

Under de senaste två åren har minst 5 personer till, däribland tjugoåriga Ahmed Abdi, synts i media pga att migrationsverket beslutat om utvisning(Hur stort mörkertalet är vet vi inte). Utvisning till länder som med förföljer dem in i döden. Länder som anser att de inte förtjänar att finnas.

 

Stockholm och Malmö Pride har nyligen avslutats och de flesta riksdag- och regeringspartier hade ett eget nummer i tåget. Även Migrationsverket har deltagit i ett flertal Pridetåg. 

Men vilken stolthet kan möjligen finnas i en regering som sträcker ut sin ena hand till oss i Pridetåget, samtidigt som de med andra handen öppnar falluckan för andra, som är precis som vi?

Det är dags att sluta upp med det här.

Hur understår det någon att prata asyl och frihet, när de inte kan skydda världens mest utsatta människor?

Hur kan migrationsministern se sig själv i spegeln med så många liv på sitt samvete?

Och hur har migrationsverket mage att vifta med regnbågsflaggor för att sedan underrätta hbtq-flyktingar om att de minsann inte är tillräckligt utsatta för att ha rätt att vistas här. 

Inte sällan med motivet att det inte är någon säkerhetsrisk för den som inte lever öppet. 

För oss som står bakom detta upprop är det ganska självklart att det är omöjligt att leva säkert som hbtq-person, i ett land där hbtq beläggs med pisk- och fängelsestraff, oavsett vad en gör för att försöka passa in i heteronormen. 

Det är ett fegt försök av Migrationsverket att avsäga sig ansvaret för de mänskliga rättigheter som Sverige skrivit under på.

Det måste ta stopp nu.

Abdi och Andrew måste få en fristad här.

Och för Andrew är det bråttom. Om inget görs kan han utvisas om bara några dagar.

Några dagar som avgör hans framtid.

Politiker och migrationshandläggare; om några dagar så fortsätter livet som vanligt för er, men för Andrew kan allt vara över.

Vi uppmanar regeringen och migrationsverket att ta sitt medmänskliga ansvar och låta Andrew stanna i Sverige, med ett liv och en framtid!

Låt inte Andrew skickas tillbaka till totyr, förföljelse och död!