RÖSTA OM ATT NATURUM OCH KONSTHALL SKA VARA KVAR PÅ FALSTERBO STRANDBAD!

Kontakta namninsamlingens skapare

Vi står fast vid valresultatet

2021-06-14 22:06:44

Idag beslutade M i kommunstyrelsen att inte gå vidare med förslaget från folkinitiativet. Moderaterna (med majoritet i kommunstyrelsen) presenterade ett eget förslag som ni kan läsa mer om i Sydsvenskans intervju med kommunalrådet Carina Wutzler. I stort sett samma förslag (ultimatum) som tidigare där man genomförde ett upplägg som ingen naturvårdsförening tror på. Nu lägger man till att andra bör driva och finansiera naturum. Ideella krafter som redan bär ett stort ansvar för lärande och vård av vår natur, anser man ska ta ett ännu större ansvar.

Eftersom M har majoritet i KS så kommer detta förslag att gå vidare till kommunfullmäktige för beslut. Förslaget bygger i sin korthet på att utreda en ny plats för ett naturum "tillsammans med föreningar" men även att konsthallen helt läggs i graven efter 45 år.

FNFs ståndpunkt står fast:

De 80% som röstade JA gjorde det av två anledningar och vi fattar oss kort:

1) Naturum OCH konsthallen i en fantastisk omgivning lyckades med ekvationen 1+1+1=5 - ingen av verksamheterna hade haft den framgången själva. Våra egna utredningar har slagit fast att det finns ingen mer lämplig plats på Falsterbonäset.

2) Man vill inte exploatera mer och göra Skanör-Falsterbo till en större turistattraktion än vad det redan är och därför stoppa planerna på spa- och konferenshotell vid Strandbaden.

Vi måste stå upp för folkomröstningens resultat och de 6000+ röster som var för att kommunen ska fortsätta utveckla naturum och konsthall på Strandbaden. Annat vore mycket märkligt.


Falsterbonäsets Naturvårdsförening/FNF

Valet är avgjort

2021-06-14 12:03:55

Hej!

Nu har vi vilat upp oss efter slutspurten i kampanjen och valresultatet var i sig en förkrossande seger till JA-sidan med 80% Ja-röster, 6 100 röster. Visserligen valde 72% att inte gå och rösta men vi anser dock inte att vi eller politikerna ska ta hänsyn till detta eftersom det fanns blanka valsedlar att använda. Det var även förhållandevis enkelt att rösta och det var corona-säkrat.

Men vad händer nu? Ikväll är det möte i kommunstyrelsen och tjänstemännen har inte förebrett något förslag på åtgärd till politikerna. Det blir upp till partierna att föreslå själva. Moderaterna lär föreslå sitt egna upplägg "Naturnära" där godsmagasinet i Falsterbo ska fungera som någon form av spartansk utställningslokal. Givetvis inte möjligt att ta emot skolklasser och det går heller inte att anlägga WC där. Bland mycket annat. Man säger att man kommer hänvisa folk till WC ute vid stranden. Vad oppositionspartierna föreslår blir klart imorgon tidigast.

Därefter ska förslagen fram till kommunfullmäktige 21 juni eller eventuellt senare möte.

Vi naturvårdsföreningar står fast vid att valfrågan gäller och eftersom vi vann valet så är det vägledande rådet att avveckla fotogalleriet och återinföra naturum och konsthall. Nu har Naturvårdsverket gått ut med att Vellinge kommun måste ansöka om nytt tillstånd och några nya pengar lär det inte bli. Det gör tyärr inte saken lättare. Vi anser att oavsett namnet naturum eller ej i framtiden så ska Falsterbonäset och Vellinge kommun ha ett natur- och kulturcenter värt namnet. Det är inte moderaternas förslag som det ser ut nu och man vill inte diskutera det med oss föreningar heller. Vi börjar gärna där när mer fakta finns framme.

Mvh

Daniel Johnsson
Falsterbonäsets Naturvårdsförening


Falsterbonäsets Naturvårdsförening/FNF

Sista rycket nu! Hjälp oss!

2021-06-05 10:27:21

Hej!

 

Imorgon är det val och vi behöver din hjälp. Pga pandemin pågår mycket debatt på Facebook och där har ett antal NEJ-sägare byggt upp en kampanj. Den går ut på att ifrågasätta allt. Finns det statistik, det gick back, uppnådde inte sina mål etc. Nu uppmanar vi er alla att gå in på nedan Facebook-grupper och berätta kort, i de trådar som redan finns eller skapa egen, hur ni uppskattade naturum och konsthallen. Berätta gärna om något eller flera besök. Ni behöver inte gå i debatt utan bara säga er sak nu dagen före valet.

Om alla vi gör detta så kommer det få en enorm genomslagskraft för tusentals kommunbor. Det är redan flera inne och försvarar JA-sidan men vi behöver bli fler.

Grupperna är främst: Näset, Näset 2.0. Vi som vill ha ett levande Skanör Falsterbo, Vellinge Annonstavla, Underbara Näset.

Mvh

Daniel Johnsson

FNF


Falsterbonäsets Naturvårdsförening/FNF

Bara en vecka återstår till valdagen

2021-05-31 05:59:27

Hej!

Nu återstår det bara en vecka och vi har delat ut över 13 000 informationskort till hushållen i kommunen. Vi hade en mycket trevlig sammankomst vid Strandbaden igår och vi är många som gör vårt bästa för att informera nära och kära om valet.

Naturum finns på 32 platser i Sverige och har gemensamt 2 miljoner besökare årligen. Dessa siffror växer i takt med att naturturismen ökar i Sverige. Både Lund, Malmö och Kristianstad har valt att satsa mer på naturum. Genom naturturismen och dess intäkter anser vi att man ska bekosta naturum i Vellinge kommun.

Vi vet att vi inte skulle få 100% av befolkningen på vår sida i detta val. Men det är ändå intressant att se så pass många som har starka åsikter om naturums vara eller icke vara även ifall dom aldrig varit där eller som mest gjort ett snabbt besök. Vi ser även att när man tänker på planerna på höghus i norra Ljunghusen så förstår man varför naturum är viktiga. Att i tidig ålder få barn till att skapa sig en förståelde och respekt för naturen så att dom är vuxna inte vill skövla ett unikt naturområde.


Sist, man räknar med att rösterna är färdigräknade senast 10 juni och ett resultat kommer ut den 11 juni. Stort tack för ert stöd!


Fakta och argument

1. Valfrågan handlar om både naturum och konsthall på Falsterbo Strandbad. Givetvis är det så men vi ser att "vissa" försöker vrida frågan så att den enbart handlar om "en byggnad". Eftersom verksamheterna inte flyttades och inte finns längre så handlar det om mer än en byggnad.

2. En folkomröstning är vägledande för politikerna. Om vi får tillräckligt många Ja-röster och valdeltagandet blir högt så finns det givetvis högre chanser för oss att få tillbaka Strandbaden. Det blir även billigare än att bygga något nytt och läget är perfekt även ifall vissa kan tycka att byggnaden var "knepig". Om resualteten blir lägre så kan politikerna välja att utreda en annan plats och byggnad. Det går inte att spekulera i allt detta nu. Det får diskuteras i samråd mellan alla efter 6 juni. Flera partier har redan sträckt ut handen. Inte bara Mp och C.

En arbetsgrupp av politiker, föreningsliv, Naturvårdsverket och näringsliv som arbetar fram bästa lösning är det vi tror på.

3. Kostnaderna dyker ofta upp i debatten men vi upprepar att M var tydliga med att kostnaderna inte hade med beslutet att göra. Detta påtalade man i en intervju med Sydsvenskan i höstas. I december ändrade man sin historia när man märkte att argumenten tröt. Verksamheterna kostade 3 promille av kommunens budget, man räknade inte in vad 50-60 000 besökare genererade i intäkter och det fanns så klart ett stort pedagogiskt värde får både vår kommun och regionen.

4. Restaurangen har ett eget avtal och omfattas inte av en eventuell återgång.

5. Det går att säga upp ett avtal i förtid.
Kostnaderna kring detta måste så klart utredas efter 6 juni och det blir aktuellt. Dessa måste sedan ställas mot att bygga nytt alternativt renovera/ersätta. Detta avgör politikerna. Vill M väldigt gärna ha ett fotogalleri så är det mer rimligt att finna nya lokaler åt dem.

6. Varför bygger ni inte bara upp naturum på någon skola i kommunen? Verksamheterna naturum och konsthall hade båda ett stort värde för barn, ungdomar, familjer, mor- och farföräldrar, fågelskådare och konstintresserade. En skola har både svårt att erbjuda denna tillgängligheten och ingen av våra skolor har det läge som krävs mitt i naturen.

Den bifogade bilden är en brutal påminnelse av varför vi behöver öka satsningarna på kunskaperna om vår natur. Planerna för norra Ljunghusen.174324658_297998711699288_3168588188686287349_n.jpg

 


Falsterbonäsets Naturvårdsförening/FNF

Nu är kampanjen i full gång!

2021-05-16 07:22:49

Hej!


Du får detta meddelande eftersom att du skrev under protestlistan mot nedläggningen av naturum och konsthall.

Först och främst uppmanar vi er alla till att skriva ut vår kampanjlogga på en A4 eller A3 och fästa i bakrutan på er bil. Om vi är 1 000 personer som gör det så syns vi. Loggan kan ni ladda ner här https://drive.google.com/file/d/1k4u1iKHhPenD4PUaNyDjF7y_nL0ar7tr/view?usp=sharing

Vi arbetar på för fullt med valkampanjen nu och det är härligt att vi är så många som är engagerade! Över 40 frivilliga delar ut information till hushållen nu.

Det som är viktigt att få ut till så många som möjligt är så klart att det är val 6 juni och att mer information finns på www.falsterbonaset.se.

Men vi har även sett att en del är tveksamma för att dom tror att verksamheterna varit väldigt kostsamma och stått mer eller mindre tomma. Det var inte frågan om kostnader för kommunen. Verksamheterna avvecklades för att man på sikt vill bygga ett kongress-center med hotell på platsen. Kostnaden för verksamheterna var 3 promille av kommunens totala budget på 2 miljarder årligen. Kommunalrådet berättade även i en intervju med Sydsvenskan i höstas att det inte är en kostnadsfråga. Däremot gjorde man det till en sådan i december för att försöka skjuta vår kampanj i sank. Det gick inte att förklara nedläggningen på något bra sätt och då tog man till kostnadsaspekten och påstod att verksamheterna hade misslyckats. Nu hette det även att "vi förflyttar medel för att öka kvalitet på vård, skola och omsorg.

Vill man prata kostnader så kan det vara bra att känna till att de nya hyresgästerna betalar cirka 50% av de faktiska kostnaderna för fastigheten. Man har en hyra på 900 000 om året (fri hyra första månaderna och ytterligare reducerad under Covid) samt restaurangen 400 000 + 11% omsättningshyra. För att kostnaderna ska täckas behöver restaurangen omsätta uppåt 20 miljoner kr. Falsterbo Strandbad kostar 3 miljoner i drift om året. En kostnad som man tidigare belastade naturum och konsthallen i form av internhyra.

Vad sker nu framåt och vad kan vi göra mer?

Arbetet med att dela ut informationsblad till alla hushåll i kommunen går framåt i rask takt. Vi är som sagt cirka 40 frivilliga som nu delat ut till halva kommunens hushåll. Vi har sedan tidigare sagt att vi inte tänker stå utanför mataffärer eftersom läget runt Covid varit allvarligt. Nu börjar regeringen lätta upp på riktlinjerna och den 29 maj kommer vi hålla en ny utomhusaktivitet utanför Falsterbo Strandbad. Liksom förra gången håller vi oss vid naturums två dammar ca 200 meter bort från byggnaden. Där blir det tipsrunda och håvning i dammen för barnen och det kommer intressanta talare och berättar om olika ämnen som berör frågan. Vi organiserar inget så talarna startar när dom kommit. Kl 11-13 och ta gärna med picnic.

Vi har även satt upp affischer på så många platser vi får lov på. Bor du "strategiskt" längs en lite större väg eller stråk så mejla oss på naturum.konsthall@gmail.com så ordnar vi det.

Vi annonserar även på Facebook men eftersom politiskt annonsering är hårt reglerat där så är vi delvis begränsade.


Mvh
Daniel Johnsson

Vice ordförande FNF


Falsterbonäsets Naturvårdsförening/FNF

Välkomna till Falsterbo Strandbad 1 maj!

2021-04-26 10:57:43

Hej!


Du får detta meddelande eftersom att du skrev under protestlistan mot nedläggningen av naturum och konsthall. Arbetet går framåt och nu har samtliga naturvårdsföreningar skjutit till kampanjmedel till vårt arbete inför 6 juni. Falsterbonäsets Naturvårdsförening/FNF, Måkläppsföreningen, Skånes Ornitologiska Förbund med Falsterbo Fågelstation, Katastrofhjälp Fåglar och vilt och så flera lokala ledare i Friluftsfrämjandet som står bakom. Vi kommer från och med den 10 maj börja dela ut små informationslappar i samtliga brevlådor i kommunen. Det är även en kom-ihåg-lapp som ni kan sätta på kylskåpet. Vi är näst intill 50 frivilliga som ska hjälpas åt. Stödet är enormt och fantastiskt.

Den 1 maj kl 11-12 kommer vi arrangera en manifestation utanför Falsterbo Strandbad. Det blir ingen direkt organisation bakom utan alla som vill visa sin protest kommer dit och rör sig fritt i området, slår sig ner med picnic eller bara varm dryck och njuter av omgivningen. Vi kommer arrangera tipsrunda för barnen och en av våra naturexperter kan svara på barnens alla frågor (Corona-säkert så alla föräldrar ansvarar för att vara med sina barn så att distansen upprätthålls). Men inga samlingar eller tal etc pga läget.

Vi hoppas att ni vill komma oavsett väder!

Läs mer om folkomröstningen på falsterbonaset.se

 

Mvh

Daniel Johnsson
FNF


Falsterbonäsets Naturvårdsförening/FNF

Den 6 juni går vi till val

2021-04-12 10:28:34

Hej

Du får denna uppdatering eftersom du skrev under protestlistan mot Vellingemoderaternas plötsliga avveckling av naturum och konsthall på Falsterbo Strandbad förra året. Med stor sannolikhet bor du även i kommunen och skrev även under den fysiska namninsamling som genomfördes under november och december förra året. Din röst har varit avgörande för att frågan inte bara skulle bli ett glömt kapitel i kommunens historia. Det är vi mycket glada över.

Vi skriver nu för att vi vill påminna dig om hur viktigt det är att rösta den 6 juni.
Ett högt valdeltagande är avgörande för att kommunfullmäktige ska fatta beslut om en återgång till naturum och konsthall och häva hyresavtalet med det företag som Vellingemoderaterna snabbt ordnade fram under hösten förra året. Eftersom partiet numera saknar majoritet i kommunfullmäktige så är frågan långt ifrån avgjord. Vi har dock ett stort stöd inom moderaterna så denna fråga är inte partipolitisk men kritik mot Vellingemoderaternas partiledning är ofrånkomlig. 

För oss naturvårdsföreningar kan man inte ersätta Strandbaden med någon annan lokal i kommunen. Närheten till natur och hav, rakt under fågelsträcken och med direkt anslutning till kollektivtrafik och befintliga parkeringsmöjligheter. Ytan på lokalen gjorde det möjligt att kombinera utställningarna och det finns otrolig utvecklingspotential. Många goda förslag har kommit upp – lokal arkitektur och kulturhistoria, en utställning med alla fantastiska foton som finns från kommunen så långt bakåt som till 1800-talets slut, mindre bibliotek med café och så klart ännu fler lärorika aktiviteter för våra barn och ungdomar.

Vi ser det också som ett hårt slag när vi föreningar ideellt varje år lägger ner tusentals timmar på fria aktiviteter och naturvård av alla dess slag. Det är även ett hårt slag mot våra barn, ungdomar och alla familjer som gärna besökte Strandbaden för en lärorik vistelse där kombination utställning, aktiveteter och närheten till naturen utanför dörren var oslagbar. Samtidigt som Vellingemoderaterna avvecklar och monterar ner. Det fick bägaren att rinna över. Vi ska inte glömma åratal av förtätning och exploatering av våra vackra och viktiga naturområden inom bebyggelsen. Eller höghusbyggen vid Falsterbo Stadspark och nu planerade höghus i norra Ljunghusen men även en massiv utbyggnad av östra Höllviken och höghus vid Falsterbokanalen. Inte sällan byggen som helt saknar anpassning till orternas arv och pittoreska stil. Det finns en gräns och den är nådd.

Vellingemoderaterna slår även ett riksrekord, man väljer samtidigt att avveckla ett naturum. Ingen annan kommun har gjort det. Lunds kommun kommer bygga ut Skrylle naturum och moderaterna i Kristianstad berättade för Sydsvenskan att man aldrig skulle tänka tanken att lägga ner Vattenriket.

Den 6 juni tar vi tillbaka Strandbaden, naturum och konsthall. Den 6 juni återgår vi till en öppen och fri verksamhet med fokus på vår lokala natur, konst och kulturmiljö. Det som satt Vellinge kommun på kartan och det som gör att de flesta av oss bor här nere.

Mobilisera så många du kan och vill du hjälpa till med att dela ut lappar om valet i brevlådor i kommunen så skicka ett mejl till naturum.konsthall@gmail.com.

 

Tack för ditt stöd!

Med vänlig hälsning

Daniel Johnsson
Vice ordförande Falsterbonäsets Naturvårdsförening

Flyer_PDF2.jpg


Falsterbonäsets Naturvårdsförening/FNF

Nu går vi mot folkomröstning - ladda ner vår blankett här!

2020-11-19 18:25:02

Nyligen har vi drivit en digital namninsamling mot avvecklingen av naturum och konsthall på Falsterbo Strandbad. Som du kanske läst, så kommer avvecklingen att fortsätta trots våra 2 000 signaturer från Vellinges kommuninvånare. Tyvärr tvingas vi nu ta nästa steg och ansöka om folkomröstning i frågan, vilket kräver 2 800 handskrivna namnunderskrifter med personnummer. Vi begär en folkomröstning om att Vellinge kommun ska fortsätta att driva naturum och konsthall på Falsterbo Strandbad samt fortsätta att utveckla deras verksamheter i dialog med föreningslivet.

Mer info på falsterbonaset.se/bevara-naturum-och-konsthall eller skicka mejl till oss på naturum.konsthall@gmail.com


Falsterbonäsets Naturvårdsförening/FNF

Nu går vi vidare till medborgaromröstning!

2020-11-11 22:07:22

Vi har nu beslutat att gå vidare eftersom Moderaterna och KD ensamma röstade nej till att behålla naturum och konsthall i bdugeten framåt. Vårt mål är att få igenom en medborgaromröstning i frågan. Vår förhoppning var att 2000 namnunderskrifter, kritik från stat och föreningar mfl skulle hjälpa Moderaterna i Vellinge att backa. Men icke. Vi vet också att man inom moderaterna inte är överens. Detta kan alltså få ett slut innan det går till omröstning.

Vi startar därför nästa fas i kampanjen och alla ni som signerat digitalt kommer därför behöva signera en blankett och fylla i personnummer som ni skickar eller lämnar till våra ombud. Vi ber er alla att ställa upp på detta. Vår sista strid inom naturkollektivet i Vellinge Kommun. Hjälp oss nu en sista gång så att vi vinner detta och får ny kraft i minst 50 år till. Då kan vi fortsätta med alla våra fria aktiviteter, alla våra naturvårdsinsatster och vårt värnande om natur och kulturmiljö.

Bli gärna medlem i vår nya Facebook-sida där vi samlas och informerar om läget.

https://www.facebook.com/groups/raddanaturum

 

Vi söker hjälp och stöd i arbetet.

Vi behöver redan nu komma i kontakt med ett tryckeri som kan tänka sig att trycka 4000 A4-papper till oss pro-bono. I naturens och kulturens tjänst. Även gula västar med vår nya logga. Ca 20 st.
Vi behöver ett antal ombud i kommunen som kan ställa upp och dela ut blanketter samt samla in. Dessa måste gå att låsa in...blanketterna då.
Vi behöver personer som vill hjälpa till att söka upp adresser till alla som signerat vår digitala namnlista och sedan dela ut blanketterna där. Ni får tex 100 namn var på en ort som passar er. Vi är redan ca 10 frivilliga.
Vi behöver hjälp med att sprida ordet. Men ska vi nå hela vägen fram så tänk igenom vad ni skulle kunna göra av ovan punkter.
Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
 

Falsterbonäsets Naturvårdsförening/FNF

Negativt besked i kommunfullmäktige

2020-11-09 21:24:38

Hej!

Frågan om nedläggningen av Naturum och konsthall kom upp till säryrkande via Miljöpartiet. KF Ordförande Anna Mannfalk (M) ville inte godkänna detta av olika skäl och frågade församlingen om dom godkände det. Moderaterna med sin majoritet röstade enhälligt nej och därmed kommer naturum och konsthall att avvecklas 2021.

Vi kommer nu diskutera nästa steg internt inom FNF och även med övriga föreningar. Vi är 1600 kommuninvånare som är beredda att folkomrösta i frågan men måste bli 1200 till. Vi tror att detta är möjligt men frågan måste hanteras i styrelsen i FNF.

Åter igen stort tack för att ni skrivit under och uppdatering kommer!

Mvh

FNF


Falsterbonäsets Naturvårdsförening/FNFDela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.