Stoppa att bromsmedicin dras in för unga pojkar med allvarlig muskelsjukdom!

Kontakta namninsamlingens skapare

World Duchenne Awareness Day 7 september 2020

2020-09-06 11:57:32

World_Duchenne_Awareness_Day.jpg

Måns, Max och Daniel har sjukdomen Duchennes Muskeldystrofi. Den 7 september varje år uppmärksammas Duchennes över hela världen. Du får gärna hjälpa oss att uppmärksamma den lite extra med att t.ex. sprida länk och bild i dina sociala medier. Hashtaggen för dagen är #wdad20

Länk till den internationella Duchenne Awareness Day sidan:

https://www.worldduchenneday.org

I Sverige så samlar SMDF, Insamlingsstiftelsen för muskeldystrofiforskning, in pengar för att skapa möjlighet för forskning för just Duchennes. 

Besökt gärna SMDFs hemsida eller Facebooksida:

https://www.smdf.se

https://www.facebook.com/SMDFSweden

 

Vi Facebook kan du också samla in pengar till SMDF inför World Duchennes Awareness Day - https://www.facebook.com/donate/3508337895892328/

Stort tack för ditt stöd och engagemang!

Måns, Max och Daniel med familjer


Petra Palmgren Lindwall

Region Halland vägrar att ändra sitt beslut om Daniel!

2020-09-06 11:47:15

Trots flera påstötningar från Daniels läkare och familj och att övriga tre regioner har tagit ett interimsbeslut så vill Region Halland inte ändra sig. 

Daniel lämnade över namninsamlingen till regionen i förra veckan och Hallans Nyheter och P4 Halland tog upp händelsen. Nedan kan du nå inslagen via länkar:

https://www.hn.se/nyheter/falkenberg/daniel-irvall-lämnar-över-protestlista-till-region-halland-1.33673269

https://sverigesradio.se/artikel/7547515


Petra Palmgren Lindwall

Daniel får inte tillbaka sin medicin

2020-08-05 09:04:25

Region Halland står kvar i att inte ge Daniel sin medicin tillbaka även om Region Skåne och Västra Götalandsregionen skjuter upp sitt beslut till årsskiftet för att avvakta beslut från TLV om att icke gående ska ingå i högkostnadsskyddet.

Dock är det inte hållbart att hänvisa till TLV för att de ska ta beslut om finansieringen. Ny information från Europeiska läkemedeslmyndigheten (EMA) säger att medicinen har effekt oavsett om man är gående eller icke gående. 

Daneils läkare uttrycker sitt missnöje i en artikel i Hallands Nyheter:

https://www.hallandsposten.se/nyheter/halland/andra-regioner-backar-men-daniel-irvall-blir-fortsatt-utan-medicin-1.31194244

Då artikeln är låst så kommer texten här:

”Ett obegripligt ställningstagande från regionledningen”. Så beskriver överläkaren Anders Funkquist regionens beslut om att inte låta Daniel Irvall få sin bromsmedicin genom högkostnadsskydd, trots att andra regioner backat i frågan.
 
 
— Rent medicinskt känns det inte bra att inte kunna erbjuda behandlingen. Det känns olustigt att det beror på att Daniel bor i Halland och att behandlingarna får fortsätta i region Västra Götaland och Skåne, säger Anders Funkquist.
 
Hallands Nyheter har rapporterat om region Hallands kontroversiella beslut tidigare. Daniel Irvall har den ovanliga sjukdomen Duchennes muskeldystrofi, som gör att musklerna försvagas och som i sin tur leder till en för tidig död.
 
Daniel Irvall är en av relativt få som lider av sjukdomen. Han är en 26-årig rullstolsburen falkenbergare, som varit utan bromsmedicinen Translarna sedan november 2019. För sin behandlande läkare har han berättat hur armar och ben försvagats sedan hans behandling avslutades. Handfunktionen har försämrats till den grad att han inte längre kan hålla upp ett glas.
 
Region Halland stoppade subvention
Regionen beslutade att stoppa finansieringen av Daniel Irvalls livsviktiga medicin Translarna, med hänvisning till att behandlingen främst studerats på gående patienter. I ett gemensamt ställningstagande fattades beslutet tillsammans med region Skåne och Västra Götaland, som i sin tur hade ett par egna patienter som hamnade i liknande situation som Daniel Irvall.
 
Nya studier bidrog dock till att den Europeiska läkemedelsmyndigheten gjorde en ny bedömning gällande icke-gående personer med sjukdomen. Region Skåne och Västra Götaland beslutade därför att backa från det gemensamma ställningstagandet och låta medicinen åter igen ingå i högkostnadsskyddet, åtminstone fram till dess att TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) gjort en ny bedömning.
 
Men i Region Halland står man fast besluten om att Daniel Irvall inte ska få bromsmedicinen subventionerad fram tills dess att TLV gör en ny bedömning, trots att det kan ta flera månader. Överläkaren Anders Funkquist ställer sig kritisk till regionens resonemang i frågan.
 
— Nu väljer man att fortsätta med läkemedlet i de andra två regionerna, men ändå väljer man att inte göra så i Region Halland och det är märkligt. Man har lyssnat på de andra när man valde ett avslut på behandlingen, men nu lyssnar man inte längre, säger han.
 
Anders Funkquist har varit Daniel Irvalls behandlande läkare de senaste tre-fyra åren. Han har försökt nå läkemedelskommitténs ordförande i Halland för att diskutera regionens avvikande ställningstagande, men än har han inte fått något svar.
 
— Den första jag ställer mig kritisk till är att man fortfarande hänvisar till TLV och inväntar beslut från dem. Där har man fått det om bakfoten från början. TLV har enbart uttalat sig om att gångare ska få subvention, inte något annat. Slutsatsen att TLV har uttalat sig om icke gångare har regionen dragit själva.
 
Läkaren tycker det tar för lång tid
Anders Funkquist ställer sig också kritisk till är att regionen bestämt sig för att invänta ett beslut från TLV, trots att de redan nu nästan med säkerhet vet att beslutet kommer ge Daniel Irvall rätt till att få bromsmedicinen finansierad.
 
— Europeiska läkemedelsverket har expertgrupper som uttalat sig. EU kommer att godkänna det som där redan har offentliggjorts med nästan hundra procent säkerhet. Då är det nästan hundra procent säkert att TLV kommer följa det rådet. Så gör de med alla andra läkemedel, förklarar Anders Funkquist och fortsätter:
 
— Jag är kritisk till är att det tar så lång tid. Ska man ge den här behandlingen kan man inte vänta, för då är det försent.
 
Enligt Anders Funkquist är inte försent för Daniel Irvall att påbörja behandlingen på nytt, men att det finns risker med att låta beslutet dra ut på tiden.
 
— Det kommer vara försent den dagen han behöver ha respirator om dagarna. Han har fortfarande mycket att vinna på att få behandlingen så fort som möjligt.
 
Hallands Nyheter har försökt nå regionens hälso- och sjukvårdsdirektör samt läkemedelskommitténs ordförande i Halland för en kommentar.

Petra Palmgren Lindwall

Tillfälligt positiva nyheter för Måns och Max

2020-07-02 12:08:58

I och med att CHPM med EMA kommer uppdatera sitt beslut gällande Translarna, se tidigare inlägg, så har Måns och Max fått besked om att man inte just nu kommer avsluta behandlingen. Detta betyder inte att beslutet är ändrat i sin helhet utan endast för stunden. Vi vet inte just nu hur länge och vad som blir avgörande för att man helt och hållet ska låta behandlande läkare avgöra när behandling inte längre ska ges. 

Så vårt arbete är inte över men för tillfället inte lika intensivt som det tidigare var.

Vi vill också passa på att tacka alla för att ni skrivit på namninsamlingen, delat och engagerat er i vår sitiuation.

Varma hälsningar,

Petra, mamma till Max


Petra Palmgren Lindwall

En nyhet i vår väg!

2020-06-29 19:17:41

Idag skickade läkemedelsföretaget som gör bromsmedicinen Translarna, PTC Therapeutics, ut en pressrelease.

Pressreleasen handlar om att det organ inom Europeiska Läkemedelsverket (EMA), CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use), som tar fram rekommendation för t.ex. utökad användning av läkemedel, har kommit fram till att de rekommenderar EMA att ta ett definitivt beslut för att utöka till att de patienter som behandlas med Translarna ska kunna få fortsatt behandling även när dom blir icke gående.

Normalt är att EMA inom en två månadersperiod kommer med sitt beslut.

Rekommendationen innebär att läkare ska kunna bedöma när patienter som blir icke gående ska avsluta behandling.

Rekommendationen innebär ett stöd för de nationella subventionssystem att finansiera behandling för icke gående.

Vi är självklart superglada för denna nyhet även om vi just nu behöver invänta EMAs beslut och hur den fortsatta processen kommer se ut för Sverige och i förlängningen för Måns, Max och Daniel.

PTCs Pressrelease

 


Petra Palmgren Lindwall

Max Mamma berättar om resan med att Translarna till att bli av med den, igen och igen!

2020-06-22 07:29:34

Petra Palmgren Lindwall

Max lämnar över namninsamling till högsta politikern i Västra Götalandsregionen

2020-06-16 18:37:23

Idag fick Max möjligheten att lämna över namninsamlingen till högsta politikern i Västra Götalandsregionen, Johnny Magnusson ordförande i Regionstyrelsen. Vi är tacksamma för att få till mötet men vi upplever att politiker hänvisar till tjänstemän och säger det är ett medicinskt beslut medan tjänstemän kommunicerar att det är ett ekonomiskt beslut. Då det finns delade meningar inom professionen så är det rimligt att få ett sakligt grundat underlag för hur beslutet är fattat givet att beslutet får allvarliga konsekvenser för ett barn där inga andra alternativ finns. Göteborgs-Posten följde upp sin tidigare rapportering om Max situaion.

SVT Nyheter Väst följde upp sitt tidigare reportage om Max situation och var på plats när Max lämnade över namninsamlingen till Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen. I inslaget får Max själv förmedla sin känsla av att lämna över, att han är tacksam över allas stöd, kommentar från Johnny samt tankarna efter mötet.

Inslaget i SVT Nyheter Väst

Artikel i Göteborgs-Posten

Max_Johnny.jpg


Petra Palmgren Lindwall

Sveriges obefintliga rättssystem för vårdbeslut sviker barn från att få bromsmedicin

2020-06-11 15:54:05

I en längre intervju så berättar Max, Måns och Daniels juridiska ombud Liselott Martynenko Agerlid om det obefintliga rättssystem för vårdbeslut som gör att vi inte kan överklaga tagna beslut i regionerna. Det är tufft och svårt för familjer att kämpa för beslut som missgynnar dom. Flera vittnesmål från anhöriga om att man inte orkar kämpa, påverka och driva på för att få beslut ändrade. Vi lämnar barnen ensamma. Vem ser till barnens bästa? Vem är på barnens sida av rätt till att påverka beslut?

https://youtu.be/OwX6q-Tfk5I

 

Bild_Lotti_lång_intervju.jpg


Petra Palmgren Lindwall

Riksdagsledamot Robert Hannah (L) frågar Socialminister Lena Hallengren om Max

2020-06-11 15:50:48

Petra Palmgren Lindwall

Ystad Allehanda följer upp Måns besök hos Läkemedelsrådet i Region Skåne - fick NEJ!

2020-06-11 15:45:30

Måns_YA_10_juni_2020.jpg


Petra Palmgren LindwallDela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...