Rädda den nationella Hjälplinjen!

Kontakta namninsamlingens skapare

Nu föreslås en ny stödlinje för psykisk ohälsa

2021-02-15 21:28:28

Folkhälsomyndigheten har nu lämnat sin rapport där de har analyserat behovet av en nationell stödlinje för psykisk hälsa.  Myndigheten anser att det finns behov av en nationell aktör som erbjuder professionellt - och anonymt - samtalsstöd via telefon, chatt och andra digitala kanaler. Detta som ett viktigt komplement till civilsamhällets utbud av stödfunktioner samt hälso- och sjukvårdens ordinarie insatser. 

 -Vi känner oss otroligt lättade över att Folkhälsomyndigheten precis som vi kommit fram till att det behövs en stödlinje. Vi ser också med tillfredsställelse på att den nya stödlinjen föreslås få ett samordnande uppdrag när det gäller de ideella stödlinjerna. De gör ett viktigt jobb när det gäller att fånga upp människor i kris, men räcker heller inte till för alla behov, säger Anki Sandberg, NSPH:s ordförande, i en kommentar till myndighetens ställningstagande.   Förslagen från Folkhälsomyndigheten går i stort på den linje som NSPH har hoppats på. Representanter från NSPH har deltagit i rådgivande möten under perioden när Folkhälsomyndigheten samlade in synpunkter från berörda parter inför analysen.     Glädjande är även att de föreslår att när en ny stödlinje byggs upp så bör den få en finansiering om 15 - 20 miljoner kronor per år, vilket skulle innebära en tydlig kapacitetsökning jämfört med nu nerlagda Nationella hjälplinjen.

Läs mer:
https://nsph.se/2021/02/15/nu-foreslas-en-ny-stodlinje-for-psykisk-ohalsa/


lisa.ringstrom@nsph.se

Öppet brev till Sveriges riksdag och regering om Hjälplinjen

2019-12-20 10:08:55

Tack alla ni som har skrivit under uppropet #räddahjälplinjen! 

Det är uppenbart att nedläggningen av Hjälplinjen väcker starka känslor hos många – beslutet är HELT OBEGRIPLIGT.

Det är väldigt berörande att läsa alla kommenterar som strömmat in från alla er som skriver under uppropet #räddahjälplinjen.Många som jobbar med att möta människor som mår dåligt vittnar om vikten av att kunna hänvisa till en tillgänglig nationell stödlinje- ännu fler berättar om hur de själv fått hjälp av Hjälplinjen som beskrivs som en livräddare. Det är därför vi drog igång uppropet #räddahjälplinjen.

Det som har hänt mera är att vi har skrivit ett öppet brev till riksdag och regering om att det behövs en långsiktig finansiering av en nationell stödlinje för psykisk ohälsa.
Brevet finns här: http://nsph.se/oppet-brev-om-hjalplinjen

Kampanjsidan för uppropet: http://nsph.se/aktuellt-och-press/kampanjen-radda-hjalplinjen

Tack igen för ditt engagemang! Lisa Ringström, kommunikatör för NSPH


lisa.ringstrom@nsph.seDela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...