Upprop mot "ledaren i mig"

Kunskap är Makt

/ #34 Är FranklinCovey riskkapitalister?

2014-01-19 17:24

Det känns olyckligt att Matteusskolans val föll på en amerikansk metod som utformats av en mormonledare – som upplagt för misstänkliggöranden och missförstånd! Fanns det verkligen inte ett utbildningsprogram som utgår från SVENSKA NORMER och där man inte behöver ifrågasätta om metoden är religiöst obunden eller inte?

Hur länge har FranklinCovey i Sverige? Vilka är ägarna? Vilka mål och visioner har de? Är de möjligen riskkapitalister som försöker maximera sina vinster under några år för att sedan ta hem vinsterna och lägga ner företaget? Programmet i Matteusskolan ska pågå i 3 år – vad händer därefter?

Stora ekonomiska värden står alltså på spel för FranklinCovey/RadicalChangeSweden. Politiskt/ideologiskt diskuteras i Sverige hur “vinster i välfärden” (däribland skolorna) idag görs av RISKKAPITALISTER. Vissa politiska partier vill förbjuda vinster i välfärden! Det känns därför märkligt om Matteusskolan godkänner att programmets ägare får använda skolan i REKLAM-syfte.


Programmets TERMINOLOGI känns delvis olämplig. Orden “proaktiv” och “reaktiv” känns onyanserade och kan vara svåra nog att förstå för en vuxen person. Begreppet “Vässa sågen” känns skrattretande för en icke-amerikan. För 7-8-åringar kanske Vässa Sågen kan leda till onödiga experiment i slöjdrummet?

Jag är övertygad om att den nytillträdde rektorn tagit beslutet att införa programmet i gott syfte. Skolinspektionen har inte haft några invändningar. Icke desto mindre är det nu angeläget att inte släppa kontrollen över FranklinCovey: Skolinspektionen bör undersöka företaget RadicalChangeSweden/Franklin Covey och uttala sig om företagets mål och inriktning, program, trovärdighet och långsiktighet. Investerade 800.000 kr måste förvaltas på bästa möjliga sätt!

Till sist önskar man att alla berörda parter på ett vuxet sätt kommer överens om att agera på det sätt som gynnar BARNENS BÄSTA!